Desítky lidí, většinou žen, ale nechyběly ani děti, stály už krátce po sedmé...

Desítky lidí, většinou žen, ale nechyběly ani děti, stály už krátce po sedmé hodině ranní před Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině (KACPU) v pražských Vysočanech, které se znovu po téměř měsíci otevírá pro uprchlíky z Ukrajiny před Putinovou válkou. (11. července 2022) | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Nové centrum dlouhodobě pomůže uprchlíkům se vzděláním i bydlením

  • 1
Pražský magistrát ve spolupráci s Dětským fondem OSN (UNICEF) do konce roku spustí další centrum pro pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Bude zaměřené na ty, kteří už jsou v metropoli delší dobu a řeší problémy například s bydlením nebo vzděláváním. Zařízení bude fungovat paralelně s Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině (KACPU) ve stejné budově ve Vysočanech.

„Nové centrum bude poskytovat nezbytné služby lidem, kteří už v Praze nějakou dobu jsou,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Dodal, že město bude zařízení financovat z 333 milionů korun, které získalo od UNICEF k řešení uprchlické krize.

Dosluhující vedení metropole k tomu v pondělí schválilo strategický záměr, který zahrnuje kromě zřízení centra také nábor nových zaměstnanců do vybraných magistrátních odborů.

Přesné datum otevření Centra následné podpory uprchlíkům z Ukrajiny zatím podle Hřiba není jasné, bude záležet na zajištění nových pracovníků. Koordinátorkou centra je Geti Mubeenová, která předpokládá otevření centra na konci listopadu nebo začátkem prosince.

Zařízení bude nejprve fungovat ve zkušebním režimu, poté by mělo být otevřeno minimálně do konce příštího roku.

Náplní pracovníků bude pomoc uprchlíkům v záležitostech ubytování, zajištění školy nebo sociálního a právního poradenství. Koordinátorka dodala, že centrum bude otevřeno všem uprchlíkům. „Nepodmiňujeme cílovou skupinu držením konkrétního typu víza,“ sdělila.

Do Prahy od začátku války na Ukrajině přišlo téměř 100 tisíc lidí, z toho více než 30 tisíc dětí. KACPU, které pomáhá uprchlíkům se zařízením povolení k pobytu, zdravotního pojištění a dalšími úkony, za dobu svého fungování odbavilo podle Hřiba asi 113 tisíc lidí. Momentálně jím projde asi 200 až 300 běženců denně.

Někteří uprchlíci v Praze nezůstávají a pokračují dále do jiných krajů nebo například do Německa. KACPU již také kvůli naplněné kapacitě nenabízí bydlení v městských bytech a ubytovnách.

,