Doporučujeme

Vánoce s dietou? Proč ne! Cukroví bez lepku, bez cukru i pro vegany

  • 24
Zatímco pro většinu z nás jsou vánoční svátky obdobím mlsání a tláskání, lidé se zdravotními omezeními se musejí připravit na čas odříkání a svodů. Při troše snahy a ochoty si ale mohou užít výjimečné chutě i ti, kdo dodržují přísnou cukrovkovou nebo bezlepkovou dietu.
Mrkvové sušenky s marmeládou pro diabetiky

Mrkvové sušenky s marmeládou pro diabetiky

I lidé s cukrovkou si chtějí užít vánoční mlsání. Naštěstí i pro ně existuje výborné cukroví. Přesto je třeba jej konzumovat s mírou a v souladu s dietním plánem.

Ingredience:

  • 300 g celozrnné mouky + na podsypání
  • 250 g másla nebo hery
  • 140 g strouhané mrkve
  • troška stévie na oslazení (nemusí být)
  • dia marmeláda
  • práškové sladidlo pro diabetiky (třeba se stévií)

Pracovní postup:

Z mouky, tuku, strouhané mrkve a stévie vypracujeme těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme nejméně hodinu odležet v chladu.

Na pomoučněném válu vykrajujeme různé tvary (do poloviny uděláme otvory) a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C asi deset minut.

Vychladlé sušenky slepujeme dia marmeládou a poprášíme práškovým sladidlem pro diabetiky.

Tip: Kolečka z těsta můžete plnit marmeládou ještě před upečením, v tom případě je přeložte a vytvořte šátečky nebo „psaníčka“.

Další skvělé recepty najdete ve speciální příloze VÁNOČNÍ CUKROVÍ.

Veganské vanilkové rohlíčky

Veganské vanilkové rohlíčky

Stále více lidí vyřazuje ze svého jídelníčku živočišné suroviny, ať už z etických, nebo zdravotních důvodů. Tyhle vanilkové rohlíčky si určitě zamilujete.

Ingredience:

  • 560 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru + na obalení
  • 200 g mletých lískových ořechů
  • 400 g hery
  • vanilkový cukr na obalení

Pracovní postup:

  1. Mouku prosejeme na vál, přidáme moučkový cukr, mleté oříšky a nakrájenou heru. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a uložíme do chladu nejméně na jednu hodinu.
  2. Z těsta tvarujeme menší rohlíčky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C asi deset minut dorůžova.
  3. Ještě horké rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Tip: Místo lískových ořechů zkuste použít vlašské ořechy. Těsto také můžete vyválet a vykrajovat rohlíčky pomocí vykrajovátka.

Bezlepková linecká kolečka

Bezlepková linecká kolečka

Naštěstí jsou pryč doby, kdy lidé s bezlepkovou dietou neměli na Vánoce možnost si dopřát cukroví. Základem úspěchu jsou ingredience, své o tom ví i autorka knihy Bez lepku Lucie Kazdová, která před svátky peče například toto úžasné linecké.

Ingredience:

  • 450 g bezlepkové mouky Schär Mix B Bread Mix + na podsypání
  • 50 g bramborového škrobu
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • špetka xanthanu
  • 3 vejce
  • 250 g změklého másla
  • citronová kůra
  • rybízová marmeláda (nejlépe domácí) na slepování
  • moučkový cukr

Pracovní postup:

  1. Sypké suroviny nasypeme do velké mísy nebo na vál. Doprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce a přidáme změklé máslo pokrájené na malé kostičky.
  2. Těsto dobře propracujeme. Zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.
  3. Potom těsto vyválíme na pomoučněném válu zhruba na 4 mm a vykrajujeme požadované tvary - obvykle vždy jedno plné kolečko a druhé s ozdobnou dírkou ve středu.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 5 minut.
  5. Vychladlá kolečka slepujeme rybízovou marmeládou a pocukrujeme.
Ořechy bez mouky

Ořechy bez mouky

Zajímavostí tohoto receptu je přísada, která nahrazuje mouku. Jmenuje se Mana a na rozdíl od mouky obsahuje vitaminy, minerály, vlákninu a další prospěšné živiny.

Ingredience:

  • 150 g prášku Mana
  • 100 g hery
  • ½ balíčku vanilkového pudinkového prášku
  • 50 g třtinového cukru (rozmixovaného na moučkový cukr)
  • 100 g mletých ořechů (nejlépe vlašských)
  • dřeň z jednoho vanilkového lusku
  • 30 ml Mana oleje

Pracovní postup:

  1. Smícháme všechny sypké ingredience. Pak přidáme rostlinný tuk, dřeň z vanilkového lusku a Mana olej a vypracujeme nelepivé těsto. 
  2. Zabalíme ho do fólie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.
  3. Potom těstem plníme formičky na ořechy a pečeme 10 až 13 minut na 160 °C dozlatova.

Tip: Hotové ořechy jsou ještě lepší, když je slepíte burákovým máslem. Můžete je také namočit do rozpuštěné čokolády a obalit mletými ořechy či strouhaným kokosem.

Vyzkoušejte také další zdravé cukroví

Třeba bezlepkové sušenky ze Sardinie, medové perníčky pro celiaky nebo vánoční sladkosti bez hory mouky a cukru.

Mandlové sušenky z Kuchařky z ostrova Sardinie
Bezlepkové medové perníčky

Mandlové sušenky ze Sardinie a medové bezlepkové perníčky


  • Vybrali jsme pro Vás