Doporučujeme

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rostou? Čerstvé houby oceníte v polévce, sekané i na topinkách

  • 0
Patříte-li k těm, kdo před obyčejnými procházkami přírodou dávají přednost cílenému prozkoumávání lesních podrostů s cílem odhalit nenápadně se krčící sametové klobouky, určitě se v posledních dnech radujete. Vlhké počasí je pro růst hub ideální, ale co s nimi?

Rostou jako z vody, ale doma už se všichni ošklebují nad obligátní smaženicí, chce to prostě změnu. Trávíte-li léto na chalupě, určitě nestojíte o to, abyste museli stát dlouhé hodiny u sporáku. Pokud disponujete pečicí troubou nebo aspoň remoskou, určitě vyzkoušejte houbovou sekanou.

Na rozdíl od té tradiční masové je mnohem šťavnatější a má bohatší chuť. Podávat ji můžete s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo třeba jen krajícem chleba. 

Další chalupářskou klasikou je houbový guláš „co dům dal“. My doporučujeme přidat do něj i grilované papriky, které promění obyčejné jídlo v luxusní prázdninovou hostinu.

Pokud se vám na zahradě urodily cukety nebo patisony, můžete je do guláše směle přidat také. Toto jídlo se připravuje klasicky na plotně, ale nic vám nebrání nechat guláš dusit pod poklicí v troubě, nebo ho zkuste s dětmi připravit v kotlíku venku na ohništi. 

Trochu více práce, ale také o poznání větší gurmánský zážitek, přinese příprava masa na houbách. Doporučujeme hovězí, ale s lesními plody si dobře rozumí i vepřové nebo třeba krůtí maso. 

Libové hovězí je vhodné prošpikovat špekem, bude pak doslova „jako dort“. Nešetřete kořením nebo bylinkami, slavnostní pokrm se vám odvděčí dokonalou chuťovou harmonií.

Tip: Vyznáte se v houbách? Víte, které sbírat a které raději nechat v lese? Otestujte si své znalosti v našem kvízu.

Čerstvé houby se také skvěle hodí na přípravu rychlého pohoštění pro návštěvu, připravte topinky nebo tousty. Zkuste třeba tento recept, který báječně kombinuje rozmanité chutě. Pikantnost jednohubkám dodává chilli paprička a eleganci zase rozmarýn a gouda.  

Tip: Nezpracované houby můžete zamrazit nebo usušit. Jak postupovat se dozvíte například v tomto článku.


  • Vybrali jsme pro Vás