Čtenářský recept: Bramborový salát jako od maminky

  0:03

Bramborový salát jako od maminky | foto: gredypro iDNES.cz

Moje maminka již dávno nežije. Chutě některých jídel ale cítím na jazyku dodnes. Jedním z těch jídel je její bramborový salát. Asi se už nikdy nedozvím tajemství jeho výroby. Možná že něco vyčtu z jejích zachovalých receptů, ale stejně to nebude ono. Snažil jsem se tedy o co největší přiblížení chuti, kterou mám stále v paměti a to bez ohledu na použitý postup a suroviny.

  • 4 vejce
  • 5 - 6 středně velkých brambor
  • směs na bramborový salát (sklenice 330 g)
  • cibule jedna střední
  • okurka, nakládaná, asi 2 ks
  • salám gothaj vcelku asi 10 dkg
  • hořčice plnotučná
  • sůl, pepř, špetička Glutasolu
  • lžička cukru
  • lžička octa
  • majonéza Hellmans

1. Den předem dáme uvařit asi 4 vejce na tvrdo, dál uvaříme 5 -6 středně velkých brambor. Samozřejmě záleží na odrůdě. Každý má asi oblíbenou tu svou. Já jsem spokojen a dávám přednost odrůdě "Princess". Pokud ji v obchodě uvidím, hned ji koupím a používám jako přílohové, tak i na salát. 
2. Není to nutné, ale směs zeleniny na salát den předem 5 minut povařím, pak nechám vychladnout a druhý den teprve použiji. Nakrájená zelenina je pěkně změklá, ale není rozvařená.
3. Druhý den si připravíme velkou mísu a začneme do ní vše vkládat. Tip: Používám jako asi většina, to šikovné kulaté sítko, ale mám na krájení jeden dobrý odkoukaný fígl. Stačí vždy sítko do brambory, okurky a pod. - zanořit a lehce pootočit. Nemusí se pak jednotlivé dílky dodatečně nožem krájet.
4. Začneme tedy s bramborami. Do mísy přidáme zeleninu ze skleničky, nakrájíme asi tak půl velké cibule na drobno a dvě větší okurky a asi tři plátky gothaje (či jiného měkkého salámu). Opepříme, osolíme, přidáme asi tři lžičky hořčice, špetku glutasolu, lžíci octu, lžíci cukru. Vše dobře promícháme.
5. Teď přijde to hlavní: Je třeba ochutnávat a po malých troškách případně přidávat. Tu trochu přisolit či připepřit, trochu octa nebo cukru a pod. Každý dle své chuti. Na konec samozřejmě patří majonéza.

Poznámka: Nepoužívám žádný jogurt a podobné náhražky. Dávám majonézy jen opravdu málo a náhražky jsou vždycky jen náhražky. Takže použiji nejvýše jen jeden pytlíček majonézy pro jedno použití. Vše se dobře promíchá, chuť vyladí a dá vychladit do ledničky. Druhý den je salát pochopitelně ten nejlepší.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...