S developery musíme vyjednávat a budovat společně, říká starosta Modřan

  10:03
Vojtěch Kos z ODS je novým starostou Prahy 12. V této městské části se v posledních letech hodně staví, plánuje se také obchvat Komořan a vzniká i tramvajová trať směrem do Libuše. Podle Kosa je důležité zejména mluvit s investory o tom, jak má rozvoj vypadat, říká v rozhovoru pro MF DNES.

Starosta Prahy 12 Vojtěch Kos se těší na tramvaje v Novodvorské, dopravu v Komořanech podle něj vylepší obchvat. (1. listopadu 2022) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Jste ve funkci starosty teprve krátce. Budou nějaké změny v úřadu městské části?
Zatím nemáme nic připravené, ale jsme tu jen pár dnů. Potřebujeme se nejprve seznámit s úřadem a pak teprve můžeme dělat nějaká rozhodnutí.

Místopředsedové regionálního výboru TOP 09 Hana Jandová a Robert Daubner se na sociálních sítích omlouvali, že máte koalici s podporou Trikolory. Podle nich jde o ústupek od základních hodnot TOP 09. S TOP 09 jste přitom měli společnou kandidátku...
My ale máme koaliční smlouvu jen s hnutím ANO. Klub je také ANO, ale je pravda, že z jejich kandidátky jsou zvoleni do zastupitelstva dva členové Trikolory. Jeden z nich, Jakub Němec, je bývalý člen ODS. Je to můj kolega a kamarád, stará se o dopravu. Mně se jeho názory nelíbí, ale nebudu mu bránit je říkat. A myslím si, že za rok ani žádná Trikolora existovat nebude

Co je podle vás největším problémem Prahy 12?
Myslím si, že si zasloužíme lepší prostředí. A chceme se tomu hodně věnovat. Nejde jen o péči o zeleň, ale aby to tady také trochu rozkvetlo. V Praze 12 se nyní poměrně intenzivně staví. Jde nám o to, aby tato výstavba byla koordinovaná s rozvojem městské části. Připravujeme základní školu v Komořanech, stavíme mateřskou školu Mydlinky. Jde nám o to, aby územní rozvoj šel ruku v ruce i s výstavbou infrastruktury.

Chcete navázat na práci bývalé místostarostky Evy Tylové, která se o rozvoj zeleně hodně starala v minulém volebním období?
Zrovna v úterý jsme u základní školy TGM sázeli ovocné stromy. Jde nám o to, aby se děti mohly podívat na to, jak vypadá hrušeň, jabloň nebo třešeň. Rozvoj zeleně je naše velké téma. Eva Tylová je teď zastupitelkou hlavního města. My v městské části ale nejsme zastánci toho, že přijde nová parta, která zboří všechno, co tu bylo dřív, a na nic nenaváže. Jde nám o nějaký kontinuální rozvoj.

Stačí vám kompetence, které vedení městské části má?
Výstavba se především řídí pravidly, která stanovil stát prostřednictvím stavebního zákona. Důležité jsou také pražské stavební předpisy s územním plánem. To znamená, že pravomoci městské části jsou poměrně omezené. Když si někdo bude chtít postavit dům a získá všechna povolení, tak má právo stavět. Problém nastává, pokud chcete proti tomu bojovat. Razím názor, že je lepší s investory vyjednávat o tom, jak má rozvoj vypadat. Jakákoli nová výstavba má přinést nějaký užitek i stávajícím obyvatelům.

Jaký užitek máte na mysli?
Investor například přispěje na úpravu okolí, revitalizuje park nebo postaví nové dětské hřiště. A vybudují se nějaké obchody. To je spolupráce samosprávy se soukromým sektorem, jakou si dovedu představit. Samotný boj jen prodlužuje stavbu a investor stejně, pokud získá všechna stavební povolení, své plány nakonec uskuteční. Boj proti výstavbě u nás zapříčinil jedině to, že se zbouraly obchodní objekty. Myslím tím například Vosátkovu ulici, kde byla prodejna Billy.

Výstavba je u vás opravdu intenzivní, jeřáby jsou vidět dokonce i z vaší kanceláře...
Ano. To je projekt Skansky. Nová čtvrť vzniká na území bývalého cukrovaru. Cukrovar už řadu let nefunguje a nyní se tam připravuje smíšený projekt bytů a služeb. Zrovna tento projekt je docela dobrý, protože se hodně věnuje veřejnému prostoru. Měli jsme několik kol jednání participace s občany. Lidé mohli dávat k projektu připomínky a Skanska je zapracovala. Jednání jsem se účastnil dříve jako občan i místostarosta. V Praze 12 žiji, takže se tomu okolí věnuji neustále. Místostarostou jsem byl v minulém volebním období a měl jsem na starosti dopravu a finance.

Pokud pojedeme okolo bývalého cukrovaru Komořanskou dál směrem ven z města, mineme také velký areál bývalé Sigmy...
Tam je Central Group s několika dalšími firmami. Ještě v předminulém volebním období vznikala Územní studie Komořany, která byla v minulém volebním období dokončena a zahrnovala také území brownfieldů. A probíhá tam změna územního plánu. Naše městská část tam, jak jsem zmínil, staví školu. Central Group postaví školku. Budou tam byty, obchody. Veřejné projednání územní studie bude 9. listopadu v 11:30 v Centru architektury a městského plánování.

Velké téma v celém městě je také doprava. Jak Praha 12 přežila letošní část velmi sledované opravy Barrandovského mostu? Přes vaše území vedla minimálně jedna z objízdných tras...
My jsme měli k dopravnímu řešení připomínky, ale bohužel nás ze začátku nikdo nepozval k nějakým jednáním. To jsme vyčítali náměstkovi primátora pro dopravu Adamu Scheinherrovi. Během příprav se ale ukázalo, že některé naše nápady – jako změna nájezdu na Jižní spojku ve směru k Praze 9, už nebylo možné realizovat a dojde na to až příští rok. Letos se tvořily velké zácpy v Komořanské, a navíc se nedalo jezdit Dolnobřežanským údolím. To by už mělo být Středočeským krajem otevřeno během měsíce.

V Komořanské se však tvoří kolony, i když se Barrandovský most zrovna neopravuje...
V září minulého roku získalo hlavní město po třinácti letech pravomocné územní rozhodnutí na obchvat Komořan, který by měl situaci zlepšit. A nyní Praha připravuje soutěž na zhotovitele projektové dokumentace ke stavebnímu povolení. Projekt se bude kreslit asi rok a bude záležet na tom, jak dlouho potrvá projednávání. Já doufám, že by otevřeno mohlo být někdy v roce 2027.

Velké změny u vás dozná také MHD.
Jsem celkem hrdý na to, že městská část pomohla získat dopravnímu podniku pravomocné stavební povolení na tramvajovou trať směrem do Libuše. Byl tam jeden majitel pozemku, který se proti projektu odvolával. Koleje se už staví, ale trochu nám to komplikuje dopravu, protože je uzavřená propojka mezi Prahou 12 a Libuší – ulice Meteorologická.

To se ale v prosinci změní a v červnu už bude na části plánované trasy jezdit tramvaj. Na to se moc těšíme. Nyní tramvaj jede ulicí Generála Šišky vpravo mimo jízdní pruhy. A v její horní části bude odbočovat na Novodvorskou, kde byl kruhový objezd. Ten nahradí světelná křižovatka. Tramvaj totiž přes kruhový objezd jezdit nesmí a jedinou výjimku mají na Vítězném náměstí v Praze 6. V první etapě ale tramvaj pojede jen kousek za křižovatku na kraj Novodvorské. K budoucí stanici metra Nové Dvory povede až později. Už se také připravuje tramvaj do Komořan. Tam se teprve dokončuje studie, ale víme, že tam bude jezdit tramvaj číslo 27.

Autor:

Černého motýli na Máji už mávají křídly. Lidé si je fotí i natáčí

  • Nejčtenější

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

30. května 2024  11:41,  aktualizováno  18:24

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

První pražský mural na silnici vytvořili studenti, padlo na něj 70 kilogramů barvy

30. května 2024  16:53

Na pražských Vinohradech vznikla první velkoplošná malba na vozovce v Praze. Mural souvisí se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Umí řeč, chce i asistenty, píší o Priskem v Nizozemsku. Sparta ale o nabídce neví

30. května 2024  13:53

Ještě začátkem týdne byl pro zahraniční média spíš jen jedním z adeptů. V posledních hodinách už se...

Na Odložilově memoriálu vyhráli čtyři čeští atleti, Meindlschmid v rekordu

3. června 2024  18:12,  aktualizováno  20:56

Osmnáctiletý dálkař Petr Meindlschmid zvítězil na Memoriálu Josefa Odložila v českém juniorském...

Klub LTC uzavře smlouvu s Prahou, na 30 let si pronajme kurty na Letné

3. června 2024  14:20,  aktualizováno  17:42

Hlavní město uzavře s klubem LTC Praha nájemní smlouvu, podle níž bude mít v následujících 30...

Už čtvrtina Pražanů jsou cizinci. Za dvacet let jich přibylo přes čtvrt milionu

3. června 2024

Mezi lety 2001 a 2022 vzrostl počet cizinců v Praze z 61 na 345 tisíc. Cizinci tak tvoří zhruba...

Spor o psí park. Lidé si stěžují na štěkání, návrh na zrušení je však podvrh

3. června 2024

Premium Spor o štěkot psů se rozhořel na sídlišti v sousedství psího parku. Objevila se dokonce zpráva...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...