Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Svědí vás po jídle ústa či uši? Možná trpíte zkříženou alergií

  • 3
Až polovina pylových alergiků trpí zkříženou alergií, mnozí však o tom ani nemají tušení. Projevuje se totiž celkem nenápadně, ale ve výjimečných případech může způsobit i závažné alergické reakce. Proč se spolu alergeny kříží, které kombinace jsou nejčastější a jak poznat, že touto nemocí trpíte?

Trpíte-li alergií, znamená to, že váš imunitní systém nepřiměřeně reaguje na některé látky, které se běžně vyskytují v našem okolí, a vytváří si proti nim protilátky. Zkřížená alergie pak může vzniknout, pokud protilátky vytvořené proti určitému alergenu reagují i na kontakt se zcela jiným alergenem pouze na základě vzájemné podobnosti.

Zpozornět by měli i alergici na roztoče

Ke zkříženým reakcím tak nejčastěji dochází mezi alergeny vývojově příbuzných organismů, jako jsou například pyly a ovoce. Křížit se spolu mohou však i alergeny nepříbuzné. To se stane, pokud jsou v nich přítomné vývojově velmi staré bílkoviny, které se v evoluční historii téměř neměnily, a nacházíme je tedy i u příbuzensky vzdálených odrůd.

„Některým pylovým alergikům vadí, zejména v pylové sezoně, určité potraviny, jelikož obsahují bílkoviny podobné některým bílkovinám vyskytujícím se v pylech. Jejich imunitní systém je však považuje za totožný alergen a reaguje na oboje,“ vysvětluje lékařka Radka Šedivá z Ambulance alergologie a klinické imunologie SYNLAB. S potravinami se mohou křížit také další inhalační alergeny, jako jsou roztoči či latex.

Přestože jsou pylové alergie pouze sezonní záležitostí, s těmi zkříženými se alergici potýkají celoročně, tedy vždy po požití kritické potraviny.

Největší chyby, kterých se dopouštějí alergici

„Jednou z nejčastějších kombinací je reakce mezi pylem břízy s ořechy, jablky a peckovicemi. Děje se tak proto, že břízovité a růžovité rostliny (jabloň, broskvoň apod.) jsou botanicky příbuzné. Poměrně často se kříží také alergie na pelyněk s kořenovou zeleninou a některými druhy koření,“ přibližuje lékařka Šedivá.

Svědění i pokles krevního tlaku

Klinické projevy zkřížených alergií jsou nepříjemné, ale většinou mírné. Projevují se zejména svěděním či mravenčením v ústní dutině, svěděním kůže na obličeji a v uších, červenými skvrnami v obličeji, mírným otokem rtů či problémy s polykáním.

V případě, že na sobě po požití některých potravin tyto příznaky pozorujete, zkuste je příště před konzumací tepelně upravit nebo, pokud je to možné, najít jejich méně agresivní variantu (například jinou odrůdu jablka). Jestliže ani jedna z těchto rad vaše potíže nevyřeší, odstraňte potravinu z jídelníčku a navštivte lékaře, který vám doporučí nejvhodnější způsob léčby.

„Nejčastějším projevem zkřížených alergií je svědění v dutině ústní či mírný otok rtů. Může se ovšem objevit i závažná reakce, jako je otok hrdla, dušnost či pokles krevního tlaku. V takovém případě s vyhledáním lékaře neotálejte,“ varuje lékařka Radka Šedivá.

Nejste náhodou alergik? Onemocnět totiž můžete i v dospělosti

Jak zkříženou alergii odhalit

K tomu, abyste neriskovali nepříjemnou alergickou reakci, která může být i nebezpečná, potřebujete přesně vědět, na které potraviny si dát pozor. Seznam alergenů, které se s těmi vašimi kříží, získáte na základě vyšetření.

Běžně se alergie testují takzvanými prick testy, tedy vpíchnutím konkrétních alergenů do vrchní části pokožky. „Zkřížené alergie lze odhalit na základě vyšetření krve. Aktuálně nejširší test na trhu, který dokáže z jednoho odběru krve zjistit reakci až na 216 alergenů, je ALEX,“ popisuje lékařka Radka Šedivá. Test umí kromě alergií a zkřížených alergií odhalit i sílu případné alergické reakce.

Nejčastější typy zkřížených alergií

Alergie na časný jarní pyl – dřeviny (bříza, líska, olše apod.) – jablko, hruška, mrkev, petržel, celer, lískový ořech (popřípadě další zkříženě reagující ořechy), třešeň, švestka, meruňka, broskev, kiwi, koření (například anýz a pepř), brambor, sója

Alergie na letní pyl – trávy a obilniny (lipnicovité) – rajče, paprika, peckové a jádrové ovoce, arašíd, pomeranč, kiwi, meloun a v případě nedostatečné tepelné úpravy také obilí (žito, pšenice, ječmen), obilná mouka, kukuřice, rýže

Alergie na pozdní letní pyl – byliny (pelyněk, čeleď hvězdnicovité) – kořenová zelenina, koření (kopr, libeček, majoránka, koriandr, kmín, fenykl, pepř, anýz, tymián, paprika a podobně), heřmánek, slunečnicový olej, peckové a jádrové ovoce, kiwi, mango, arašíd, stromové ořechy, luštěniny

Alergie na pozdní letní pyl – byliny (ambrózie) – banán, meloun, okurka, cuketa, heřmánek, ovoce s jádry, celer, pepř

Alergie na latex – banán, mango, meloun, kiwi, avokádo, rajče, papája, jedlé kaštany, pohanka, celer, pepř

Alergie na roztoče – krab, garnát, kreveta, humr, rak, mušle, ústřice, chobotnice, hlemýžď