Masopustní koblihy
500 g polohrubé mouky, N 1 litr mléka N 70 g másla N 6 žloutků N 4 lžíce cukru N 2 lžíce rumu, 40 g droždí N sůl N citronovou kůru N 1 hořkou mandli N meruňkovou zavařeninu N větší množství tuku na smažení N vanilkový cukr (nejlépe domácí).
Z poloviny vlažného mléka, lžičky cukru a droždí uděláte kvásek a necháte vykynout. V míse utřete máslo s cukrem a žloutky, přidáte rum, nastrouhanou hořkou mandli. Postupně přidáváte kvásek, zbylé vlažné mléko a po částech přimícháváte osolenou mouku. Těsto dobře vypracujete, až se na něm vytvoří puchýřky, a dáte kynout.
Vykynuté těsto rozválíte na plát vysoký asi tři čtvrtě centimetru, vykrajovačem o průměru 6-7 cm naznačíte kolečka a na polovinu z nich dáte kousek meruňkové zavařeniny. Pozor! Když se netrefíte doprostřed, budou se při smažení koblihy naklánět ke straně.
Přikryjete prázdnými vykrojenými kolečky. Kolem okrajů těsto prsty dobře přitiskněte a teprve potom vykrojte. Koblihy kladete na pomoučněnou utěrku, zakryjete ubrouskem a necháte kynout. Pak z nich omeťte štětečkem mouku a pokládejte do vysoké vrstvy tuku vrchní stranou ke dnu. Musí volně plavat. Smažíte zvolna nejprve přikryté, pak obrátíte a dosmažíte bez poklice. Necháte okapat na sítku, srovnáte na mísu a posypete vanilkovým cukrem.