Nejlépe si to užijte na dece aneb 10 praktických piknikových tipů

  3:32
Jednou z nesporných výhod léta je, že můžete snídat, obědvat i večeřet venku. Na terase, na zahradě nebo na zahrádce vaší oblíbené restaurace. A když už jsme u toho, proč si taky nevyrazit na piknik? Je to moderní, je to zábavné a navíc nad dobrým jídlem a v krásné přírodě stmelíte rodinu, dodáte romantický rozměr své lásce nebo si užijete přátel.
Spojte výlet s obědem v přírodě. Je to romantické, stylové a in. (Ilustrační snímek)

Spojte výlet s obědem v přírodě. Je to romantické, stylové a in. (Ilustrační snímek)

Tradice pikniků sahá až do Francie poloviny 18. století, největší obliby a rozmachu ale tento způsob hodování v trávě dosáhl v polovině 19. století ve Velké Británii. V té samé době se piknik pomalu stával oblíbenou kratochvílí také u nás doma a bavil také české vlastence. Velkou propagátorkou pikniků byla i Magdalena Dobromila Rettigová, která na výletnících ráda zkoušela nové recepty a lahůdky.

V posledních letech se piknikování stává velkou módou zejména mezi mladými lidmi a oblíbily si je i rodiny s dětmi nebo čerstvě zamilované páry. Ti náročnější si mohou ve specializovaných obchodech nakoupit všemožné vychytávky včetně stylových plně vybavených piknikových košů i s porcelánovým nádobím a skleničkami, piknikových tašek na kolo nebo třeba chladicích tašek a obalů na uchování teplých i studených pokrmů.

Na piknik ale klidně můžete vyrazit i s košíkem, který běžně nosíte na nákupy, nebo s praktickou přepravkou. Hlavní je, aby potraviny byly čerstvé a skladné, nápoje přežily transport, společnost se dobře bavila a počasí přálo.

10 praktických piknikových tipů:

1. Občerstvení si připravte nejlépe den dopředu. Do přírody vybírejte jednoduché pokrmy, které se dají snadno konzumovat a nehrozí u nich riziko rozpatlání, vylití nebo jiného znehodnocení. Ideální jsou různé sendviče, wrapy a ovocné či zeleninové saláty.

Nechte se obsloužit

Nechce se vám všechno vymýšlet a chystat? Objednejte si piknik na klíč.

Přenechte přípravu profesionálům a jen si užívejte dobré jídĺo a milou společnost. Nabídek na kompletní piknikové koše se vším všudy stále přibývá. Vyzkoušejte třeba některý z našich tipů:

Sanatorium Moravan v Lázních Teplice nad Bečvou pro vás připraví piknikový koš v ceně 350 korun, který obsahuje pečivo a miniřízečky, dezert, ovoce a zeleninu, lahev vína a místní pramenitou vodu. Ke koši dostanete na cestu také piknikovou deku, nádobí a ubrousky.

Zámek Kačina nabízí čtyři druhy piknikových balíčků včetně nádobí a nápojů v cenách od 390 do 990 korun. Třeba romantický koš pro dva (790 Kč) obsahuje domácí pečivo s bylinkovou pomazánkou, nakládané olivy, celé pečené kuře, brambory pečené ve slupce, ovoce a ovocný dezert, zeleninový salát, láhev vody a láhev sektu.

Pražská restaurace na vodě Port 62 má v nabídce dva typy piknikových košů za 600 a 1 200 korun. Levnější varianta pro dva obsahuje 2 panini se šunkou a sýrem, 2 sendviče s kuřecími prsíčky, 2 pečená kuřecí stehýnka, nakládanou zeleninu, sýrový talíř s ovocem, 2 donuty, pečivo, láhev prosecca a džus. Ke koši s nádobím dostanete také deku a slunečník.

2. Podle počasí volte složení potravin. V horkých dnech nahraďte majonézu raději čerstvým sýrem nebo tvarohovými pomazánkami. Vyzkoušejte třeba sušenou šunku, luštěninové "paštiky" nebo pečené maso či karbanátky. Milovníky klasiky určitě neurazíte krůtím, kuřecím nebo vepřovým řízkem. Recepty na piknik najdete třeba ZDE.

3. Nejlepší přílohou je čerstvé pečivo. Můžete je buď koupit cestou na piknik nebo si chleba předem doma upečte v domácí pekárně. V tom případě nezapomeňte přibalit ostrý nůž a prkénko, aby se vám lépe krájel.

4. Ovoce i zeleninu je lepší transportovat vcelku a nakrájet je až na místě. Zálivku ovšem můžete dovézt už hotovou v pevně zašroubovaném obalu, aby nenatropila v košíku neplechu.

5. Myslete také na ty, kdo mají rádi něco sladkého. Vděčným dezertem jsou domácí sušenky, například cookies, nebo koláčky či muffiny. Vyhněte se raději dobrotám s čokoládovu polevou - jakkoli je chutná, špatně se v improvizované jídelně odstraňuje z prstů, oblečení i kempingové deky.

6. Buďte cool. Pokud chcete přece jen servírovat potraviny, které si potrpí na nižší teploty, nebo cestujete za piknikem dál od domova, přibalte do auta i chladicí tašku. Do ní pak uložte i nápoje.

7. Dodržujte pitný režim. Kromě pramenité vody, která se dá pít i méně vychlazená, s sebou můžete vzít i ledový čaj, lehčí víno nebo třeba plechovky s pivem či jinými osvěžujícími nápoji. Velkým hitem jsou momentálně ochucená piva a nízkoalkoholické nápoje. Třeba Frisco s příchutí brusinky či jablka s citronem, Staropramen Cool Grep a Lemon, Zlatopramen Radler, Gambrinus Řízný citron a další se prodávají v praktických plechovkách, takže se obejdete i bez otvíráku.

8. Do košíku vše naskládejte v opačném pořadí, než v jakém budete menu podávat. Na dno uložte zákusky, poté hlavní chod a úplně nahoru předkrm. Nebudete muset v košíku složitě hledat a urychlíte servírování.

9. Servírujte chytře. Praktičtější, i když méně stylovou variantou porcelánu a skla jsou papírové nebo plastové tácky a kelímky. Nezapomeňte ani na dostatečnou zásobu ubrousků, papírových i vlhčených.

10. Hlavně stylově. Kromě deky (samozřejmě kárované a co největší) se určitě bude hodit i něco pro zábavu, třeba karty, petanque, míč nebo potřeby pro badminton či "líný" tenis. 

  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...