Doporučujeme

Pro zdraví i štíhlé tělo. Dejte si salát s jarní cibulkou a ředkvičkami

  • 0
Jaro je sice teprve v rozpuku, ale už nám nabízí nespočet báječných životabudičů, které pomohou odvrátit případné neduhy i zlepšit formu. Připravte si báječný salát s ředkvičkami, klíčky nebo jarní cibulku a budete se cítil skvěle.
Jarní salát s česnekovým dresinkem

Jarní salát s česnekovým dresinkem

Ingredience:

  • 1 hlávkový salát
  • 100 g rukoly
  • 1 svazek ředkviček

Na dresink:

  • 150 g zakysané smetany
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a mletý černý pepř
  • 1 jarní cibulka

Pracovní postup:

  1. Salát, rukolu a ředkvičky omyjeme pod tekoucí studenou vodou a necháme okapat.
  2. Listy salátu natrháme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme na plátky nakrájené ředkvičky, rukolu a vše promícháme.
  3. Do menší mísy dáme zakysanou smetanu, hořčici a prolisované oloupané stroužky česneku. Dresink osolíme a opepříme. Nakonec do něj vmícháme najemno nakrájenou jarní cibulku.
  4. Salát rozdělíme do misek a podáváme s česnekovým dresinkem.
Zeleninový salát s ředkvičkami

Zeleninový salát s ředkvičkami

Ingredience:

  • 350 g směsi salátových listů
  • 1 svazek ředkviček
  • 100 g mrkve
  • 100 g mražené kukuřice
  • 200 g nivy
  • hrst vlašských ořechů

Na zálivku:

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • sůl a mletý černý pepř

Pracovní postup:

  1. Listy salátu dobře omyjeme a necháme okapat. Ředkvičky očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Kukuřici propláchneme vlažnou vodou a necháme okapat.
  2. Nivu nakrájíme na menší kousky. V misce smícháme med, olej, hořčici a ocet. Zálivku dochutíme solí a pepřem.
  3. Do mísy dáme listy salátu, přidáme ředkvičky, mrkev, kukuřici a zalijeme polovinou zálivky. Salát rozdělíme do misek, posypeme nivou, vlašskými ořechy a zalijeme zbylou zálivkou.
Quinoový salát s ředkvičkami

Quinoový salát s ředkvičkami

Ingredience:

  • 200 g červené quinoy
  • 1 červená cibule
  • 4 malé šalotky
  • 1 svazek ředkviček
  • 160 g naklíčených mungo fazolek
  • 3 lžíce hladkolisté petržele, nasekané nahrubo
  • 2 lžíce listů máty

Zálivka:

  • 50 ml olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • špetka nastrouhané citronové kůry
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 2 lžíce nasekané máty
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

Pracovní postup:

  1. Quinou propláchneme několikrát vroucí vodou, dáme do hrnce a zalijeme 500 ml vody. Přivedeme k varu a při střední teplotě vaříme asi 15 minut doměkka. Odstavíme a přiklopenou ji necháme 5 minut odpočinout. Poté odkryjeme a několikrát načechráme vidličkou, aby odešla pára.
  2. Mezitím červenou cibuli a šalotky oloupeme a nakrájíme na nudličky. Ředkvičky očistíme a rozkrájíme na plátky. Připravenou zeleninu dáme do mísy, přidáme fazolky a bylinky. V menší misce smícháme všechny ingredience na zálivku.
  3. Quinou přidáme k zeleninové směsi, ochutíme zálivkou a promícháme. Salát rozdělíme na talíře a podáváme s čerstvým pečivem.
Salát s klíčky a červenou řepou

Salát s klíčky a červenou řepou

Ingredience:

  • 2 menší červené řepy
  • olivový olej
  • sůl
  • 1 malá cibule
  • 250 g červené čočky
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • cukr
  • 200 g různých zelených salátů
  • 100 g klíčků (např. čočky, ředkvičky a munga)
  • 120 g kozího sýra
  • šťáva z jednoho citronu
  • mletý černý pepř

Pracovní postup:

  1. Řepu dobře omyjeme a vložíme do pekáčku. Pokapeme ji olivovým olejem, osolíme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C asi 60 minut. Během pečení řepu obracíme. Upečenou řepu necháme vychladnout a pak ji oloupeme.
  2. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na lžíci oleje. Přidáme propláchnutou čočku, zalijeme ji asi 400 ml vody, uvaříme doměkka a necháme vychladnout.
  3. Hotovou čočku ochutíme balzamikovým octem, olivovým olejem, solí a cukrem a dáme do chladničky odležet. Mezitím opereme salátové listy, necháme je okapat a podle potřeby natrháme na menší kousky. Oloupanou řepu nakrájíme na tenká kolečka.
  4. Pak salátové listy, čočku a řepu vložíme do mísy, opatrně promícháme a posypeme čerstvými klíčky a rozdrobeným kozím sýrem. Podle chuti pokapeme olivovým olejem, citronovou šťávou a posypeme pepřem.

  • Vybrali jsme pro Vás