Doporučujeme

Quinoa a bulgur si rozumí s masem. Zkuste netradiční burger nebo řízky

  • 0
Jestli máte chuť vyzkoušet v kuchyni něco nového, zkuste se spřátelit s jihoamerickou obilovinou merlíkem čínským neboli quinoou nebo nalámanou celozrnnou pšenicí, které se říká bulgur. Nehodí se jen do salátů, ale dají se přidat k mletému masu nebo použít jako panáda na řízky.
Burger s quinoou

Burger s quinoou

Ingredience:

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 150 g vařené quinoy
  • 1 lžíce chilli pasty harissa
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • mořská sůl a mletý černý pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 6 celozrnných housek (kaiserky)
  • 6 lžic majonézy (nebo tzatziky)
  • 3 hrsti baby špenátu
  • 2 rajčata

Pracovní postup:

  1. V míse rukama propracujeme mleté maso, uvařenou quinou, chilli pastu a sušený česnek. Směs ochutíme solí, pepřem a dobře promícháme. Vlhkýma rukama ze směsi vytvarujeme 6 placek o průměru asi 10 x 3 cm.
  2. V pánvi rozpálíme olej a burgery opečeme z každé strany asi 4 minuty, dokud nejsou propečené tak akorát.
  3. Housky rozpůlíme a spodní část namažeme majonézou nebo rychlým salátem tzatziky. Přidáme burgery, špenátové lístky a plátky rajčat a přiklopíme druhou polovinou housky. Podáváme nejlépe s lehkým salátkem.

Tip na tzatziky: Okurku nastrouháme nahrubo, vymačkáme tekutinu, ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem a smícháme s 2 lžícemi hustého jogurtu. Necháme asi 5 minut odstát a podáváme. 

Pečená krůtí prsa s karotkou a bulgurovým salátem

Pečená krůtí prsa s karotkou a bulgurovým salátem

Ingredience:

  • 600 g krůtích prsou
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 4 lžíce chilli pasty
  • 4 snítky petrželky
  • 4 snítky máty
  • 50 ml bílého vína
  • čerstvá šťáva z jednoho citronu
  • 300 g bulguru
  • 50 g quinoy
  • čerstvá šťáva z 1 pomeranče
  • 500 g karotky
  • olivový olej

Pracovní postup:

  1. Krůtí maso nakrájíme na čtyři stejné kousky, v misce je osolíme, opepříme, přidáme lžičku chilli pasty a polovinu nasekané petrželky a máty. Zalijeme bílým vínem a pokapeme citronovou šťávou.
  2. Maso ve směsi obalíme, každý kousek zabalíme do alobalu a pečeme při 200 °C asi 35 minut. Mezitím připravíme bulgur a quinou podle návodu na obalu, vše pak v misce osolíme a opepříme.
  3. Ochutíme pomerančovou šťávou a promícháme. Karotku oloupeme, rozkrojíme na poloviny a orestujeme v pánvi na olivovém oleji asi osm minut. Pak ji osolíme a opepříme.
  4. Hotové maso vyjmeme z trouby a nakrájíme na plátky. Výpek smícháme s bulgurem a quinoou a podáváme s pečenou karotkou.
Řízky s quinoou, olivovým vinigretem a bramborovou kaší

Řízky s quinoou a bramborovou kaší

Ingredience:

  • 100 g cherry rajčátek
  • 50 g černých vypeckovaných oliv
  • ½ červené cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 vepřové řízky (každý asi 130 g)
  • hladká mouka na obalování
  • 2 vejce
  • 300 g vařené quinoy
  • 2 lžíce sušené šalvěje
  • rostlinný olej na smažení

Na bramborovou kaši:

  • 600 g brambor
  • 60 ml olivového oleje
  • 60 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička citronové šťávy 

Pracovní postup:

  1. Cherry rajčátka a olivy přepůlíme, červenou cibulku nakrájíme na tenké plátky a vše smícháme s olivovým olejem, solí a čerstvě namletým pepřem. Hotový salát vložíme do lednice a necháme uležet.
  2. Oloupané brambory nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme a rozšťoucháme s olivovým olejem. Přiléváme ohřáté mléko a vařečkou umícháme dohladka, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Uschováme v teple.
  3. Vepřové řízky osolíme, opepříme, případně lehce naklepeme. Řízky obalíme v mouce, prošlehaném vejci a v quinoe smíchané se 2 lžícemi sušené šalvěje. Přebytečnou quinou oklepeme. Připravené řízky opečeme na rozpáleném oleji z každé strany asi 4 minuty dozlatova. Podáváme s kaší a připraveným salátem.
Mleté krůtí maso s bulgurem

Mleté krůtí maso s bulgurem

Ingredience:

  • 250 g bulguru
  • sůl
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • rostlinný olej na restování
  • 400 g mletého krůtího masa
  • mletý černý pepř
  • 1 pórek

Pracovní postup:

  1. Bulgur propláchneme a na mírném ohni v osolené vodě (v poměru 1 : 2,5) vaříme cca 15 minut doměkka. Scedíme ho a necháme okapat.
  2. Cibuli a stroužky česneku oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a pokrájíme na kostičky.
  3. V pánvi na rozehřátém oleji opečeme cibuli, česnek a mrkev. Přidáme mleté maso a osmažíme. Když je maso téměř hotové, osolíme ho, opepříme a přidáme na kolečka nakrájený očištěný pórek. Masovou směs promícháme a společně s vařeným bulgurem prohřejeme. Mleté krůtí maso s bulgurem rozdělíme do misek a podáváme.

  • Vybrali jsme pro Vás