Čtenářský recept: Dražďánská štola

  11:29

Drážďanská štola | foto: Archiv Terezy Mrowiecové

Doba přípravy: 170 minut

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 250 g rozinek
  • 150 g kandované pomerančové a citronové kůry
  • 125 g cukru
  • 125 g cukru moučky na posypání ̈
  • 100 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 2/3 kostky droždí
  • lžíce rumu
  • lžička citronové kůry
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka muškátového oříšku

1. V hrnku s vlažným mlékem rozmícháme droždí se lžící cukru a lžící mouky a necháme vzejít kvásek.

2. 250 g mouky prosijeme do mísy, přidáme cukr, sůl, muškátový oříšek, rozinky, kandovanou citronovou a pomerančovou kůru a 4/5 kostky másla utřeného se žloutkem a rumem.

3. Vše zalijeme mlékem a vzešlým kváskem. Těsto mícháme vařečkou, dokud se nezačne lepit, pak přisypeme zbylou mouku, rukama vypracujeme do polotuha těsto, které necháme na teplém místě vykynout asi hodinu.

4. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát o velikosti asi 30 x 40 cm. Kratší okraje zahneme směrem ke středu, delší okraje potom přehneme do dvou třetin z každé strany tak, že se okraje na středu asi jednou třetinou překrývají.

5. Štolu přendáme na plech s papírem na pečení, střed promáčkneme po délce hranou dlaně a necháme na teplém místě asi 20 minut kynout.

6. Štolu pečeme v troubě předehřáté na 165 °C asi 50 minut.

7. Po upečení seškrábneme přepečené rozinky, které bývají tvrdé a nahořklé. Horkou štolu potřeme zbytkem rozpuštěného másla, posypeme hustě moučkovým cukrem a necháme zcela vychladnout.

Poznámka: Tradiční německá obdoba naší vánočky, plná mandlí, kandovaného ovoce a marcipánu. Upečte a nechte ji dva až tři týdny odležet pevně zabalenou v alobalu.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...