Jarní salát s česnekovým dresinkem
Ingredience:
- 1 hlávkový salát
- 100 g rukoly
- 1 svazek ředkviček
Na dresink:
- 150 g zakysané smetany
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku
- sůl a mletý černý pepř
- 1 jarní cibulka
Pracovní postup:
- Salát, rukolu a ředkvičky omyjeme pod tekoucí studenou vodou a necháme okapat.
- Listy salátu natrháme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme na plátky nakrájené ředkvičky, rukolu a vše promícháme.
- Do menší mísy dáme zakysanou smetanu, hořčici a prolisované oloupané stroužky česneku. Dresink osolíme a opepříme. Nakonec do něj vmícháme najemno nakrájenou jarní cibulku.
- Salát rozdělíme do misek a podáváme s česnekovým dresinkem.
Zeleninový salát s ředkvičkami
Ingredience:
- 350 g směsi salátových listů
- 1 svazek ředkviček
- 100 g mrkve
- 100 g mražené kukuřice
- 200 g nivy
- hrst vlašských ořechů
Na zálivku:
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce červeného vinného octa
- sůl a mletý černý pepř
Pracovní postup:
- Listy salátu dobře omyjeme a necháme okapat. Ředkvičky očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Kukuřici propláchneme vlažnou vodou a necháme okapat.
- Nivu nakrájíme na menší kousky. V misce smícháme med, olej, hořčici a ocet. Zálivku dochutíme solí a pepřem.
- Do mísy dáme listy salátu, přidáme ředkvičky, mrkev, kukuřici a zalijeme polovinou zálivky. Salát rozdělíme do misek, posypeme nivou, vlašskými ořechy a zalijeme zbylou zálivkou.
Quinoový salát s ředkvičkami
Ingredience:
- 200 g červené quinoy
- 1 červená cibule
- 4 malé šalotky
- 1 svazek ředkviček
- 160 g naklíčených mungo fazolek
- 3 lžíce hladkolisté petržele, nasekané nahrubo
- 2 lžíce listů máty
Zálivka:
- 50 ml olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce bílého vinného octa
- špetka nastrouhané citronové kůry
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 2 lžíce nasekané máty
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
Pracovní postup:
- Quinou propláchneme několikrát vroucí vodou, dáme do hrnce a zalijeme 500 ml vody. Přivedeme k varu a při střední teplotě vaříme asi 15 minut doměkka. Odstavíme a přiklopenou ji necháme 5 minut odpočinout. Poté odkryjeme a několikrát načechráme vidličkou, aby odešla pára.
- Mezitím červenou cibuli a šalotky oloupeme a nakrájíme na nudličky. Ředkvičky očistíme a rozkrájíme na plátky. Připravenou zeleninu dáme do mísy, přidáme fazolky a bylinky. V menší misce smícháme všechny ingredience na zálivku.
- Quinou přidáme k zeleninové směsi, ochutíme zálivkou a promícháme. Salát rozdělíme na talíře a podáváme s čerstvým pečivem.
Salát s klíčky a červenou řepou
Ingredience:
- 2 menší červené řepy
- olivový olej
- sůl
- 1 malá cibule
- 250 g červené čočky
- 2 lžíce balzamikového octa
- cukr
- 200 g různých zelených salátů
- 100 g klíčků (např. čočky, ředkvičky a munga)
- 120 g kozího sýra
- šťáva z jednoho citronu
- mletý černý pepř
Pracovní postup:
- Řepu dobře omyjeme a vložíme do pekáčku. Pokapeme ji olivovým olejem, osolíme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C asi 60 minut. Během pečení řepu obracíme. Upečenou řepu necháme vychladnout a pak ji oloupeme.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na lžíci oleje. Přidáme propláchnutou čočku, zalijeme ji asi 400 ml vody, uvaříme doměkka a necháme vychladnout.
- Hotovou čočku ochutíme balzamikovým octem, olivovým olejem, solí a cukrem a dáme do chladničky odležet. Mezitím opereme salátové listy, necháme je okapat a podle potřeby natrháme na menší kousky. Oloupanou řepu nakrájíme na tenká kolečka.
- Pak salátové listy, čočku a řepu vložíme do mísy, opatrně promícháme a posypeme čerstvými klíčky a rozdrobeným kozím sýrem. Podle chuti pokapeme olivovým olejem, citronovou šťávou a posypeme pepřem.