Hovězí maso s houbovou omáčkou

nehodnoceno

Jak si připravit dokonalou houbovou omáčku a k tomu lahodné a měkké hovězí maso? Zkuste to společně s námi krok za krokem.

Stupeň obtížnosti

Náročné

Vaření 140 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    500 KCal

    23 %

    21 %

  • Energie

    2091 KJ

    23 %

    21 %

  • Sacharidy

    12,6 g

    14 %

    13 %

  • Vláknina

    2,4 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    39,0 g

    62 %

    57 %

  • Tuky

    32,5 g

    50 %

    46 %

  • nasycené

    14,2 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Špek nakrájíme na hranolky. Maso očistíme, prošpikujeme kousky slaniny, svážeme provázkem a ze všech stran osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  2. V kastrolu rozehřejeme olej a opečeme na něm zprudka maso ze všech stran. Pak ho vyjmeme a přisypeme cibuli. Za stálého míchání restujeme, dokud nezezlátne, pak přidáme nakrájené houby a společně opékáme ještě 3 minuty. Poté zalijeme 400 ml vody a přidáme koření s lístečky tymiánu otrhanými od stonků. Do hrnce vložíme maso a dusíme doměkka asi 90 minut. Během dušení maso podléváme podle potřeby.
  3. Hotové maso vyjmeme a dáme stranou. Vzniklou tekutinu dolijeme tak, abychom měli cca 700 ml omáčky, a přivedeme k varu. Hladkou mouku rozmícháme v malém množství vody a pak za stálého míchání přilijeme do omáčky. Na mírném plameni vaříme 15 minut, pak přilijeme smetanu a spolu provaříme ještě 5 minut. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou. Můžeme doplnit např. karlovarským knedlíkem.
Autor:

Podobné recepty

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Věřte, že si na těchto těstovinách se superzdravou řepou báječně pochutnáte.

Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou

Výborný pokrm z jehněčího masa, na kterém si pochutnají úplně všichni.

Kuřecí roláda s tvarůžky

Roláda s celerovým pyré a oblíbeným sýrem chutná prostě dokonale.

Smažené masové kuličky plněné mozzarellou

Kombinace mozzarelly a masových kuliček je prostě výborná.