V opuštěném centru Nová Palmovka na Praze 8 by mohla v budoucnu sídlit evropská kosmická agentura EUSPA. | foto: Yan Renelt, MF DNES

V opuštěné budově na Palmovce by mohla sídlit evropská kosmická agentura

  • 4
V opuštěném centru Nová Palmovka na Praze 8 by mohla v budoucnu sídlit evropská kosmická agentura EUSPA. Ministerstvo financí nyní intenzivně jedná s pražským magistrátem o využití nedostavěného komplexu, o který v závěru loňského roku projevil zájem také výrobce 3D tiskáren Prusa Research. Původně zamýšlená radnice už chátrá sedm let.

Agentura EUSPA nyní sídlí v pražských Holešovicích, stávající prostory v Janovského ulici už však kapacitně nestačí.

Podle ministerstva už se stát dohodl s EUSPA na technických a bezpečnostních podmínkách pro novou budovu. Úřad tak disponuje finálním zadáním hledaného objektu.

„Z dosavadních jednání a výsledků první ověřovací studie se zdá, že areál Nové Palmovky by mohl být pro účely EUSPA ideální. Navíc je podle všeho schopen do budoucna absorbovat i případné dodatečné kapacitní a infrastrukturní potřeby agentury pro případ jejího dalšího rozšiřování a rozvoje agenturou řízených aktivit,“ uvedla Anna Vasko z ministerstva financí.

Úřad proto jedná s pražským magistrátem o tom, zda a za jakých podmínek bude pro nové sídlo agentury vhodné centrum Nová Palmovka využít. Podle Vasko jsou jednání s magistrátem už ve vysoce detailní fázi.

Nalezení nového sídla pro EUSPA, která je jedinou agenturou EU v Česku, je klíčové pro její udržení v České republice. Ministerstvo financí v této souvislosti zdůraznilo, že poskytnutí vyhovujícího zázemí je společnou prioritou zainteresovaných státních úřadů, Prahy i celé země.

„Pro ČR i Prahu je přítomnost agentury EUSPA, která sdružuje řízení provozu kosmických programů EU a zároveň se stará o řízení navigačního systému Galileo, prestižní záležitostí a zároveň vytváří z Prahy centrum kosmických aktivit, s čímž jsou spojeny i ekonomické výhody,“ připomněla Vasko.

Zároveň upozornila, že aktivity koncentrované do kosmického programu EU nadále nabývají na významu.

V budoucnu by se měla proměnit celá lokalita

Komplex Nová Palmovka se začal stavět před osmi lety. V budově mělo být nové sídlo radnice městské části Prahy 8 a také prostory pro obchodní centrum, kanceláře a další služby. O rok později však byly práce na centru za více než miliardu korun přerušeny a dosud nebyly obnoveny. 

Pražský magistrát se nedávno dohodl s radnicí Prahy 8 na převzetí budovy a její dostavbě. Komplex by v budoucnu měl být součástí proměny celé lokality, kde vzniknou nové domy a zmizí současné autobusové nádraží.

Proměnou projde i nynější náměstí Bohumila Hrabala, přibude zeleň, lavičky nebo kavárna.

Palmovka dostane zcela novou tvář, lidem chceme naslouchat, slibuje radní

O nedostavěnou budovu v závěru loňského roku projevil zájem také výrobce 3D tiskáren Prusa Research, který sem chce přesunout své sídlo. Podle firmy by se náklady na dostavbu centra mohly pohybovat mezi 500 miliony a miliardou korun. 

,