Salátové variace s čočkou, avokádem a hovězím potěší i masožrouty

  0:05
Jestli vaše kuchařské umění se saláty začíná a končí okurkovým salátem a šopákem, přinášíme vám recepty na nápadité zeleninové variace, se kterými budete za hvězdu.

Do salátu patří hlavně čerstvá zelenina, ale můžete do něj "propašovat" i maso. | foto: archiv redakce

Salát s hovězím masem a bazalkou

Čím dochutit?

ZELENÁ BOHYNĚ: majonéza, zakysaná smetana, pažitka, ančovičky, kerblík, estragon, citronová šťáva a pepř
MEDOVÁ HOŘČICE: půl na půl med a hořčice, nastavte olivovým olejem nebo octem
RANČERSKÝ DRESINK: podmáslí, sůl, česnek, cibule, pažitka, petržel, kopr, černý pepř, paprika a mletá hořčičná semínka

Příprava 30 minut, vaření 5-7 minut

  • 300 g hovězí steak
  • pepř
  • olej
  • 1 větší salátová okurka
  • 3 hrsti různých druhů bazalky
  • 1 chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1/2 lžičky třtinového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky rybí omáčky (fish sauce)
  • 1 lžička pasty sambal oelek

1. Maso potřeme olejem, opepříme a necháme je krátce odležet při pokojové teplotě.
2. Okurku oloupeme, podélně rozřízneme, vyškrábneme střed s jádry a nakrájíme ji na plátky. Bazalku omyjeme, odstřihneme tužší stonky a osušíme ji.
3. Chilli papričku rozřízneme, vyškrábneme semínka a najemno nasekáme.
Česnek oloupeme, nadrobno pokrájíme.
4. V misce vyšleháme limetkovou šťávu, cukr,olej, rybí omáčku, sambal oelek a vmícháme česnek a chilli papričku.
5. Na pánvi zprudka opečeme steak z obou stran. Hotový steak po 5–7 minutách odležení nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky.
6. Maso promícháme s bazalkou, okurkou a ochutíme připravenou zálivkou.

NÁŠ TIP: Podívejte se na trzích nebo v dobrých zahradnických centrech po různých druzích bazalky a ochutnávejte.
Existují bazalky, které mají různé listy, různé barvy a různé chutě a vůně.

Salát s avokádem, grepem a šunkou

avokádový salát s grepem a šunkou

Příprava 30 minut

  • 4 lžíce přírodního cukru  
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 římský nebo ledový salát
  • 2 velké růžové grapefruity
  • 200 g sušené šunky
  • 2 velká zralá avokáda
  • čerstvá pažitka

1. V misce prošleháme cukr s octem, špetkou soli a čerstvě mletým pepřem. Přišleháme olej.
2. Salát rozebereme na listy, opláchneme ve studené vodě, osušíme je a natrháme.
3. Grepy oloupeme a vyřežeme ze slupek jednotlivé filety. Šťávu z nich zachytíme do misky a přilijeme do zálivky. Šunku natrháme nebo nakrájíme na proužky.
4. Na talíře rozdělíme salátové listy, v míse promícháme filety grepu se zálivkou.
Avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecky a ve slupce je nařežeme na plátky, plátky vyloupneme do mísy lžící, promícháme.                                                                                                                                                                                               5. Směs rozdělíme na salátové listy, ozdobíme plátky šunky a ihned podáváme.

NÁŠ TIP: Místo cukru použijte med nebo agávový sirup. Salát můžete doplnit červenou cibulí nakrájenou na tenké plátky.

Čočkový salát s houbami

čočkový salát s houbami

Příprava 20 minut, vaření 50 minut

  • 1/2 cibule  
  • 3 stroužky česneku
  • 2 malé mrkve
  • 50 g slaniny
  • 200 g zelené puy čočky
  • 100 g černé čočky beluga
  • 6 středních žampionů
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 200 g baby špenátu
  • 6 lžic oleje
  • 1 lžíce přírodního cukru
  • 400–500 ml horkého zeleninového vývaru
  • sůl
  • 1–2 lžíce červeného vinného octa
  • 1/2 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 malé salátové okurky
  • 50 g loupaných lískových oříšků

1. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno pokrájíme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu pokrájíme na tenké proužky. Obě čočky propláchneme a necháme okapat. Žampiony očistíme a nakrájíme na tenčí plátky. Tymiánové lístky otrháme a nasekáme. Špenátové listy propereme, odstřihneme tužší stonky a osušíme.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme lžíci oleje a pokrájenou slaninu, kterou necháme vyškvařit. Přidáme pokrájenou mrkev a cibuli a společně restujeme asi pět minut. Pak přidáme cukr, česnek a krátce orestujeme.
3. Přisypeme černou čočku a zalijeme vývarem, tak aby byla ponořená, stáhneme plamen a pomalu vaříme, bez míchání, jen přiléváme vývar podle potřeby.
4. Po deseti minutách vaření přidáme zelenou čočku a přiléváme vývar, dochutíme solí, vaříme na mírném plameni.
5. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a zprudka orestujeme plátky hub.
6. V misce prošleháme zbylý olej, vinný ocet a hořčici. Okurku oloupeme a škrabkou podélně rozkrájíme na tenké plátky.                 
7. Hotovou měkkou čočku promícháme s houbami, rozdělíme na jednotlivé porce, ozdobíme špenátovými listy, plátky okurky a oříšky. Podáváme s připravenou zálivkou.

NÁŠ TIP: Salát se dá připravit i z naší české čočky, postup je stejný, jen čočku předem namočte a počítejte s delší dobou vaření.

Autor:
  • Nejčtenější

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...