Čtvrtek 6. května 2021, svátek má Radoslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 6. května 2021 Radoslav

Malé pivovary příliš dlouhou krizi neustojí, obává se jejich stavitel

  15:06
České pivovarnictví je na prahu jedné z největších krizí. Na točené pivo si budou moci lidé zajít nejdříve 25. května, na což doplácejí minipivovary závislé právě na odbytu čepovaného moku. Jak se s problémem vypořádat, popisuje zakladatel malých pivovarů a spolumajitel svitavského podniku Na Kopečku.

Stavitel minipivovarů na klíč Jiří Karlík. | foto: iDNES.cz

„Shodou okolností nám koronavirus překazil uvedení naší novinky. V den, kdy se zavřely všechny hospody, jsme začali dávat na čep naši novou desítku,“ říká Jiří Karlík. Nad vodou tak pivovar s ročním výstavem okolo 900 hektolitrů drží stáčené pivo do PET lahví.

Do iniciativy Zachraň pivo, která nabádá Čechy, aby si od malých pivovarů nakoupili již navařené pivo, se zapojilo okolo 200 malých pivovarů. Vy jste ale překvapivě vsadil na jinou kartu. Začal jste v nouzovém stavu vyrábět velikonoční kopřivový speciál...
Ano, navařili jsme ho stejně jako loni šest hektolitrů. Kopřivy a smetanka lékařská působí očistně na organismus. Pivo je zelené ve své podstatě, ale ne ve své barvě. A o tom Velikonoce přece jsou.

Restaurace, ve které pivo normálně prodáváte, je ale zavřená.
Zakládali jsme si na tom, že jsme pivo mimo Svitavy moc neprodávali. Maximálně jsme malou část produkce stáčeli do PET lahví. Tím, jak se všechno zastavilo, museli jsme situaci přehodnotit, abychom mohli fungovat dál. Domluvili jsme se s místním řetězcem maloobchodních prodejen Qanto, u kterého jsme vsadili na jeho regionální působnost, a začali veškerou produkci stáčet do lahví. Teď pomáhají oni nám, příště může nastat situace, že my pomůžeme jim.

Jak byl váš pivovar na březen předzásoben?
Stará pivovarská pranostika říká, že duben je jako zloděj. Sládek musí být připraven, že v březnu a dubnu musí mít navařeno v maximální možné míře, protože přechod ze zimy do jara bývá rychlý. Lidé začnou pít a zásoby se rychle tenčí. Letos jsme měli dokonce zásoby i trochu vyšší, než bývá zvykem. Shodou okolností nám koronavirus překazil uvedení naší novinky. V den, kdy se zavřely všechny hospody, jsme začali dávat na čep novou desítku Bedi. Náš sládek ji dostal k padesátinám.

Jiří Karlík

Narodil se v Plzni. Po studiu na střední škole pivovarnictví a sladovnictví nejdříve pracoval pod Východočeskými pivovary Hradec Králové ve Svitavách a Poličce, posléze v dalších českých, ale i mnoha zahraničních pivovarech. S kolegou založil společnost Czech Brewmasters, která dodává minipivovary a nabízí služby v pivovarnictví. V roce 2011 ve Svitavách navázal na přerušenou tradici pivovarnictví a postavil pivovar Na Kopečku. Společnost vlastní i pivovar v Praze - Kunraticích.

Pivo jste ale vylévat žádné nemuseli?
Pokud bychom rychle s řetězcem nenavázali spolupráci, bylo by to špatné. Denní prodej piva u minipivovaru by nás nezachránil. Všechno pivo, které jsme už měli v sudech, jsme stočili do lahví. To, které bylo určeno pro distribuci do sudů, stáčíme do lahví přímo z tanku. Za tento týden jsme zvládli stočit 500 lahví. Paradoxně v době, kdy mnoho lidí je doma na 60 procentech platu, my jedeme na dvě směny a sotva stíháme. Abychom vůbec stihli pokrýt poptávku, stáčíme v těchto dnech okolo 350 lahví za směnu, abychom byli předzásobeni. O pivo je vždy kolem Velikonoc zájem.

Takže pro vás je to i v době pandemie dá se říct normální stav...
Není to tak, že bychom byli na nule, to ne. Jsme na 80 procentech stejného období loňského roku, ale vše s daleko většími náklady. Sud je mnohem jednodušší prodat. S pet lahvemi je daleko větší pracnost, od balení až po distribuční náklady. Na každou lahev musíme ručně nalepovat etikety a čárový kód, aby vůbec mohly do maloobchodního prodeje. Přestože se vším kalkulujeme, na všechno jsme se připravit nemohli. Rozšiřovat množství prodejen, kam pivo vozíme, budeme jen v rozumném okruhu od Svitav, kde pivo ještě znají. Jak to bude dál, uvidíme podle zájmu.

Jaké dopady budou mít současná vládní opatření na chod minipivovarů?
Samozřejmě bude záležet na tom, jak kdo je silný a jak dlouho to bude celé trvat. Pokud bude umrtvení ekonomiky moc dlouhé, tak to minipivovary navázané na restaurace neustojí. Minipivovary, které jsou ve svém prostoru, se mohou spokojit s tím, že nemají žádný zisk, ale je spousta těch, které jsou v pronajatých prostorách. Navíc celá technologie chlazení je také energeticky náročná. Bude záležet, jaký kdo má finanční polštář. Dokonce se obávám toho, aby lidé do hospod nepřestali chodit. Třeba to tak nebude, ale musíme počítat se vším. Nečekám, že hned po rozvolnění podmínek budou hospody plné. Možná, že se to bude dlouho rozvolňovat, a až ve chvíli, kdy se budou lidé cítit bezpečně a budou přesvědčení, že to nejhorší je za námi, začnou se chovat svobodněji.

Položil by vás nulový odbyt?
Dokážu si představit, že pokud bychom byli soustředěni jenom na čepované pivo a nic jiného nedělali, tak by to pro nás bylo existenčně špatné. Máme ale podnikání diversifikované. A i když se teď musíme hodně věnovat prodeji piva, stavíme na klíč minipivovary a malé pivovary. Nově vznikajícím subjektům poskytujeme know-how včetně sládků. Pro zájemce rezervujeme část naší kapacity pivovaru, aby si technologii vyzkoušeli a uvařili pivo, než jim vyrobíme vlastní pivovar.

Kde všude jste už pivovary stavěli? A očekáváte pokles zájmu i v této branži?
V zahraničí jsme postavili několik pivovarů v Rusku, na Ukrajině, v Řecku, v Indii a dalších zemích. Podílíme se i na zprovozňování velkých technologických celků, které ze dne na den nekončí, protože jde o dlouhodobé projekty na několik let. U menších zakázek je to jiné. Máme dva klienty, kteří byli před podpisem smlouvy, a současná krize je ovlivnila v tom, že řekli, nerušíme to, ale s rozhodnutím počkáme. Je tak dost možné, že letos postavíme čtyři minipivovary a příští rok jich tolik nebude. Všichni však věříme tomu, že je to přechodné období, které brzy skončí.

Příští rok oslavíte s pivovárkem Na Kopečku deset let na trhu. Po tom všem, v jakém duchu si myslíte, že se ponese výročí?
Doufejme, že současná omezení tak dlouhá nebudou a uvaříme nějaké speciální pivo se slavnostním programem.

  • Nejčtenější

Sezemice se bojí D35 bez přivaděčů. Je to drastické, říká starosta

Řidiči v Pardubickém kraji se v polovině prosince dočkají otevření první části dálnice D35 z Opatovic nad Labem do...

Doplaťte nám odměny. Zdravotníci z covid oddělení po kraji žádají peníze

Někteří zaměstnanci Nemocnice Pardubického kraje si stěžují, že nedostali odměny za péči o covidové pacienty, které jim...

Vrak z pozůstalosti se prodal za stovku, dražba stála 17krát víc

Stařičký vrak tmavě modrého forda se dnes prodal v dražbě za 100 korun. Ovšem práce pardubického soudu, který musel...

VIDEO: Ujíždějící řidič srazil policistu, nezastavil ho „ježek“ ani zátaras

Zlomeným žebrem odnesl jeden z policistů zásah proti řidiči, který v BMW ujížděl hlídkám na Chrudimsku. Nezastavil ho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

U Moravské Třebové hořelo po výbuchu nádrže s bioplynem, tři zranění

Při požáru bioplynové stanice v Dětřichově u Moravské Třebové explodovala jedna nádrž s plynem a zranili se tři lidé....

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

  • Další z rubriky

Mezi Brandýsem a Ústím se chystá modernizace koridoru za téměř 3,4 miliardy

Výlukou druhé traťové koleje začne v úterý modernizace desetikilometrového úseku na hlavním železničním koridoru mezi...

Nemocnice bude mít nový urgentní příjem, investice desetiletí začíná

I když Pardubická nemocnice dosud občas připomínala staveniště, byl to jen předkrm. Nyní začíná stavba urgentního...

Trať mezi Hradcem a Pardubicemi se zbaví špuntu, začíná stavba dvoukolejky

Správa železnic zahájila stavbu druhé koleje na úseku dlouhém 7,5 kilometru z Pardubic do Stéblové, jehož součástí je i...

Chybí miliarda na přivaděče, Pardubický kraj začíná šetřit

Pardubickému kraji chybí miliarda korun na výstavbu přivaděčů na dálnici D35, kterou buduje Ředitelství silnic a...

Absolonová oznámila rozchod s Hornou. Bohužel i to je život, vzkázala

Monika Absolonová (44) na sociálních sítích oznámila, že se rozešla s partnerem Tomášem Hornou (40). Důvodů podle ní...

Máte jeden z těchto mobilů? Brzy si s ním na mobilním internetu neškrtnete

Letošek je v Česku ve znamení vypínání sítí postavených na zastaralé 3G technologii. Jako poslední ji koncem listopadu...

Kristelová žaluje Novotného. Za zničenou kariéru chce půl milionu

Soud začal projednávat žalobu Kateřiny Kristelové na Pavla Novotného. Moderátorka tvrdí, že jí někdejší bulvární...

Nová Škoda Fabia odhalena, ceny startují na 330 tisících

Škoda odhalila v online světové premiéře čtvrtou generaci modelu Fabia. Automobilka také zveřejnila základní cenu...

KOMENTÁŘ: Konec legrace, teď začne pořádné zdražování

Postupné zpomalování růstu cen, které v Česku probíhalo od loňského července, je u konce. V březnu byla inflace na...