Cukroví na poslední chvíli: pochoutky z Ameriky

Američané se mohou utlouct po cookies, tak proč se u nich neinspirovat právě na Vánoce? Tyto křehké sušenky vám dají rychle zapomenout na každoroční linecké.
Fotogalerie4

Cookies se sušeným ovocem | foto: Martin FaltusMF DNES

Brownies v košíčkách jsou skoro lepší než samotná čokoláda. A muffiny potěší milovníky bábovky i exotiky. A musíme vás varovat, jeden kus od každého vás určitě neuspokojí.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Cookies se sušeným ovocem

Příprava: 15 minut + 12 minut na pečení

* 120 g másla
* 200 g cukru
* 1 vejce
* 1 vanilkový cukr
* 300 g polohrubé mouky
* 1/ 2 prášku do pečiva

Na náplň:
* hořká čokoláda
* rozinky
* sušené ovoce
* mandle
* kandované ovoce apod.

1. Mouku promícháme s práškem do pečiva, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a vejce. Vše propracujeme v hladké těsto. Pokud bude příliš řídké a lepivé, můžeme přidat ještě mouku. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici odležet. Z těsta uděláme kuličky o průměru 3 cm a přendáme je na pečicím papírem vyložený plech.

2. Mezitím si nakrájíme různé ingredience podle chuti. Z kuliček uděláme malé koláčky a do středu každého koláčku dáme čokoládu, rozinky, sušené ovoce apod. Plech dáme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme 10-12 minut.

3. Upečené cookies necháme na plechu vychladnout, aby se nám nepolámaly. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

TIP
Cookies jsou ideální cukroví, do kterého upotřebíte čokoládové zbytky z mikulášských nadílek. Do těsta přidejte nalámané kousky čokolády nebo sušeného ovoce, nasekané ořechy...

Čokoládové cookies

Příprava: 30 minut + 15 minut na pečení

* 40 g lískových ořechů
* 2 lžíce cukru krystal
* 170 g hořké čokolády
* 275 g hl. mouky
* 2 lžíce kakaa
* 2 lžičky prášku do pečiva
* na špičku nože soli
* 100 g másla
* 100 g hnědého cukru
* 2 vejce
* 100 ml mléka
* 1 lžička vanilkového cukru
* 90 g moučkového cukru

1. Čokoládu nalámeme do kastrůlku a ve vodní lázni ji necháme rozpustit. Mouku smícháme s kakaem, práškem do pečiva a solí. V další misce šleháme máslo s hnědým cukrem do pěny. Přidáme vejce a pokračujeme ve šlehání.

2. Vmícháme zchladlou čokoládu, mléko a vanilkový cukr. Přimícháme mleté ořechy a mouku promíchanou s ostatními surovinami. Dobře propracujeme a necháme v lednici 2 - 3 hodiny vychladit.

3. Z těsta tvoříme 2 cm velké kuličky, které obalujeme v moučk. cukru. Je nutné utvořit dostatečnou vrstvu cukru. Přendáme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme při teplotě 160 °C 12 - 15 minut. Upečené bochánky necháme na vále vychladnout.

Čajovo-medové crispy

* 50 g másla
* 120 g moučkového cukru
* 20 g medu
* 2-3 sáčky čaje Earl Grey
* 2 bílky
* 100 g hladké mouky

1. Změklé máslo smícháme s moučkovým cukrem, medem a lístky čaje. Elektrickým šlehačem šleháme na střední rychlost, dokud se vše dobře nespojí. Postupně přidáváme bílky a pokračujeme ve šlehání. Přimícháme prosátou mouku a dobře promícháme.

2. Na pečicí papír nožem roztíráme tyčinky nebo kolečka. Pečeme v troubě rozehřáté na 165 °C asi 10 minut. Crispy vyndáme, když začnou kraje hnědnout. Pokud chceme crispy tvarovat do spirálek, použijeme držák vařečky a tvarujeme je, dokud jsou ještě teplé.

Brownies

Příprava: 15 minut + 15 minut na pečení

* 150 g čokolády na vaření
* 190 g másla
* 220 g hnědého cukru
* 3 vejce
* 2 vanilkové cukry
* 150 g lískových oříšků
* 220 g polohrubé mouky
* lískové ořechy na ozdobu

1. Čokoládu nalámeme do většího kastrůlku a ve vodní lázni ji rozpustíme. Přidáme na kousky nakrájené máslo, vanilkový cukr, hnědý cukr a nahrubo namleté ořechy. Směs necháme vychladnout a přimícháme mouku. Dobře propracujeme a ještě vlažným těstem plníme papírové košíčky na pečení.

2. Každý kousek ozdobíme lískovým oříškem. Pečeme v troubě rozehřáté na 140 °C asi 15 minut. Brownies během pečení malinko vyběhnou, ale při chladnutí je možné, že se povrch malinko propadne, tak nepropadejte panice, že se brownies nepovedly.

Kokosové muffiny

Příprava: 15 minut + 20 minut na pečení

* 100 g strouhaného kokosu
* 1 banán šťávy
* 1 lžíce citronové
* 250 g polohrubé mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* špetka jedlé sody
* 100 ml polotučného mléka
* 2 vejce cukru
* 70 g moučkového
* 75 ml oleje
* 150 g zakysané smetany

1. Banán nakrájíme na malé kousky a promícháme je s citronovou šťávou, aby nám neztmavnuly. Do mísy nasypeme hladkou mouku, kokos, prášek do pečiva, jedlou sodu, cukr, olej a zakysanou smetanu. Šlehačem vše promícháme a přidáváme vejce a banány. Šleháme, dokud nemáme hladkou hmotu.

2. Papírové košíčky na pečení rozložíme na pečicí plech a do nich rozdělíme těsto. Upečené muffiny přendáme na vál a necháme vychladnout. Povrch zdobíme čokoládovou polevou a kousky kokosu.

TIP
Místo kokosových lupínků můžete použít oříšky, mandle, rozinky nebo jiné sušené ovoce

Autoři:

Nejčtenější

Zázvor postaví na nohy, zlepší zdraví i imunitu a v kuchyni z vás udělá borce

Tato báječná hlíza bývá neprávem opomíjena, přitom v chladných dnech báječně zahřeje a dodá exotický nádech všem vašim kuchyňským kreacím. Také pro zdraví je zázvor skutečným požehnáním.

Kdo je foodie a jak se jím stát. Gastrotipy pro milovníky dobrého jídla

Všimli jste si? Jídlo už dávno není základní potřebou pro naše přežití, ale stalo se koníčkem, zálibou, nebo dokonce vášní. A právě tak k němu přistupují foodies, tedy lidé, kteří mu propadli...

Zázvor postaví na nohy, zlepší zdraví i imunitu a v kuchyni z vás udělá borce

Tato báječná hlíza bývá neprávem opomíjena, přitom v chladných dnech báječně zahřeje a dodá exotický nádech všem vašim kuchyňským kreacím. Také pro zdraví je zázvor skutečným požehnáním.

15. března 2025

Velikonoční kuře s nádivkou

Velikonoční kuře s nádivkou

Střední

120 min

Upečte si na slavnostní velikonoční oběd toto lahodné kuře s jarní nádivkou.

Kdo je foodie a jak se jím stát. Gastrotipy pro milovníky dobrého jídla

Všimli jste si? Jídlo už dávno není základní potřebou pro naše přežití, ale stalo se koníčkem, zálibou, nebo dokonce vášní. A právě tak k němu přistupují foodies, tedy lidé, kteří mu propadli...

9. března 2025

Čočka, cizrna, fazole. Skvělý zdroj zdraví a energie v každém soustu

Luštěniny jsou jednou z nejvýživnějších a nejvšestrannějších potravin, které můžeme zařadit do našeho jídelníčku. Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitaminy a minerály, což z nich činí ideální...

1. března 2025

Mrkvový nápoj s křenem

Mrkvový nápoj s křenem

Lehké

5 min

Dodejte si rychlé vitamíny s pomocí našeho nápoje.

Květ lásky

Květ lásky

Lehké

5 min

Chystáte letní oslavu? Nezapomeňte na osvěžující drinky.

Cvičení a sport v těhotenství: Jak zůstat fit a podpořit zdraví miminka
Cvičení a sport v těhotenství: Jak zůstat fit a podpořit zdraví miminka

Těhotenství není důvodem k úplnému omezení pohybu, pravidelné a přiměřené cvičení může pomoci udržet fyzickou kondici, zmírnit některé nepříjemné...

Koktejlové párečky s dijonským dipem

Koktejlové párečky s dijonským dipem

Lehké

25 min

Chystáte občerstvení na oslavu? Tento recept vám s tím pomůže.

Kyselá polévka se sušenými švestkami

Kyselá polévka se sušenými švestkami

Střední

40 min

Zajímavá polévka, která stojí za vyzkoušení.

Marcipánové těsto

Marcipánové těsto

Lehké

50 min

Chutná vám marcipán? Připravte si z něj těsto na cukroví.

Nigellův jehněčí kotlík

Nigellův jehněčí kotlík

Střední

150 min

Máte chuť na něco netradičního? Ochutnejte tento pokrm.

Modranská hovězí pečeně

Modranská hovězí pečeně

Střední

120 min

Inspirací pro tento recept je vinařská oblast Modra, kde se často používá bílé víno na podtržení...

Liptovský guláš

Liptovský guláš

Střední

60 min

Ochutnejte tradiční guláš ze slovenské kuchyně.