ANALÝZA: Pražský mejdan skončil. Koalici už za rok došly peníze, teď bude škrtat

  19:05
V pátek je tomu přesně rok, co zastupitelé zvolili nové vedení metropole z politiků z řad SPOLU, Pirátů a Starostů a v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS). Nesourodá koalice, která se bolestivě rodila pět měsíců, má za sebou překvapivě velmi klidný první rok vládnutí.
Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí. (Ilustrační snímek)

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí. (Ilustrační snímek) | foto: Jiří KoťátkoMF DNES

Do řešení sporných otázek, jako je cena jízdného v MHD, se za prvních 12 měsíců politici nepustili a zároveň také nemuseli dělat žádná nepopulární rozhodnutí, jako třeba škrtat v seznamu plánovaných projektů. To se ale změní.

„Město má v určité fázi rozpracování projekty za 310 miliard,“ shrnul radní pro finance Zdeněk Kovářík (ODS) na konci ledna předtím, než zastupitelé schválili tendr na automatizaci metra C a D, který přidal dalších 86 miliard.

Nutná debata o jízdném. Cena ročního kuponu pražské MHD je už osm let stejná

„Schválením zakázky na automatizaci metra jsme překročili Rubikon v tom smyslu, že rozjeté aktivity, které kolegové pozitivně představují na tiskových konferencích, překročily naše možnosti. Takže z těch 390 miliard budeme muset učinit pořadí, určit, co má přednost, a věci, které se ukážou jako méně potřebné nebo životaschopné, nebudeme financovat,“ dodal Kovářík.

Přestože bude muset dojít na škrty, vrátilo se alespoň hlavní město do stavu, ve kterém nebylo po dlouhá léta. V předchozích volebních obdobích následujících po vládě Pavla Béma (ODS), který třeba rozjel stavbu tunelu Blanka, byly koalice často nesourodé a vyjednat podporu pro nákladné projekty bylo těžké. V roce 2018 se nicméně do čela města dostala koalice Prahy sobě, Pirátů, Starostů a TOP 09, která nejenže vznikla okamžitě po volbách, ale také měla velmi jednotnou představu o rozvoji města.

„Deficit zanedbanosti, když budeme brát čistě komunikace, je okolo 20 miliard. Pokud vezmeme dopravu v Praze včetně železnic, je to 33 až 34 miliard,“ řekl začátkem roku 2019 tehdejší náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

O pár let později byly chvíle, kdy se zdálo, že je rozkopané celé město. Koalice se až do konce volebního období učila, že tyto věci je potřeba koordinovat, byť jsou chvályhodné. To si do dalšího období odnesl náměstek pro dopravu a bývalý primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Sliby z programového prohlášení

Zdeněk Hřib (Piráti), náměstek pro dopravu: Budeme pokračovat v připravě Radlické radiály ve spolupráci s městskou částí Praha 5.

Petr Hlaváček (STAN), náměstek pro územní rozvoj: Zasadíme se o dokončení a schválení nového územního plánu, tzv. Metropolitního plánu.

Zdeněk Kovářík (ODS), radní pro finance: Využijeme v maximální možné míře partnerství se státem při strategických investicích.

Antonín Klecanda (STAN), radní pro školství: Připravíme nové střední školy v Karlíně, na Palmovce, na Barrandově, v Nových Dvorech, na Smíchově a v dalších lokalitách.

V důsledku předešlých let tak dnešní koalice nemusela a de facto ani nemohla přicházet s ničím novým, co se rozvoje města týče. Svědky toho, že ke škrtání nápadů bude muset dojít, byli zastupitelé už loni v září, kdy magistrátní úředníci připravili zprávu o možnostech financovat dopravní stavby.

Dost nápadů na 44 let dopředu

Z té především vyplynulo, že pokud by Praha chtěla při současném tempu investování udělat všechno, co si vymyslela, trvalo by to 44 let. A od té doby ještě pár projektů na seznam přibylo, například stavba Terminálu Smíchov.

Praha vypíše tendr na obří terminál na Smíchovském nádraží. Stát má osm miliard

„Očekává se, že celkové investiční výdaje budou v následujících letech trvale klesat v důsledku rostoucích běžných výdajů na Pražskou integrovanou dopravu a běžnou údržbu a opravy dopravní infrastruktury,“ píše se ve zprávě.

Právě otázka financování MHD je nyní hlavním důvodem pro probíhající debatu o zdražení ročního kuponu, kdy zaznívají i návrhy cenu zdvojnásobit. Kromě škrtání a zdražení jízdného totiž už zbývá jen uprosit stát, aby se na projektech, jako je metro D, podílel. Přesvědčit stát, jehož prioritou je šetřit, se ale zatím moc nedaří, přestože magistrátní koalice kopíruje vládní půdorys.

Jen to nutné

Jaké projekty skončí v propadlišti dějin, se ukáže v dalších měsících. Určitě to nebudou ty rozestavěné, tedy třeba metro D, nebo stavby v havarijním stavu, v jakém se nyní nachází Libeňský most. Zářijová zpráva naopak dává vodítko k tomu, co škrtnout lze. Mimo jiné hovoří o neefektivitě stavění P+R parkovišť, která de facto nebudou pro Pražany, jen jim z ulic uklidí středočeská auta. Vedle toho úředníci zpochybňují přínos radiál, přičemž například Radlická radiála má vyjít na 14 miliard.

Z Podbaby do Podbaby. Praha nechá zpracovat studii okružní linky metra

Radní, zodpovídající za další oblasti, v nichž Praha také potřebuje zabrat a kde město zatím postupuje metodou drobečků, se mohou vcelku oprávněně hájit tím, že jejich projekty brzdí buď byrokracie, nebo roky zanedbání. Například plány na masivnější výstavbu nových bytů nebo stavbu nových škol jsou proto stále na hony vzdálené realizaci a škrty by tu zatím byly zbytečné. Alespoň má ale město čas dotáhnout Metropolitní plán, který měl být hotový v roce 2020.

„Kdo nic nedělá, nic nezkazí“

Politolog Lukáš Jelínek.

Ještě před rokem pražské koalici politologové předpovídali krátký život. Jak je možné, že se politici dosud nejen nerozkmotřili, ale dokonce ani mezi nimi nedošlo k žádným výraznějším sporům, vysvětluje politolog Lukáš Jelínek.

Překvapuje vás, že je koalice na magistrátu takto stabilní?
Když člověk těžko zaznamenává, že vlastně koalice existuje, tak mu pak ani nepřijde zvláštní, že se nerozpadla. Kdyby nebyla neviditelná, tak by se s největší pravděpodobností před zraky voličů přela o řadě různých témat, protože se stále jedná o velmi nesourodý svazek. Vzhledem k tomu, že se ale spíše vydala cestou přístupu „kdo nic nedělá, nic nezkazí“, tak drží.

A začnou se hádat ve zbytku volebního období?
Přece jen koalice už teď interně jedná o ceně MHD. Potenciál to rozhodně má, a to především v rámci právě dopravy, ať už jde o zmiňované jízdné, nebo kritizovanou vyhlášku o zpoplatnění průjezdu částí centra. To jsou kyselá jablka, do kterých by rada měla kousnout, a tam už opravdu politický konflikt hrozí.

Je mezi radními někdo, kdo je podle vašeho soudu méně neviditelný než ostatní?
Hodnotím podle toho, co ke mně dolehne. Zaznamenávám existenci Zdeňka Hřiba na pozici náměstka pro dopravu. Na druhou stranu ve srovnání s dobou, kdy Piráti měli v jeho osobě primátora, tak je to, dá se říct, pouhý odvar.

13. března 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

30. května 2024  11:41,  aktualizováno  18:24

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

První pražský mural na silnici vytvořili studenti, padlo na něj 70 kilogramů barvy

30. května 2024  16:53

Na pražských Vinohradech vznikla první velkoplošná malba na vozovce v Praze. Mural souvisí se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Umí řeč, chce i asistenty, píší o Priskem v Nizozemsku. Sparta ale o nabídce neví

30. května 2024  13:53

Ještě začátkem týdne byl pro zahraniční média spíš jen jedním z adeptů. V posledních hodinách už se...

Vnuk kvůli penězům málem zabil babičku, blízcí ji našli za dva dny. Dostal 14 let

3. června 2024  12:46

Za pokus o zištnou vraždu babičky z loňského listopadu Krajský soud v Praze v pondělí potrestal...

Hokejový šampionát zvedl tržby v pražských restauracích o třetinu, tvrdí Mastercard

3. června 2024  9:44

Hokejové mistrovství světa znatelně zvedlo tržby obchodníkům v hlavním městě. Několik stovek tisíc...

Poblíž Říčan začalo za jízdy hořet auto, požár způsobila závada v motoru

3. června 2024  9:24

V obci Herink poblíž Říčan vzplál v neděli večer osobní vůz. K požáru došlo kvůli technické závadě,...

V Klánovicích vlak srazil člověka, na místě zemřel. Doprava na Kolín stála

2. června 2024  22:11,  aktualizováno  23:05

U vlakové stanice Praha-Klánovice v neděli večer osobní vlak srazil a usmrtil člověka. Informaci...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...