Burger s quinoou
Ingredience:
- 400 g mletého hovězího masa
- 150 g vařené quinoy
- 1 lžíce chilli pasty harissa
- 1 lžíce sušeného česneku
- mořská sůl a mletý černý pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 6 celozrnných housek (kaiserky)
- 6 lžic majonézy (nebo tzatziky)
- 3 hrsti baby špenátu
- 2 rajčata
Pracovní postup:
- V míse rukama propracujeme mleté maso, uvařenou quinou, chilli pastu a sušený česnek. Směs ochutíme solí, pepřem a dobře promícháme. Vlhkýma rukama ze směsi vytvarujeme 6 placek o průměru asi 10 x 3 cm.
- V pánvi rozpálíme olej a burgery opečeme z každé strany asi 4 minuty, dokud nejsou propečené tak akorát.
- Housky rozpůlíme a spodní část namažeme majonézou nebo rychlým salátem tzatziky. Přidáme burgery, špenátové lístky a plátky rajčat a přiklopíme druhou polovinou housky. Podáváme nejlépe s lehkým salátkem.
Tip na tzatziky: Okurku nastrouháme nahrubo, vymačkáme tekutinu, ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem a smícháme s 2 lžícemi hustého jogurtu. Necháme asi 5 minut odstát a podáváme.
Pečená krůtí prsa s karotkou a bulgurovým salátem
Ingredience:
- 600 g krůtích prsou
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 4 lžíce chilli pasty
- 4 snítky petrželky
- 4 snítky máty
- 50 ml bílého vína
- čerstvá šťáva z jednoho citronu
- 300 g bulguru
- 50 g quinoy
- čerstvá šťáva z 1 pomeranče
- 500 g karotky
- olivový olej
Pracovní postup:
- Krůtí maso nakrájíme na čtyři stejné kousky, v misce je osolíme, opepříme, přidáme lžičku chilli pasty a polovinu nasekané petrželky a máty. Zalijeme bílým vínem a pokapeme citronovou šťávou.
- Maso ve směsi obalíme, každý kousek zabalíme do alobalu a pečeme při 200 °C asi 35 minut. Mezitím připravíme bulgur a quinou podle návodu na obalu, vše pak v misce osolíme a opepříme.
- Ochutíme pomerančovou šťávou a promícháme. Karotku oloupeme, rozkrojíme na poloviny a orestujeme v pánvi na olivovém oleji asi osm minut. Pak ji osolíme a opepříme.
- Hotové maso vyjmeme z trouby a nakrájíme na plátky. Výpek smícháme s bulgurem a quinoou a podáváme s pečenou karotkou.
Řízky s quinoou a bramborovou kaší
Ingredience:
- 100 g cherry rajčátek
- 50 g černých vypeckovaných oliv
- ½ červené cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 vepřové řízky (každý asi 130 g)
- hladká mouka na obalování
- 2 vejce
- 300 g vařené quinoy
- 2 lžíce sušené šalvěje
- rostlinný olej na smažení
Na bramborovou kaši:
- 600 g brambor
- 60 ml olivového oleje
- 60 ml plnotučného mléka
- 1 lžička citronové šťávy
Pracovní postup:
- Cherry rajčátka a olivy přepůlíme, červenou cibulku nakrájíme na tenké plátky a vše smícháme s olivovým olejem, solí a čerstvě namletým pepřem. Hotový salát vložíme do lednice a necháme uležet.
- Oloupané brambory nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme a rozšťoucháme s olivovým olejem. Přiléváme ohřáté mléko a vařečkou umícháme dohladka, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Uschováme v teple.
- Vepřové řízky osolíme, opepříme, případně lehce naklepeme. Řízky obalíme v mouce, prošlehaném vejci a v quinoe smíchané se 2 lžícemi sušené šalvěje. Přebytečnou quinou oklepeme. Připravené řízky opečeme na rozpáleném oleji z každé strany asi 4 minuty dozlatova. Podáváme s kaší a připraveným salátem.
Mleté krůtí maso s bulgurem
Ingredience:
- 250 g bulguru
- sůl
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- rostlinný olej na restování
- 400 g mletého krůtího masa
- mletý černý pepř
- 1 pórek
Pracovní postup:
- Bulgur propláchneme a na mírném ohni v osolené vodě (v poměru 1 : 2,5) vaříme cca 15 minut doměkka. Scedíme ho a necháme okapat.
- Cibuli a stroužky česneku oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a pokrájíme na kostičky.
- V pánvi na rozehřátém oleji opečeme cibuli, česnek a mrkev. Přidáme mleté maso a osmažíme. Když je maso téměř hotové, osolíme ho, opepříme a přidáme na kolečka nakrájený očištěný pórek. Masovou směs promícháme a společně s vařeným bulgurem prohřejeme. Mleté krůtí maso s bulgurem rozdělíme do misek a podáváme.