Pečené brambory plněné nivou a houbami
Ingredience:
- 1000 g velkých brambor (varný typ B nebo C)
- sůl
- sušená rajčata
- 100 g anglické slaniny
- 150 g hříbků nebo jiných hub
- snítka rozmarýnu
- 2 lžíce oleje
- mletý černý pepř
- 100 g nivy (nebo jiný sýr s modrou plísní)
Pracovní postup:
- Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě 12-15 minut do poloměkka. Sušená rajčata namočíme do vody a když nabobtnají, slijeme je a nakrájíme nadrobno.
- Slaninu nakrájíme na drobné kousky. Vsypeme je do pánve a opékáme, až pustí tuk. Pak přidáme usekaný rozmarýn. Po chvilce do pánve přidáme nakrájené hříbky a 5 minut je orestujeme. Houby smícháme se sušenými rajčaty.
- Předvařené brambory po délce nařízneme, naskládáme na plech a potřeme olejem, osolíme je a opepříme. Naplníme je směsí sušených rajčat s houbami. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 20 minut. Pak je posypeme sýrem a ještě 5 minut zapečeme.
Králík na houbách
Ingredience:
- 1000 g králíka (hřbet a zadní část)
- sůl
- 1 bobkový list
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 300 g lesních hub (můžeme použít i sušené)
- 50 g prorostlé anglické slaniny
- 2 lžíce oleje
- mletý černý pepř
Pracovní postup:
- Králíka očistíme, omyjeme, naporcujeme a osolíme. Části králíka dáme do pekáče, lehce podlijeme vodou a přidáme bobkový list. Přikryjeme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.
- Mezitím oloupeme cibuli a česnek. Houby očistíme (sušené namočíme a uvaříme doměkka). Cibuli nakrájíme na kostičky, slaninu na proužky, houby a česnek na plátky. V pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli se slaninou, pak přidáme houby a směs osolíme a opepříme. Dusíme, dokud se neodpaří většina tekutiny.
- Králíka vyjmeme z pekáče. Na dno pekáče rozdělíme houbovou směs, na ni dáme porce předpečeného králíka, přisypeme plátky česneku a podle potřeby podlijeme vodou.
- Vložíme zpět do trouby a králíka necháme dopéct do měkka. Podáváme s vařenými bramborami posypanými bylinkami.
Bramboračka
Ingredience:
- 4 brambory
- 2 malé karotky
- 1/4 malého celeru
- 1/2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 g směsi lesních hub
- 30 ml rostlinného oleje
- drcený kmín, podle chuti
- drcený černý pepř
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- sůl
- drhnutá majoránka, dle chuti
- 3 snítky hladkolisté petržele
Pracovní postup:
- Všechnu zeleninu oloupeme. Brambory zalijeme vodou a necháme stát. Karotku rozkrojíme podélně na polovinu a potom příčně nakrájíme na plátky. Celer pokrájíme na menší kusy. Cibuli nakrájíme najemno. Česnek rozkrájíme na tenké plátky. Houby krátce propláchneme ve studené vodě, necháme okapat a pokrájíme na menší kusy.
- V hrnci rozehřejeme olej, přidáme mrkev, celer a cibuli a krátce orestujeme. Pak přisypeme česnek, houby, kmín, pepř a necháme zvolna rozvonět. Obsah hrnce zalijeme 1000 ml vody a přivedeme k varu.
- Mezitím v malém rendlíku rozehřejeme máslo, zasypeme moukou a mícháme, dokud mouka nezpění. Potom snížíme teplotu na střední stupeň a mícháme dokud jíška nezezlátne. Odstavíme a než lehce zchladne, brambory scedíme a nakrájíme na menší kusy.
- Do vařící se polévky opatrně ponoříme cedník tak, aby okraje zůstaly nad hladinou a odebereme z něj 2 naběračky čistého vývaru. Přilijeme ho do rendlíku s jíškou a dokonale rozšleháme. Takto připravenou jíšku potom vmícháme do polévky a zavaříme. Přidáme brambory a vaříme doměkka. Nakonec polévku dochutíme solí a majoránkou a těsně před podáváním vmícháme najemno pokrájené opláchnuté listy petržele. Podáváme např. s plátky chleba.
Houbové karbanátky
Ingredience:
- 1 cibule
- 300 g hříbků (nebo hřibovitých hub)
- 50 g másla
- sůl a mletý černý pepř
- špetka kmínu
- 300 g mletého masa
- 100 g ementálu
- 3 hrsti strouhanky (na zahuštění a obalení)
- 1-2 vejce olej na smažení
- salátové listy na ozdobení
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby důkladně očistíme a nakrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cibuli. Když začne zlátnout, přidáme houby, osolíme je, opepříme, posypeme kmínem a dusíme, až směs zhoustne. Necháme vychladnout.
- Mleté maso dáme do misky, přidáme houby a sýr nakrájený na menší kostky. Vše dobře promícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou, dochutíme solí a pepřem.
- Z masové hmoty tvarujeme karbanátky, které nejprve obalíme v rozšlehaných vejcích a pak ve strouhance. V pánvi rozpálíme olej a karbanátky na něm za občasného obracení osmažíme dozlatova (asi 12 minut).
- Vyjmeme je a necháme na papírovém ubrousku okapat. Ozdobíme listem salátu a podáváme s vařenými bramborami.