Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rok 2023 v kraji: Politické výměny a Liberty nad propastí, dařilo se univerzitě

  12:22
Připomeňte si, kdo v Moravskoslezském kraji v minulém roce uspěl a kdo naopak na rok 2023 nebude vzpomínat v dobrém. Klid rozhodně nepanoval ani v regionální politice. Právě naopak.

Jen necelý měsíc se zdálo, že obyvatele Moravskoslezského kraje bude v roce 2023 výrazně ovlivňovat pouze nadregionální dění. Nejhorší covidová omezení skončila, mohutná uprchlická vlna z válkou sužované Ukrajiny se zmírnila, strašily proto „jen“ drahota a inflace.

Zvláště v regionální politice to vypadalo na klidný rok, zvláště když se na podzim po několika letech nekonaly žádné volby. Stačilo však několik (ne)uvážených vět hejtmana Ivo Vondráka a ostravského primátora Tomáše Macury o tom, že v lednové prezidentské volbě podporují Petra Pavla, protikandidáta jejich stranického šéfa Andreje Babiše, a z politického bezčasí se stalo zemětřesení.

Nakonec oba ještě nedávno neotřesitelní politici odešli nejprve z hnutí ANO, a pak dokonce i ze svých vrcholných funkcí. Rázem se z tradičních vítězů volebních roků stali politicky poražení.

Vondrák: Znovunalezl jsem vnitřní rovnováhu

„Citoval bych Ernsta Hemingwaye, že člověka je možné zničit, ale ne porazit,“ reagoval nicméně exhejtman Ivo Vondrák. Připustil, že řadě lidí se ho podařilo částečně politicky zničit. „Jsem ale rád, že jsem udělal, co jsem udělal, a zcela určitě se necítím poražen.“ Na loňský rok údajně Vondrák nebude vzpomínat ve zlém. „Dokonce bych nazval rok 2023 znovunalezením vnitřní rovnováhy,“ konstatoval.

Ani exprimátor Macura se poraženým necítí. „Angažmá v politice jsem nikdy nebral jako zaměstnání nebo zdroj obživy, nýbrž jako dočasnou veřejnou službu, která má svůj začátek i konec. O mém konci v politice přitom nerozhodly žádné prohrané volby, ty jsem naopak vyhrál třikrát za sebou, ale já sám veřejnou podporou Petra Pavla oproti Andreji Babišovi v prezidentské kampani a následným vystoupením z hnutí ANO. Učinil jsem tak s plným vědomím důsledků, které to pro mě bude mít, a ničeho nelituji,“ uvedl Macura.

Moravskoslezští vítězové a poražení 2022: Trojnásobný primátor a dlouhý soud

Dodal, že je rád za prezidenta, který důstojně reprezentuje naši zemi a za kterého se nemusíme stydět. „A za prací, kterou jsme za více než osm let odvedli pro město Ostrava spolu s mými kolegy, si stojím a jsem na ni hrdý. Ne náhodou byla Ostrava v nedávném průzkumu Evropské komise vyhodnocena mezi top evropskými městy s největším růstem spokojenosti s kvalitou života za posledních pět let,“ připojil k vysvětlení.

„A pokud jde o mě, vrátil jsem se do privátního sektoru, mám zajímavou práci, ve které mohu dále město rozvíjet a přitom si užívat, že již nejsem veřejnou osobou,“ zakončil Macura své vyjádření.

Ostravská univerzita otevřela nový kampus, jehož výstavba stála 1,2 miliardy korun. Stavba nabízí studentům univerzity, ale i veřejnosti, běžeckou dráhu, lezeckou stěnu, workoutové hřiště, sportovní halu, nebo menší koncertní sál. Pod jednou z budov se nachází také veřejné parkoviště s kapacitou 155 míst.

Nečekaným primátorem levicového města se tak stal lídr pravicové ODS Jan Dohnal. A vítězem politického handrkování. „Dejme tomu, že patřím mezi politické vítěze, protože loni v lednu ani v únoru by mě nenapadlo, že budu primátorem,“ připustil Dohnal.

Hned však dodal, že aby se nedostal mezi poražené, čeká ho mnoho úkolů. „Navíc to předpokládá shodu v koalici. Ačkoliv samozřejmě nemáme na vše stejné názory, tak se vždy domluvíme.“

Důl Frenštát přestává existovat

Nepopiratelným vítězem roku 2023 se stala Ostravská univerzita. V únoru otevřela v areálu Černá louka moderní kampus s fakultami umění a sportu, v říjnu pak i přes četné překážky tam začali studovat budoucí stomatologové.

Stejně tak měli oprávněný důvod k radosti například obyvatelé Hrádku na Třinecku coby krajské vesnice roku anebo tvůrci ze všech stran oceňované architektonické proměny ještě nedávno zchátralých městských jatek.

Na rok 2023 bude jistě rád vzpomínat i kastelán zámku v Kuníně Jaroslav Zezulčík, držitel celostátní ceny za příkladnou správu a prezentaci památky. Konečně pak radost vůbec neskrývali bojovníci za konec hrozby těžby uhlí v Beskydech. Stalo se, Důl Frenštát se definitivně zasypal.

Odborář: Liberty zatím něco mezi

Mezi poražené už mnozí řadí tisíce pracovníků ostravské huti Liberty, která zůstala silně zadlužená a bez elektřiny. Obrazně řečeno, firma nad propastí. Předseda odborů Liberty Petr Slanina situaci zatím tak skličujícím způsobem nevidí.

„V současnosti bych nás umístil někde mezi vítěze a poražené. Jsme trochu vítězi, když se podařilo uzavřít novou kolektivní smlouvu, a trochu poražení, protože nám hrozí masové propouštění. Ale s případným až třináctiměsíčním odstupným,“ komentoval odborář.

Poněkolikáté zůstal mezi poraženými Petr Kramný z Karviné. Zatím marně bojuje o zvrat rozsudku 28 let vězení za vraždu manželky a dcery z roku 2013. Krajský soud totiž opětovně nepovolil obnovu jeho případu. Jak však Kramného obhájkyně Jana Rejžková stále slibuje, boj určitě nekončí.

Autor:
  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

Najednou takřka čisto. Odborníci prověří souvislost s útlumem huti Liberty

21. dubna 2024  6:57

Okolo ostravské huti Liberty se zlepšila kvalita ovzduší. Odborníci předpokládají, že to souvisí s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ploty, vytrhané podlahy i hádky. Boj mezi firmami z Vítkovic se vyostřil

19. dubna 2024  16:06

Jako prokleté musí připadat dlouholetým zaměstnancům někdejšího vítkovického závodu 6 tamní haly...

Je to finále, jedeme nadoraz, tvrdí útočník třineckých hokejistů Hrehorčák

27. dubna 2024  7:59

V základní části nastřílel pět gólů v padesáti zápasech. V nynějších dvaceti v play off se trefil...

Retro věci mizely, ztrácely se telefony, foťáky i slabikáře. Teď muzeum střeží kamery

27. dubna 2024  7:37

V kuchyni kachlová kamna a starý kredenc. Obývací pokoj s dobovou rodinnou fotkou i jedním z...

Opavští obhájci titulu v sérii s Ostravou snížili a odvrátili vyřazení

26. dubna 2024  20:42,  aktualizováno  22:21

Opavští basketbalisté udrželi naději na obhajobu ligového titulu. V pátém čtvrtfinále play off doma...

Sedmý zápas ve finále, co víc si přát? těší se na další bitvu kapitán Vrána

26. dubna 2024  21:36

Nekončíme! Jedeme dál! Třinečtí hokejisté ukázali, že stále ještě mají dost sil, aby se s...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...