Mrkvové sušenky s marmeládou pro diabetiky
I lidé s cukrovkou si chtějí užít vánoční mlsání. Naštěstí i pro ně existuje výborné cukroví. Přesto je třeba jej konzumovat s mírou a v souladu s dietním plánem.
Ingredience:
- 300 g celozrnné mouky + na podsypání
- 250 g másla nebo hery
- 140 g strouhané mrkve
- troška stévie na oslazení (nemusí být)
- dia marmeláda
- práškové sladidlo pro diabetiky (třeba se stévií)
Pracovní postup:
Z mouky, tuku, strouhané mrkve a stévie vypracujeme těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme nejméně hodinu odležet v chladu.
Na pomoučněném válu vykrajujeme různé tvary (do poloviny uděláme otvory) a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C asi deset minut.
Vychladlé sušenky slepujeme dia marmeládou a poprášíme práškovým sladidlem pro diabetiky.
Tip: Kolečka z těsta můžete plnit marmeládou ještě před upečením, v tom případě je přeložte a vytvořte šátečky nebo „psaníčka“.
Další skvělé recepty najdete ve speciální příloze VÁNOČNÍ CUKROVÍ. |
Veganské vanilkové rohlíčky
Stále více lidí vyřazuje ze svého jídelníčku živočišné suroviny, ať už z etických, nebo zdravotních důvodů. Tyhle vanilkové rohlíčky si určitě zamilujete.
Ingredience:
- 560 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru + na obalení
- 200 g mletých lískových ořechů
- 400 g hery
- vanilkový cukr na obalení
Pracovní postup:
- Mouku prosejeme na vál, přidáme moučkový cukr, mleté oříšky a nakrájenou heru. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a uložíme do chladu nejméně na jednu hodinu.
- Z těsta tvarujeme menší rohlíčky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C asi deset minut dorůžova.
- Ještě horké rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Tip: Místo lískových ořechů zkuste použít vlašské ořechy. Těsto také můžete vyválet a vykrajovat rohlíčky pomocí vykrajovátka.
Bezlepková linecká kolečka
Naštěstí jsou pryč doby, kdy lidé s bezlepkovou dietou neměli na Vánoce možnost si dopřát cukroví. Základem úspěchu jsou ingredience, své o tom ví i autorka knihy Bez lepku Lucie Kazdová, která před svátky peče například toto úžasné linecké.
Ingredience:
- 450 g bezlepkové mouky Schär Mix B Bread Mix + na podsypání
- 50 g bramborového škrobu
- 120 g moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- špetka xanthanu
- 3 vejce
- 250 g změklého másla
- citronová kůra
- rybízová marmeláda (nejlépe domácí) na slepování
- moučkový cukr
Pracovní postup:
- Sypké suroviny nasypeme do velké mísy nebo na vál. Doprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce a přidáme změklé máslo pokrájené na malé kostičky.
- Těsto dobře propracujeme. Zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.
- Potom těsto vyválíme na pomoučněném válu zhruba na 4 mm a vykrajujeme požadované tvary - obvykle vždy jedno plné kolečko a druhé s ozdobnou dírkou ve středu.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 5 minut.
- Vychladlá kolečka slepujeme rybízovou marmeládou a pocukrujeme.
Ořechy bez mouky
Zajímavostí tohoto receptu je přísada, která nahrazuje mouku. Jmenuje se Mana a na rozdíl od mouky obsahuje vitaminy, minerály, vlákninu a další prospěšné živiny.
Ingredience:
- 150 g prášku Mana
- 100 g hery
- ½ balíčku vanilkového pudinkového prášku
- 50 g třtinového cukru (rozmixovaného na moučkový cukr)
- 100 g mletých ořechů (nejlépe vlašských)
- dřeň z jednoho vanilkového lusku
- 30 ml Mana oleje
Pracovní postup:
- Smícháme všechny sypké ingredience. Pak přidáme rostlinný tuk, dřeň z vanilkového lusku a Mana olej a vypracujeme nelepivé těsto.
- Zabalíme ho do fólie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.
- Potom těstem plníme formičky na ořechy a pečeme 10 až 13 minut na 160 °C dozlatova.
Tip: Hotové ořechy jsou ještě lepší, když je slepíte burákovým máslem. Můžete je také namočit do rozpuštěné čokolády a obalit mletými ořechy či strouhaným kokosem.
Vyzkoušejte také další zdravé cukrovíTřeba bezlepkové sušenky ze Sardinie, medové perníčky pro celiaky nebo vánoční sladkosti bez hory mouky a cukru. Mandlové sušenky ze Sardinie a medové bezlepkové perníčky |