Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Ostravsko a jižní Čechy. Vědci opětovně porovnají vliv ovzduší na lidi

  15:55
Vybraní strážníci, sportovci, lidé středního věku či novorozenci budou od jara pod drobnohledem. Vědci ověří, jak jim ničí zdraví život v průmyslové oblasti.

Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd v karvinské nemocnici s primářkou dětského oddělení Lenkou Böhmovou v roce 2013. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Čtyřiadvacet hodin na jaře a dalších čtyřiadvacet hodin na podzim u sebe budou vybraní lidé nosit takzvaný osobní vzorkovač. Přístroj, který bude monitorovat ovzduší, v němž se pohybují.

Vyplní dotazník o svém životním stylu a lékaři jim odeberou i vzorky biologického materiálu. Ostravští strážníci se zapojí do unikátního projektu, jehož cílem je zjistit konkrétní vlivy průmyslového prostředí na zdraví lidí.

„Teď se seznamují s projektem a jeho podmínkami. Dobrovolníci už se hlásí, jejich finální počet však ještě neznáme, vše se zatím děje na úrovni vedoucích směn a na služebnách,“ sdělil mluvčí ostravské městské policie Michael Beneš.

Dodal, že v ideálním případě by se mělo zapojit na sedm desítek mužů, kteří splňují daná kritéria, například nekouří či trvale žijí v Moravskoslezském kraji.

„Vlastní výzkum by se měl uskutečnit v únoru a březnu a pak v září a říjnu. Je to pro nás zajímavý projekt. A pro každého dobrovolníka i příležitost dozvědět se víc o svém zdravotním stavu,“ komentoval Beneš.

Zkoumat se mimo jiné bude, zda a jak častý pohyb ve znečištěném ovzduší ovlivňuje plodnost. Stejnou procedurou projdou i strážníci v Českých Budějovicích a obě skupiny se navzájem porovnají. V porovnávání spočívá princip celého výzkumu „Zdravé stárnutí v průmyslové oblasti“ – vybrané skupiny obyvatel regionu se silně zatíženým životním prostředím se porovnají se stejnými skupinami lidí z oblasti relativně čisté.

Kromě strážníků půjde například o matky a jejich novorozené děti. Minulý pátek hlavní garant projektu Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd domluvil podrobnosti v karvinské porodnici. „Výzkum v Karviné začne naostro v dubnu,“ uvedl.

Výzkum zahrnuje i matky a novorozence

Karvinská populace, v tomto případě na dvě stě matek a právě narozených dětí, se opět porovná s populací českobudějovickou. Půjde o rozbory krve, moče, mateřského mléka i sledování nemocnosti dětí do dvou let jejich věku.

Další tři stovky matek se zapojí formou dotazníků. Třetí zkoumanou skupinou lidí je takzvaná běžná populace a do čtvrté vědci vyčlenili takzvané běžce, 750 jedinců z Ostravska a tentýž počet z jižních Čech.

Jde o lidi, kteří neprofesionálně, ale pravidelně běhají, a předmětem zájmu je fakt, jestli díky tomu škodlivinám v životním prostředí čelí lépe.

„Části z nich se budou dělat i speciální laboratorní vyšetření a detailní analýzy. Chceme sledovat jejich úrazy, zdravotní stav, podstoupí zátěžové testy i psychologická vyšetření. Bude zajímavé, jak se skupina lidí, o které lze předpokládat, že mají zdravý způsob života, bude lišit od běžné populace,“ řekl Šrám.

Projekt potrvá do roku 2022

Obecně se dobrovolníkům odebere a podrobným rozborům podrobí krev, moč, mateřské mléko, pupečníková krev i sperma. Lékaři nahlédnou do zdravotní dokumentace vybraných lidí, zajímat je bude jejich stravování, denní režim i celkový životní styl.

Projekt Zdravé stárnutí v průmyslovém prostředí potrvá do roku 2022. Jeho rozpočet činí 250 milionů korun, koordinátorem je Ostravská univerzita, spolupracují Výzkumný ústav veterinárního lékařství, Vysoká škola chemicko-technologická a Ústav experimentální medicíny Akademie věd. V tak velkém rozsahu jde o vůbec první projekt zkoumající vlivy škodlivin na zdraví populace.

„Ostravsko je pro něco takového mimořádně vhodné. Díky nesmírné zátěži, která tady je, je přímo unikátní příležitost zjistit, zda opravdu a jak moc tyto faktory působí na zdravotní stav,“ řekl Šrám.

  • Nejčtenější

Nejdražší auto v Česku koupíte jen v beskydské vsi. Připravte si 67 milionů

V Česku se začalo prodávat nejvýkonnější italské auto za 67 milionů korun. Obci Čeladná, která se nachází v okrese Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji v podhůří Beskyd, se dostalo privilegia stát...

26. července 2024

Dronaři jsou problém, řešili jsme desítky nelegálních průletů, říká mluvčí Colours

Jednadvacátý ročník Colours of Ostrava je minulostí. Areál někdejších dolů a huti Dolní Vítkovice se opět zaplnil desítkami tisíc lidí, přičemž odborníci kvitují pestrost nejen hudební skladby....

22. července 2024  9:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nemocná matka mu darovala pozemky za 40 milionů, policie viní syna z podvodu

Dědictví v řádu desítek milionů korun na sebe nechal podvodem přepsat syn starší nemocné ženy z Karvinska. Jeho matku postihla vážná zdravotní indispozice a starají se o ni pečovatelé. Toho muž...

24. července 2024  13:36

V osudí už i Slavia s Plzní. Los třetího předkola: Spartě nahrálo zužování

Ač teprve v týdnu vstoupí do druhého předkola evropských pohárů, Sparta, Mladá Boleslav i Baník Ostrava se v pondělí po polední dozví soupeře pro případnou další část kvalifikace. Poprvé v osudí jsou...

21. července 2024  17:24,  aktualizováno  22.7 9:58

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Velká srpnová smršť. Fanoušci Baníku šílí a český fotbal vyhlíží třetí předkola

Už se pomalu chystejte na velkou srpnovou pohárovou smršť. Jinými slovy: na všech pět českých týmů ve třetím předkole. Sparta, Slavia a Plzeň tam jsou, Baník Ostrava vlastně taky. Jen Mladá Boleslav...

26. července 2024  15:30

Jsem zvědavá, jak to bude vypadat, říká před hrami badmintonistka Švábíková

Nejlepší česká badmintonistka Tereza Švábíková se i vinou zdravotních problémů na minulé olympijské hry v Tokiu neprobojovala. Tentokrát v boji o Paříž uspěla a už se těší na silné soupeřky.

26. července 2024  21:25

Velká srpnová smršť. Fanoušci Baníku šílí a český fotbal vyhlíží třetí předkola

Už se pomalu chystejte na velkou srpnovou pohárovou smršť. Jinými slovy: na všech pět českých týmů ve třetím předkole. Sparta, Slavia a Plzeň tam jsou, Baník Ostrava vlastně taky. Jen Mladá Boleslav...

26. července 2024  15:30

Pirátská politička podala trestní oznámení kvůli vyvádění peněz z huti Liberty

Moravskoslezská zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti) podala k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci trestní oznámení na neznámého pachatele související s děním v hutní společnosti Liberty...

26. července 2024  15:12

Obří sochu Krista nezvedlo ani šest chlapů. Pomohlo až lešení a lana

Hned několik variant řešení, přes tři hodiny práce. Zavěsit více než dvě stě kilogramů těžkou bronzovou sochu Krista na kříž v kapli zámku v Hradci nad Moravicí na Opavsku nebylo vůbec jednoduché.

26. července 2024  14:14

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....