Cukroví na poslední chvíli: co nechal Mikuláš?

  0:16aktualizováno  0:16
I když se na čokoládového čerta s Mikulášem už nemůžete ani podívat, ať vás ani nenapadne vyhodit je do koše! Je to surovina k nezaplacení a u následujících receptů se bez čokolády neobejdete. A garantujeme vám, že na míse s vánočním cukrovím se po nich jen zapráší.

Čert a Mikuláš - potraviny - Čert a Mikuláš se zdobili perník. | foto: Petr Hlavinka

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Mandlové karamelky

Příprava: 25 minut + doba na tuhnutí

* 200 g čokolády
* 100 g másla
* 100 g šlehačky
* 200 g medu
* 100 g mandlí
* 1 lžička vanilkové esence

1. Mandle spaříme a oloupeme. Čokoládu nalámeme do kastrůlku a ve vodní lázni rozpustíme. Přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Přimícháme šlehačku, med a vanilkovou esenci. Mícháme, dokud krém nezhoustne.

2. Přidáme najemno nastrouhané mandle a směs nalijeme do obdélníkové formy, kterou jsme vymazali olejem. Vlažné pokrájíme na kostky.

TIP
Mandlové karamelky můžete také naplnit do „vyjedených“ adventních kalendářů, nezapomeňte ale plastové „formičky“ pořádně vymazat olejem a poté vychladit v lednici, aby šly karamelky dobře vyndavat. Plnit můžete také papírové košíčky a z malé krabičky tak vytvořit originální bonboniéru vlastní výroby.

Čokoládové sušenky

Příprava: 20 minut + 10 minut na pečení

* 100 g polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 30 g granka
* 100 g moučkového cukru
* 120 g čokolády
* 70 g vlašských ořechů
* špetka skořice
* 1 vejce
* 75 g másla

1. Hladkou mouku smícháme s práškem do pečiva, grankem, skořicí, nasekanými vlašskými ořechy a moučkovým cukrem. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme nakrájené máslo a mícháme, dokud se nám vše nespojí. Vyndáme z vodní lázně a necháme vychladnout. Přidáme vejce, dobře promícháme a přimícháme do směsi s moukou. Mícháme, dokud se směs dobře nespojí a neztuhne.

2. Plech vyložíme pečicím papírem a na něm tvoříme lžící kopečky s dostatečnými mezerami, aby se nám sušenky během pečení neslepily. Nedáváme na plech víc jak 10-12 kousků. Vložíme do mírně vyhřáté trouby a pečeme asi 10 minut. Po upečení přendáme na vál a necháme vychladnout.

Máčené rohlíčky

Příprava: 25 minut + 15 minut na pečení

* 350 g hl. mouky
* 210 g moučkového cukru
* 280 g tuku
* citronová kůra
* 1/2 lžičky skořice a mletého hřebíčku
* 140 g ořechů
* 1 žloutek

1. Hladkou mouku smícháme s cukrem, skořicí a mletým hřebíčkem. Nastrouhanou citronovou kůru utřeme se špetkou pískového cukru a přimícháme k mouce. Přidáme namleté ořechy a na kousky nakrájené změklé máslo. Dobře vypracujeme v hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici odležet.

2. Těstem plníme formičky na rohlíčky a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Po upečení vyklepneme z formiček. Necháme do druhého dne vychladnout. Konce máčíme v rozpuštěné čokoládě a na roštu necháme čokoládu ztuhnout.

Cukroví s kandovaným ovocem

Příprava: 20 minut + 12 minut na pečení

* 230 g hladké mouky
* 60 g moučkového cukru
* 60 g mletých ořechů
* 50 g kandovaného ovoce
* 160 g rostlinného tuku
* 2 žloutky
* citronová a čokoládová poleva

1. Na vál prosijeme mouku a přimícháme cukr, ořechy, tuk nakrájený na kousky a namleté kandované ovoce. Vše dobře promícháme a vypracujeme v hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout. Z těsta vyválíme 3 mm silný plát a formičkami z něj vykrajujeme různé tvary. Přendáme je na pečicím papírem vyložený plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

2. Vychladlé je zdobíme citronovou polevou a čokoládou, kterou jsme rozpustili ve vodní lázni a nechali částečně vychladnout. Citronová poleva: do malé mističky vymačkáme šťávu z jednoho citronu a postupně vmícháváme moučkový cukr.

Čokoládové košíčky s krémem

Příprava: 50 minut + doba na tuhnutí

* 175 g čokolády
* 300 ml mléka
* 1 vanilkový pudink
* 1 žloutek
* 100 g rostlinného tuku
* 120 g moučkového cukru
* 1 banán
* rum
* kakao na ozdobu

1. Do malého kastrůlku nalámeme čokoládu a dáme ho do vodní lázně. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Malou lžičkou lijeme po okraji do papírových košíčků čokoládu. Do každého 3-4 lžičky čokolády. Dáme do lednice ztuhnout. Papírové košíčky opatrně sloupneme a dáme zpět do lednice.

2. Mléko smícháme s vanilkovým pudinkem a uvaříme, do vychladlého pudinku vmícháme žloutek a tuk. Vyšleháme v jemný krém. Do každého košíčku dáme kolečko banánu a pokapeme trochou rumu. Krém z cukrářského sáčku s řezanou trubičkou stříkáme do košíčků. Košíčky uchováváme v chladu.

Čokoládové hvězdy s bonbonky

Příprava: 30 minut + 12 minut na pečení

* 140 g hladké mouky
* 50 g kakaa
* špetka soli
* 200 g másla nebo rostlinného tuku
* 200 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 60 g bílé čokolády
* krájené želé bonbony

1. Hladkou mouku promícháme v míse s kakaem a špetičkou soli. Máslo šleháme s cukrem do pěny. Přimícháme vanilkový cukr. Přidáme směs mouky a vytvoříme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici odpočinout. Papírem na pečení vyložíme plech na pečení.

2. Těsto rozválíme na placku a vykrajujeme hvězdy, přendáme je na plech a pečeme při teplotě 140 °C. Na plechu necháme vychladnout. Čokoládu rozpustíme a zdobíme s ní hvězdičky, na závěr je posypeme sekanými bonbony.

Ledová čokoláda s rozinkami

* 100 g čokolády na vaření
* 250 g šlehačky
* 45 g cukru
* 2 celé skořice
* 1 lžíce hřebíčku
* 50 g rozinek
* 2 lžíce rumu

1. Šlehačku smícháme s hřebíčkem a skořicí a přivedeme k varu. Ihned sundáme z ohně a necháme vychladnout. Zakryjeme poklicí a necháme do druhého dne odležet.

2. Druhý den šlehačku opět přivedeme k varu a procedíme přes jemný cedník. Čokoládu nalámeme do kastrůlku a ve vodní lázni ji rozpustíme. Do teplé čokolády pak po částech vléváme horkou šlehačku. Pomocí stěrky spojíme čokoládu se smetanou a pracujeme tak, aby se nám do směsi nedostal vzduch, jinak ztratíme ledový efekt.

3. Když se nám vše spojí, přilijeme další část šlehačky. Takto pokračujeme, dokud nespojíme veškerou šlehačku s čokoládou. Rozinky namočíme do rumu, a jakmile změknou, nakrájíme je na malé kousky. Směs přelijeme do nádoby, přidáme nakrájené rozinky, a když mírně zchladne, nalijeme ji do formiček na led.

4. Formičky s čokoládou dáme do mrazničky a druhý den vyklepneme. Skladujeme v ledničce.

Autor:

Nejčtenější

Potravinová pyramida je omyl moderní výživy, říká Margit Slimáková

Margit Slimáková, výživová specialistka

Studium farmacie úspěšně dokončila, ale už na škole byla rozhodnutá, že pro farmaceutický průmysl pracovat nebude. Víc...

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Příběh Patrika: Žena opustila mne i dceru, ale stejně se stále vrací

Ilustrační snímek

Dva roky moje manželka udržovala milenecký vztah s jiným mužem. Když to na ni prasklo, rozhodla se pro něj. Bez...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Průzkum: muži dávají přednost ženám s hustým obočím. Na sex i na vztah

Cara Delevingne je současnou nejžádanější modelkou světa. Angličanka s výrazným...

Ženy s hustým obočím mají podle vědců v krvi vyšší hladinu pohlavních hormonů a bývají sexuálně náruživější. Proto se...

Další z rubriky

Pracny, košíčky a další skvělé cukroví, které pečeme v redakci

Košíčky s ořechovou náplní

Také letos vám přinášíme osvědčené recepty na vánoční cukroví, které se peče v rodinách redaktorek OnaDnes.cz. Věříme,...

Hubněte zdravě. Vyzkoušejte dietní recepty, které vás zasytí na celý den

Ilustrační fotografie

Kdo chce shodit kila navíc, neměl by začít držet diety podobné hladovkám. Ke zdraví a lepší postavě se dá projíst....

Vyprošťováky, které vás po divoké noci nakopnou do nového roku

Smaženka s okurkou

Silvestrovská noc bude možná dlouhá a zábavná, ale první novoroční ráno může být hodně bolavé a nepříjemné. Jak zmírnit...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz