Problém s narkomany z Anděla se přesouvá i na Barrandov, vyhrožují dětem u škol

  12:10
Bezpečnostní situace v Praze 5, zejména v okolí Anděla, kde se často shlukují narkomani a lidé bez domova, by se snad mohla v letošním roce začít zlepšovat. Nejenže městská část momentálně shání ostrahu do některých svých parků, ale také by se snad konečně mohly rozvíjet služby pro drogově závislé. Větší počet těchto lidí se však přesunul i na Barrandov, kde se místní bojí o děti.

Policie i strážníci posílili hlídky v lokalitě v okolí stanice metra Anděl v Praze 5. (27. dubna 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

Situace se výrazně zhoršila loni, když počátkem roku dalo tehdejší vedení radnice výpověď kontaktnímu centru organizace Progressive v Mahenově ulici. V Praze 5 pak zbylo už jen jediné pracoviště a v celém městě pouhá dvě.

„Moje role je chránit zájmy místních obyvatel, dbát na čistý veřejný prostor, a to také dělám,“ hájila při výpovědi rozhodnutí městské části její tehdejší starostka a poslankyně Renáta Zajíčková (ODS) v rozhovoru pro MF DNES.

Se zhoršením bezpečnostní situace se zvýšila už tak velká aktivita strážníků a policistů v oblasti Anděla, kde operují jak běžní strážníci, tak jejich utajení kolegové.

Žebrající či drogově závislí si oblíbili Anděl, říká zpráva. Strážníků je málo

Vývoj v letošním roce také ukázal, že problém se nedá řešit pouhou větší aktivitou bezpečnostních složek na nejproblematičtějších místech, ale je skutečně potřeba rozvíjet síť služeb, která umožní snížit koncentraci uživatelů drog na jednom místě.

Zvýšený dohled na Andělu totiž do značné míry přinesl podobný efekt jako aktivnější přístup policie v Praze 1. Problém se tak jen přesouvá na jiná místa, která jsou ale stále v Praze 5 na dosah služeb, které zde závislí lidé mají.

Přesunutý problém

Na řadě míst Prahy 5 nyní vznikají petice, které upozorňují na zhoršenou bezpečnostní situaci. „Na Barrandově žiji přes 26 let a jednalo se vždy o bezpečné a hezké místo k životu. Za poslední zhruba dva roky pozorujeme nárůst počtu opilců, lidí bez domova a lidí drogově závislých. Tyto osoby se denně pohybují v blízkosti základních a mateřských škol, což je za nás místní největší problém,“ sděluje zástupkyně petentů z Barrandova Tereza Vránová s tím, že dochází ke slovním potyčkám, výhrůžkám a agresivnímu chování vůči dětem a jejich matkám, jež se nemají jak bránit.

Ideální adiktologická síť

Hlavní město si nechalo zpracovat analýzu od odborníků z kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice, která například ukazuje, že jen uživatelů pervitinu a opioidů je v metropoli 13 tisíc. Co se týče kontaktních center, která jsou momentálně v Praze pouze dvě, doporučuje studie rozšířit síť minimálně na devět center, a to každé alespoň se šesti pracovníky na plný úvazek. Za ideální stav pak označuje 17 center minimálně se třemi pracovníky. Tato síť by měla pokrývat celé širší centrum města.

Podobně mluví také lidé, kteří žijí v ulici Na Skalce v sousedství kontaktního centra, které v Praze 5 zbylo. Tvůrce jejich petice Filip Pavlíček například podotýká, že do parku Mrázovka už přestaly chodit děti z družiny z nedaleké školy, protože učitelky nemohou zaručit jejich bezpečí.

Jelikož je rozvoj adiktologických služeb v gesci hlavního města, snaží se v mezičase radnice páté městské části zvýšit bezpečnost alespoň nesystémovými řešeními, kterých by letos mělo přibýt. „Zavedení ostrahy v parcích Na Skalce, Mrázovka a Husovy sady je už v řešení, ale musí se jít cestou veřejné zakázky, takže to je delší proces. Chceme oslovit sociální podniky, aby tu práci pokud možno vykonávaly osoby, které mají s těmito lidmi zkušenosti. Řádově by šlo o jednotky lidí,“ vysvětluje starostka Prahy 5 Radka Šimková (Praha 5 sobě).

„Snažili jsme se také o nasazení preventistů kriminality, kteří by podpořili strážníky a policisty při hlídkování. Přihlásilo se nám sedm lidí, ale na samotné zkoušky se dostavili jen dva, přičemž oba neprošli fyzickými testy. Budeme se snažit získat na tyto pracovníky grant, abychom mohli těmto lidem nabídnout lepší podmínky a zvýšit tak zájem,“ dodává starostka.

„Je to masakr“

Úkolem magistrátu je, aby se letos konečně otevřela nová kontaktní centra. Místostarostka pro sociální oblast a zdravotnictví Monika Shaw Salajová (SEN 21) k tomu podotýká, že jen 11 procent klientů kontaktního centra v Praze 5 má trvalou adresu v této městské části. Tamní radnice tak supluje služby za celou Prahu.

Smíchov je dno. Berou se tu drogy, ale policie je krátká, říká narkomanka

O vznik nových pracovišť se nyní snaží bývalý primátor a předseda magistrátní protidrogové komise Pavel Bém (ODS). „Nemám žádné rozhodovací pravomoci. Nesedím v radě hlavního města, takže nemám k dispozici rozpočet ve výši 108 miliard. Ale mohu svojí autoritou, svojí zkušeností a svým charizmatem působit na primátora Bohuslava Svobodu (ODS) a na celé zastupitelstvo a přesvědčit je o tom, že je důležité, aby v Praze během co nejkratší možné doby vznikla alespoň tři nová centra. Jedno by bylo málo,“ míní Bém.

„To, co se děje v Praze 5, je masakr, který tam nastal poté, co se uzavřelo druhé centrum,“ říká Bém, který v přetíženém kontaktním centru Sananim v ulici Na Skalce působí jako psychiatr.

Autor:
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Divácký ligový rekord! Na ženské derby přišlo do Edenu přes šest tisíc lidí

27. dubna 2024  16:39

Česká nejvyšší ženská soutěž hlásí nový rekord: 6 216. Tolik lidí zavítalo v sobotu do Edenu na...

Mazali bychom historii, říká o plastice v metru dopravní podnik. Chystá tabulku

27. dubna 2024

Šestnáctiletý student založil petici za odstranění výzdoby ve stanici metra Anděl, která...

Hádka v pražském bytě skončila střelbou ze samopalu, ke zranění nedošlo

27. dubna 2024  13:50

Hádka mezi mužem a ženou v bytě na Praze 2 vyústila až ve střelbu. Na místo vyjeli policisté i...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...