Slavnostní dorty na vánoční stůl

  0:42aktualizováno  0:42
Proč si vlastně na sváteční stůl nepřipravit rovnou dort? Vždyť co je slavnostnějšího než dokonalý korpus se sladkým krémem?

Ořechový věnec plněný banány | foto: Martin FaltusMF DNES

Třeba v Anglii patří příprava vánočního dortu k tradici. Dort Kastela zase pochází z Japonska, a i když je příprava pohádkově snadná, sami Japonci si pro něj raději zajdou do obchodu, než by si ho upekli doma. A co vy?

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Ořechový věnec plněný banány

Příprava: 25 minut + 25 minut na pečení

* 70 g margarínu
* 75 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 65 g mletých lískových ořechů
* 1 lžíce mléka
* 65 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 2 banány
* 2 lžíce citronové šťávy
* 70 g sušených švestek
* moučkový cukr
* rum

1. Margarín, cukr a vejce utřeme do pěny. Přimícháme oříšky, mléko a mouku, kterou jsme promíchali s práškem do pečiva. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy a pečeme asi 35 minut ve středně vyhřáté troubě (200 °C). Ihned po upečení vyklopíme.

2. Banány nakrájíme na kolečka, pokapeme citronovou šťávou a smícháme se švestkami, které jsme namočili v trošce rumu. Věnec naplníme ovocným salátem a posypeme moučkovým cukrem.

Medový dort Kastela

Příprava: 15 minut + 50 minut na pečení

* 6 vajec
* 200 g cukru
* 200 g hladké mouky
* 120 g medu
* 2 prášky do pečiva
* 60 g vody (bílé víno)

1. Vejce vyšleháme s cukrem, práškem do pečiva a bílým vínem. Postupně přiléváme změklý med a pokračujeme ve šlehání. Formu na dort o průměru 26 cm vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou.
Do formy nalijeme těsto a dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 150 °C. Pečeme 40-45 minut.

2. Dort necháme dobře vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a poté krájíme na porce.

Skládaný dort

Příprava: 35 minut + 12 minut na pečení

* 250 g margarínu
* 200 g moučkového cukru
* 5 vajec
* 1 bílek
* 150 g hořké čokolády
* 1 vanilkový cukr
* 100 g maizeny
* 150 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 2 lžíce rumu

Krém:
* 45 g maizeny
* 1 žloutek
* 1/2 l mléka
* 100 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 150 g rostlinného tuku
* 4 lžíce rumu nebo cointreau

1. Tuk, cukr, vejce a bílek ušleháme do pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a vanilkový cukr, pak maizenu smíchanou s moukou a práškem do pečiva a vyšleháme. Formu o průměru 26 cm vytřeme tenkou vrstvou těsta a postupně upečeme 6 plátů v troubě rozehřáté na 220 °C.

2. Mezitím si připravíme krém. Maizenu a žloutek rozpustíme v hrnku mléka. Zbylé mléko, cukr a vanilkový cukr přivedeme k varu a přidáváme maizenu, povaříme a necháme vychladnout. Pak přidáme tuk a vyšleháme v hladký krém.

3. Pokapeme likérem a každou vrstvu potřeme krémem a posypeme čokoládovými lupínky.

Zmrzlinový dort

* 300 g cukru moučka
* 300 ml mléka
* 200 ml šlehačky
* 2 vejce
* 4 banány
* mražené a čerstvé ovoce podle výběru

1. Polovinu cukru smícháme se žloutky a utřeme do pěny. Bílky vyšleháme do hustého sněhu a vmícháme zbylý cukr. Smetanu ušleháme.

2. Sníh smícháme se šlehačkou, přidáme mléko, které jsme rozmixovali s banány, a utřené žloutky. Na hodinu až dvě dáme do mrazáku.

3. Během té doby směs občas promícháme, a když se začne táhnout, přelijeme ji do formy a necháme přes noc zmrazit. Do zmrzliny můžeme přidat kousky jakéhokoliv ovoce.

Autoři:

Nejčtenější

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Znásilnění i vážná nemoc. Problémy jsou normální, říká medička

Anežka si z dětství nese traumatický zážitek, s nímž se postupně úspěšně...

V dětství se stala obětí znásilnění a nedávno kvůli Crohnově nemoci přišla o metr střeva. Přesto je dvacetiletá Anežka...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

I po narození dětí by ženy měly myslet nejdřív na sebe, říká blogerka

Nicole Knighttová - na první fotografii je v den porodu, na druhé deset dnů po...

Pětadvacetiletá Nicole Knighttová z Austrálie vypadala deset dnů po porodu druhého dítěte stejně jako před otěhotněním....

Další z rubriky

Báječné pohoštění pro nečekanou návštěvu? Využijte zbytky z Vánoc

Francouzský toast z vánočky

Chcete hostům, kteří se u vás mezi svátky staví na skok, nabídnout malé pohoštění k vínu nebo přenocující počastovat...

Hubněte zdravě. Vyzkoušejte dietní recepty, které vás zasytí na celý den

Ilustrační fotografie

Kdo chce shodit kila navíc, neměl by začít držet diety podobné hladovkám. Ke zdraví a lepší postavě se dá projíst....

Vaříme s Gwyneth Paltrowovou: vyzkoušejte netradiční salát i polévku

Gwyneth Paltrow napsala kuchařku Je to tak snadné

V dnešní uspěchané době se málokdo dovede zastavit a na pár hodin zapomenout na pracovní povinnosti, uvázat si kolem...

Najdete na iDNES.cz