Žebrající či drogově závislí si oblíbili Anděl, říká zpráva. Strážníků je málo

  12:59
Problematickým místem z hlediska užívání drog a výskytu závislých lidí je v posledních letech smíchovský Anděl. Drogová situace se na tomto místě výrazně zhoršila v době počátku pandemie. Jednak se Praze 1 do značné míry podařilo vytlačit tyto lidi ze svého území, zároveň je rušné okolí stanice metra ideální například pro žebrání či samotné shánění drog.
Policie i strážníci posílili hlídky v lokalitě v okolí stanice metra Anděl v...

Policie i strážníci posílili hlídky v lokalitě v okolí stanice metra Anděl v Praze 5. (27. dubna 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

Drogová kriminalita v Praze 5 výrazně roste. Podle zprávy o tamní bezpečnostní situaci v roce 2022, kterou Policie ČR v červnu odprezentovala zastupitelům páté městské části, řešili policisté v této oblasti 139 případů, což představuje 45procentní nárůst oproti předchozímu roku.

Drogová kriminalista
v číslech

139 drogových trestných činů řešila policie loni v Praze 5.

842 dalších přestupků alkoholismu a toxikomanie.

„V oblasti alkoholismu a toxikománie, tedy případů zahrnujících řízení pod vlivem alkoholu a také držení drog tzv. pro vlastní potřebu, což je množství drog, které není postižitelné nástroji trestního práva, bylo řešeno 842 přestupků,“ vypočítává policejní zpráva.

Jenom sliby, nic reálného

Anděl závislí vyhledávají mimo jiné i proto, že se zde nachází jedno z pouhých dvou pražských kontaktních center, kde si mohou například vyměnit jehly nebo se osprchovat. Taková pracoviště tu byla až do začátku letošního roku dvě, ale bývalé vedení Prahy 5 se loni rozhodlo dát jednomu z nich výpověď.

Jaká by byla ideální síť adiktologických služeb

Dlouhodobě je známo, že síť adiktologických služeb je hrubě nedostatečná. Až loňský rok ale dal konečně odpověď na otázku, jak moc. Hlavní město si loni nechalo od odborníků z kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) zpracovat analýzu, která popisuje dostupnost těchto služeb i zájem o ně ze strany Pražanů se závislostmi. Analýza například ukázala, že jen uživatelů pervitinu a opioidů je v hlavním městě 13 tisíc. Co se týče kontaktních center, která jsou momentálně v Praze pouze dvě, doporučuje studie rozšířit síť minimálně na devět center, a to každé alespoň se šesti pracovníky na plný úvazek. Za ideální stav pak označuje 17 center minimálně se třemi pracovníky. Tato síť by navíc měla pokrývat celé širší centrum města.

„Zatím se stále pohybujeme v rovině slibů, nic reálného nevzniklo. Stále fungujeme provizorním způsobem, který nemůže původní provoz služby zcela nahradit. V dubnu proběhlo jednání s panem primátorem, potvrdil, že tuto situaci vnímá jako velmi důležitou. Od té doby již žádné další jednání neproběhlo,“ popisuje Vojtěch Janouškovec, výkonný ředitel organizace Progressive, jejíž centrum dostalo v Praze 5 výpověď.

„Tuším, že snad nějaká jednání probíhají, ale konkrétní informace nemám. Zatím ale stále pevně doufám, že se tato situace do konce roku změní. V opačném případě bych to považoval za katastrofu pro všechny, klienty, síť služeb i veřejnost,“ dodává.

O situaci v Praze 5 tento týden jednal na magistrátu také její starosta Jaroslav Pašmik (Praha 5 sobě). Zda vzniknou ještě letos nová pracoviště podle jeho informací, není vůbec jisté. Město ale má podle něj ambice letos otevřít centra hned dvě, a to v městských částech, kde dosud nejsou.

Kromě toho by nový předseda Protidrogové komise magistrátu a bývalý primátor Pavel Bém rád prosadil vznik aplikačních místností, aby v co největší míře vymizelo užívání drog přímo na ulicích, v parcích a podobně.

Nedostatek péče se například projevil už na jaře. V dubnu metropolí otřásly hned dva případy těžkého pobodání rychle po sobě. Už v loňském roce přitom vzrostl meziročně počet násilných trestných činů v Praze 5 o 35 případů na 122.

„Souvislost je zde logická. Pokud zobecním funkci kontaktního centra, cílem těchto zařízení je zlepšovat sociální situaci uživatelů návykových látek, zlepšovat jejich zdraví, motivovat a napomáhat těmto lidem žít méně rizikový, méně konfliktní způsob života, motivovat je k omezení užívání návykových látek, k abstinenci,“ vysvětluje spojitost mezi mírou kriminality a uzavřením centra Janouškovec.

Praha by potřebovala alespoň devět center pro narkomany, fungují jen dvě

Strážníků je málo

Městská policie už na Andělu dokonce musela posílit hlídky. Situace se momentálně oproti jaru poměrně zklidnila, velký problém ale tady nadále přetrvává. Strážníci jsou navíc ve výrazném podstavu. Jen v páté městské části jich chybí 22. Podle Pašmika by jich ale mělo šest přibýt do konce roku.

Samotný Anděl každý den hlídá až šest lidí. „Kvůli podstavu chodí na Anděl posily z celé Prahy, kde pak chybí. Nám kvůli tomu chybí strážníci třeba na Barrandově nebo v Jinonicích,“ konstatuje Pašmik.

Česko opět pervitinovou velmocí, ukázaly odpadní vody. Vede Ostrava s Prahou

Starosta se proto s městskou policií dohodl, že na Andělu budou nově operovat asistenti prevence kriminality. Mělo by jich zde působit pět, přičemž v současné době jsou již tři zájemci. Jednou z výhod je jejich snazší verbování, jelikož na ně nejsou kladeny takové požadavky jako na strážníky.

„Tito lidé budou takovými informátory. Jejich hlavním posláním bude podpora strážníků přímo na místě. Budou perfektně znát danou lokalitu a upozorňovat na případné nežádoucí jevy. Částečně by pak měli preventisti působit antikonfliktně,“ popisuje Pašmik.

28. února 2023

Autor:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přátelství se Sověty? Nebylo. Pryč s plastikou v metru, burcuje student

26. dubna 2024  12:53

Šestnáctiletý student chce nechat odstranit ikonickou plastiku v pražském metru. A založil petici....

Jeden zázrak stačil. USK Praha už znovu nad Brnem vládne, má 14. titul v řadě

28. dubna 2024  18:57,  aktualizováno  20:36

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly 18. titul v české lize. Ve čtvrtém finálovém utkání zvítězily...

Olomouc - Sparta 1:4, k jasné výhře zavelel slepenými góly kapitán Krejčí

28. dubna 2024  16:54,  aktualizováno  20:10

Sparťanští fotbalisté vyhráli v Olomouci s přehledem 4:1 a v posledním kole před nadstavbovou částí...

Jablonec - Ml. Boleslav 1:1, alespoň remízu zajistil hostům v závěru Júsuf

28. dubna 2024  17:33,  aktualizováno  19:44

Dlouho prohrávali, nakonec ale berou alespoň bod. Mladoboleslavští fotbalisté ve 30. kole Fortuna...

Bohemians - Pardubice 2:1, výhru na konec základní části zařídil Matoušek

28. dubna 2024  17:21,  aktualizováno  19:37

Na jejich postavení v tabulce to vliv nemá, psychicky ale fotbalistům Bohemians výhra ve 30. kole...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...