Sladká vánoční kuchařka: cukroví z čokolády

Vítejte ve sladké vánoční kuchařce. Postupně vám budeme přinášet recepty na vánoční cukroví podle hlavních surovin. Dnes vás čeká čokoládové...

Čokoládové cukroví | foto: Martin Faltus

Čokoláda je podle nejnovějších průzkumů dokonce zdravá a dokáže spravit i tu nejhorší náladu. Tak proč ji nedat i do cukroví... Čokoláda přijde k chuti v každé životní situaci. Je jedno, zda v těžkých nebo krásných časech, malý kousek čokolády dokáže dělat divy. A přitom je vědecky dokázáno, že čokoláda, pokud se jí s mírou, je zdravá nejen pro duši.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Čokoládové špičky

Příprava: 20 minut

* 100 g hořké čokolády
* 100 g mléčné čokolády
* 180 g sladké smetany
* 200 g oříškového nugátu
* pistácie na ozdobu

1. Smetanu nalijeme do kastrůlku a necháme ji chvíli redukovat na polovinu. Přidáme čokoládu na kousky a necháme převařit. Přidáme změklý nugát, ztlumíme oheň a mícháme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Směs necháme vychladnout a přes noc ztuhnout.

2. Elektrickým šlehačem vyšleháme do hladkého krému. Z cukrářského sáčku s větší trubičkou stříkáme do papírových košíčků. Na špičku můžeme dát pistácii nebo lískový ořech, necháme ztuhnout a uložíme do chladna.

Nugátové stromečky

Příprava: 30 minut

* 175 g hladké mouky
* 75 g maizeny
* 1 vejce
* 100 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 125 g másla
* 100 g oříškového nugátu
* lískové oříšky na ozdobu

Poleva:
* 2 balíčky světlé čokoládové polevy

1. Do mísy dáme mouku a maizenu. Přidáme vejce, cukr, vanilkový cukr a změklý tuk a vše smícháme v tužší těsto. Dáme přes noc ztuhnout do lednice. Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj 3 velkosti hvězdiček. Pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Hvězdičky necháme vychladnout. Nugát dáme do vodní lázně a necháme částečně rozpustit.

2. Spodní strany hvězdiček potřeme rozehřátým nugátem a slepíme od největší k nejmenší. Necháme v lednici ztuhnout. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládovou polevu a stromečky namáčíme v polevě, ozdobíme lískovým oříškem a na mřížce necháme vychladnout.

Klášterní rohlíčky

Příprava:20 minut

* 140 g hladké mouky
* 50 g hořké čokolády
* 90 g lískových jader
* 110 g rostlinného tuku
* 2 sáčky vanilkového cukru
* 30 g moučkového cukru
* 1 žloutek
* 50 g hořké čokolády

1. Ořechy a čokoládu najemno nastrouháme. Mouku smícháme s tukem, ořechy, čokoládou, cukrem, vanilkovým cukrem a žloutkem. Rychle vypracujeme v hladké těsto. Necháme hodinu odpočinout. Z těsta tvoříme tenké válečky, které ohneme do tvaru rohlíčků. Přendáme na plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme dorůžova.

Čokoládové placičky

Příprava: 10 minut

* 250 g mouky
* 80 g moučkového cukru
* 90 g lískových ořechů
* 3 lžíce kakaa
* 125 g rostlinného tuku
* 1 vejce
* 150 g meruňkového džemu
* 100 g čokoládové polevy
* oříšky na ozdobu

1. Mouku, kakao a cukr dáme na vál a přidáme na kousky nakrájený změklý tuk. Doprostřed dáme vejce a vše zpracujeme v tuhé těsto. Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme čtverečky, které pečeme 12–15 minut dorůžova. Necháme vychladnout. Meruňkový džem zahřejeme, potřeme jím čtvereček a druhým zakryjeme. Polevu rozpustíme ve vodní lázni a čtverečky namáčíme v čokoládě.

Čokoládové trojúhelníčky

Příprava: 15 minut

* 120 g čokolády
* 120 g lískových oříšků
* 250 g moučkového cukru
* 2 bílky
* bílková poleva

Poleva:
* 1 bílek
* 120 g moučkového cukru a lžička citronové šťávy

1. Najemno umleté lískové ořechy s nastrouhanou čokoládou, moučkovým cukrem a bílky dobře propracujeme v hladké těsto. Vál poprášíme cukrem a na něm vyválíme z těsta 1/2 cm silný plát. Vykrájíme trojúhelníčky a necháme do druhého dne zaschnout. Druhý den potřeme bílkovou polevou a posypeme barevnou ozdobou.

V DALŠÍM DÍLE: CUKROVÍ S KOKOSEM

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...