Na Istrii si pochutná i labužník

  0:48
- Mořské ryby, uzená šunka, ovčí sýr, domácí těstoviny nebo uzené s kyselým zelím - je až neuvěřitelné, kolik různých chutí a vůní se skrývá pod pokličkou istrijské kuchyně. Jen hříšník by opustil tento severochorvatský poloostrov bez ochutnání některé z místních specialit.
Díky různým kulturám, které se zde v minulosti vystřídaly, je istrijská kuchyně velmi rozmanitá a spojením přejatého a domácího se vytvořily nové chuťové kombinace, které uspokojí i nejmlsnější jazýček. Kuchaři zde ctili trendy zdravé výživy ještě dříve, než se něco podobného objevilo v módních časopisech. Nejčastějším způsobem úpravy je proto vaření nebo pečení na otevřeném ohni. K ochucení se používá olej (vždy olivový), ocet (vždy vinný), dále místní byliny a nesmí chybět víno.
Základní surovinou jsou samozřejmě plody moře. Kdo má rád langusty, ráčky, ústřice, mušle nebo kvalitní ryby, nebude na Istrii strádat hlady.
Místní ryby milovali již staří Římané a některé vyvažovali zlatem. Zdá se, že tento zvyk přetrval až do dnešní doby, neboť ryby jsou velmi drahé - porce stojí většinou přes 100 kun (1 kuna je asi 5 Kč). Zato jich v okolním moři žije více než 350 druhů.
Komu ryby nevoní ani nechutnají, snad nepohrdne porcí jehněčí pečeně nebo zvěřinovým gulášem. Našince zvyklého na klasické kombinace guláše s knedlíkem nebo "vepřo-knedlo-zelo" překvapí, když dostane jako přílohu ke guláši bramborovou kaši nebo polentu a navrch kopec horkého kyselého zelí.
Jako příloha nejsou výjimkou ani domácí noky nebo jiné těstoviny. Ty přivezli do Chorvatska Italové a vaří se tu také správně po italsku, jak se říká "al dente". Istrijským lahůdkám kralují bezesporu lanýže - houby hledané pomocí speciálně vycvičených psů. Porce domácích těstovin s omáčkou z tohoto afrodiziaka stojí 80 kun.
Na závěr oběda nebo večeře patří sladká tečka. Žádný návštěvník neprohloupí, zkusí-li malé koblížky - kroštule nebo fritule - smažené závitky z nudlového těsta. Mají je všude a receptů na jejich přípravu je možná více než měst a vesnic na celé Istrii.
K jídlu patří také dobré víno a je z čeho vybírat, neboť Chorvatsko je vinařskou zemí. Svědčí o tom i nezbytná součást mužského lidového kroje - vinný koštýř. Nejznámější je na Istrii bílé víno Malvazija, vhodné ke zvěřině nebo těstovinám. Nebo trpčí červený Teran, podávaný nejčastěji k rybě nebo pršutu. Oba druhy jsou nejchutnější první rok po sklizni.
K neméně známým značkám patří bílý nebo červený Muškát, Pinot, Merlot nebo Cabernet Sauvignon. O kvalitách místních vín by se však měl každý návštěvník přesvědčit sám přímo u zdroje - na některé z farem. A při přípitku s jejím majitelem si snad vzpomene, že na zdraví se na Istrii říká Živjeli!

Pršut - šunka, která se suší ve větru

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...