- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Zlá rada hneď na začiatku. PUFA v rastlinných olejoch zvyšuje hladinu glukózy v krvi a inzulínu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11023139
Takže z rastlinných jedine tie s MUFA, olivový a kokosový. Ale aj naýtené živočíšne sú lepšie ako repkový, slnečnicový a podobné.
Když snížím svoji hmotnost o 1 kg, sníží se riziko vzniku cukrovky o 16%? Takže když zhubnu na váhu, kterou bych podle tabulek měl mít, bude se riziko cukrovky blížit nule? To se mi nezdá, znám i hubeňoury s cukrovkou.
Pro vitamín D stačí běžný pohyb venku v běžném oblečení.
Opalování je nesmysl, naopak, kůže stárne a opalování zvyšuje riziko rakoviny kůže.
A nebo rybí tuk. Prodává se i v kapslích.
A ještě bych doporučila pečlivě číst složení výrobků.A jak píše p.Kment níže-vyhýbat se potravinám s glukoso-frukosovým sirupem- způsobuje steatosu jater, obesitu centrálního typu a tím insulinovou resistenci-odolnost těla vůči vlastnímu insulinu, důsledkem čehož je cukrovka.
Já třeba, se snažím i vyhýbat věcem s palmovým olejem-kvůli pralesům, zdravotně snad nevadí,ale najít v supermarketu potraviny bez glu-fru sirupu a palm.oleje prakticky nejde.Takže co? Vařím co nejvíc, peču doma a snažím se kupovat věci slazené jen cukrem, když už to jinak nejde.
Já myslím, že je horší než z Blesku (ač ten čtu tak jednou za čtvrtletí). Doslova fantastická je věta, že "když snížím/te tělesnou hmotnost o 1 kg, poklesne riziko onemocnění diabetem (myšleno zřejmě 2.typu) o 16%" To prý zjistili vědci.... Takže když (náhodně či záměrně) snížíme svou hmotnost o 7 kg, dostaneme se s mírou rizika do záporných hodnot.... Popř. pokud se pohybujeme s běžnou fluktuací hmotnosti o +- 2kg , z týdne za týdnem, skáčeme s "rizikem diabetu" o desítky % nahoru a dolů. Neskutečné, jak Kamila Hudečková, zřejmě osoba zcela bez vzdělání, dovede "vědecky přesvědčovat" veřejnost......
Největší problém je glukozo-fruktozový sirup a umělá sladidla. Škodí v podstatě vše s vysokým glykemickým indexem, ale glu-fru sirup je v jednosměrná jízdenka k cukrovce. Není snad nic, co by zvyšovalo inzulínovou rezistenci víc, jak tento sirup. Čili není to o tom se vyloženě vyhýbat slazeným nápojům, ale je to o tom si koupit ten, kde je normální cukr, případně stévie, ale ne sirup nebo chemické náhražky.
Stejně tak je problém výrazná ovocná dieta, kde opět do sebe cpete spoustu fruktozy ... pokud současně člověk nemá dostatek pohybové aktivity, aby tu fruktozu z ovoce spálil.
Čili rady jednoduché ... pravidelně se hýbat, obecně většinu cukru přijmout do oběda, tedy v době, kdy jej stihnete spálit a vyhýbat se glu-fru sirupu (stejně je to odpad ze zpracování kukuřice ... chcete se cpát odpadem?) a umělým sladidlům, kde stejně řada z nich má karcinogenní účinky. Ideální by bylo, pokud by produkty s glu-fru sirupem byly povinně označovány jako nevhodné pro děti ... to by lidi odradilo do jejich koupě.
Je to smutné hlavně proto, že málokdy se toto onemocnění rozvine náhle. většinou mu předchází stav tzv. prediabetu a pokud při kontrole dojde k jeho zachycení (což by mělo), tak se s tím pořád dá hodně dělat aby na nějaký inzulin u většiny vůbec nedošlo.
Kdyby lidi konečně pochopili, že pohyb je naprostá nezbytnost a že necvičit je asi jako nečistit si zuby, tak by těch případů byla hned polovina.
Cukrovku mám 20 let.Posledních 7 let si píchám inzulín 2 x denně.Nejsem kuřáka ani alkoholik.Snažím se jíst a pít zdravě.Piji jen čaj a střídám pouze černý a zelený.Dále piji jen vodu z kohoutku s citronem.Jím pouze tmavý žitný chléb,většinou s nějakou pomazánkou.Dále se snažím jíst dostatečné množství rybých produktů.Na oběd preferuji hlavně fazele,čočku a hrách.Jako přílohu ostatnícj jídel preferuji rýži a brambory.Jen občas si dám knedlík.A hlavně co jím přes celý den tj.veškerá zelenina.Pokud si dám maso tak jen kuřecí nebo vepřové.Hovězí vůbec nejím.Pozor na ovoce.Jediný co si dávám ,tak pouze ráno a to 1 banán,nebo jablko.Odpoledne již v žádném případě ovoce nekonzumuji.V současné době žádný diabetický problém nemám a citím se velmi dobře.Místo auta používám nohy a je to vidět.Toto je tedy má zkušenost z cukrovkou.A skutečně sladké není hlavní příčinou vzniku cukrovky.
Někdy nejde ani tak o blahobyt v jídle, apod., jako spíš o následek dalších nemocí, a nadmíra stresu pak dílo dokoná.
Prý se máme stále lépe, prý se lepší kvalita potravin, prý máme špičkové zdravotnictví, investujeme miliardy do ochrany životního prostředí, ale přitom jsme pořád víc a víc nemocní a ve výskytu civilizačních chorob dalece překonáváme všechny okolní země.
Jak je to možné?
Ono je to o tom, že ta kvalita potravin se ve skutečnosti zrovna moc nelepší. Když už se i místo cukru, který je aktuálně tak levný, že to likviduje cukrovary, používají odpady z průmyslového zpracování kukuřice, případně chemie.
Ono za rozvoj tolika civilizačních chorob za posledních 25 let u nás může právě ta mizerná kvalita jídla. Vzduch máme mnohem čistší, vodu máme mnohem čistší, odstraňují se závadné materiály na stavbách atd., ale kvalita šla dolů právě u těch potravin.