Doporučujeme

Chutné loučení s prázdninami. Zkuste houbové recepty nejen pro chalupáře

  • 0
Příjemně teplé a vlhké počasí posledních prázdninových dní vábí do lesů houbaře všeho věku. Ale co s košíky plnými úlovků? Než se vrhnete na sušení nebo zamrazování, uvařte si něco dobrého na zub. Kromě bramboračky zkuste i houbové karbanátky, zapečené brambory nebo rafinovaného králíka na houbách.
Pečené brambory plněné nivou a houbami

Pečené brambory plněné nivou a houbami

Ingredience:

  • 1000 g velkých brambor (varný typ B nebo C)
  • sůl
  • sušená rajčata
  • 100 g anglické slaniny
  • 150 g hříbků nebo jiných hub
  • snítka rozmarýnu
  • 2 lžíce oleje
  • mletý černý pepř
  • 100 g nivy (nebo jiný sýr s modrou plísní)

Pracovní postup:

  1. Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě 12-15 minut do poloměkka. Sušená rajčata namočíme do vody a když nabobtnají, slijeme je a nakrájíme nadrobno.
  2. Slaninu nakrájíme na drobné kousky. Vsypeme je do pánve a opékáme, až pustí tuk. Pak přidáme usekaný rozmarýn. Po chvilce do pánve přidáme nakrájené hříbky a 5 minut je orestujeme. Houby smícháme se sušenými rajčaty.
  3. Předvařené brambory po délce nařízneme, naskládáme na plech a potřeme olejem, osolíme je a opepříme. Naplníme je směsí sušených rajčat s houbami. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 20 minut. Pak je posypeme sýrem a ještě 5 minut zapečeme.
Králík na houbách

Králík na houbách

Ingredience:

  • 1000 g králíka (hřbet a zadní část)
  • sůl
  • 1 bobkový list
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 300 g lesních hub (můžeme použít i sušené)
  • 50 g prorostlé anglické slaniny
  • 2 lžíce oleje
  • mletý černý pepř

Pracovní postup:

  1. Králíka očistíme, omyjeme, naporcujeme a osolíme. Části králíka dáme do pekáče, lehce podlijeme vodou a přidáme bobkový list. Přikryjeme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. 
  2. Mezitím oloupeme cibuli a česnek. Houby očistíme (sušené namočíme a uvaříme doměkka). Cibuli nakrájíme na kostičky, slaninu na proužky, houby a česnek na plátky. V pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli se slaninou, pak přidáme houby a směs osolíme a opepříme. Dusíme, dokud se neodpaří většina tekutiny. 
  3. Králíka vyjmeme z pekáče. Na dno pekáče rozdělíme houbovou směs, na ni dáme porce předpečeného králíka, přisypeme plátky česneku a podle potřeby podlijeme vodou.
  4. Vložíme zpět do trouby a králíka necháme dopéct do měkka. Podáváme s vařenými bramborami posypanými bylinkami.
Bramboračka

Bramboračka

Ingredience:

  • 4 brambory
  • 2 malé karotky
  • 1/4 malého celeru
  • 1/2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g směsi lesních hub
  • 30 ml rostlinného oleje
  • drcený kmín, podle chuti
  • drcený černý pepř
  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • sůl
  • drhnutá majoránka, dle chuti
  • 3 snítky hladkolisté petržele

Pracovní postup:

  1. Všechnu zeleninu oloupeme. Brambory zalijeme vodou a necháme stát. Karotku rozkrojíme podélně na polovinu a potom příčně nakrájíme na plátky. Celer pokrájíme na menší kusy. Cibuli nakrájíme najemno. Česnek rozkrájíme na tenké plátky. Houby krátce propláchneme ve studené vodě, necháme okapat a pokrájíme na menší kusy.
  2. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme mrkev, celer a cibuli a krátce orestujeme. Pak přisypeme česnek, houby, kmín, pepř a necháme zvolna rozvonět. Obsah hrnce zalijeme 1000 ml vody a přivedeme k varu.
  3. Mezitím v malém rendlíku rozehřejeme máslo, zasypeme moukou a mícháme, dokud mouka nezpění. Potom snížíme teplotu na střední stupeň a mícháme dokud jíška nezezlátne. Odstavíme a než lehce zchladne, brambory scedíme a nakrájíme na menší kusy.
  4. Do vařící se polévky opatrně ponoříme cedník tak, aby okraje zůstaly nad hladinou a odebereme z něj 2 naběračky čistého vývaru. Přilijeme ho do rendlíku s jíškou a dokonale rozšleháme. Takto připravenou jíšku potom vmícháme do polévky a zavaříme. Přidáme brambory a vaříme doměkka. Nakonec polévku dochutíme solí a majoránkou a těsně před podáváním vmícháme najemno pokrájené opláchnuté listy petržele. Podáváme např. s plátky chleba.
Houbové karbanátky

Houbové karbanátky

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 300 g hříbků (nebo hřibovitých hub)
  • 50 g másla 
  • sůl a mletý černý pepř
  • špetka kmínu 
  • 300 g mletého masa 
  • 100 g ementálu 
  • 3 hrsti strouhanky (na zahuštění a obalení) 
  • 1-2 vejce olej na smažení 
  • salátové listy na ozdobení

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby důkladně očistíme a nakrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cibuli. Když začne zlátnout, přidáme houby, osolíme je, opepříme, posypeme kmínem a dusíme, až směs zhoustne. Necháme vychladnout.
  2. Mleté maso dáme do misky, přidáme houby a sýr nakrájený na menší kostky. Vše dobře promícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou, dochutíme solí a pepřem.
  3. Z masové hmoty tvarujeme karbanátky, které nejprve obalíme v rozšlehaných vejcích a pak ve strouhance. V pánvi rozpálíme olej a karbanátky na něm za občasného obracení osmažíme dozlatova (asi 12 minut). 
  4. Vyjmeme je a necháme na papírovém ubrousku okapat. Ozdobíme listem salátu a podáváme s vařenými bramborami.

  • Vybrali jsme pro Vás