(Ilustrační foto)

(Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Při smažení vdechujeme škodlivý olej. Nejhorší je wok, tvrdí vědci

  • 23
Je jedno, co smažíte. Pokud při tom stojíte u pánve, nezdravé to bude vždycky. To proto, že při smažení inhalujete částečky oleje, které ve větším množství můžou škodit zdraví. Tvrdí to aspoň skupina vědců z texaské univerzity.

Šli na to experimentálně. V pánvi zahřáli oheň, přidali kapky vody a sledovali, co se stane. Každý ví, že olej při setkání s vodou začne prskat, ale podle výzkumníků byl výsledek při bližším ohledání doslova „dramatický“.

Do vzduchu se při smažení uvolňují drobné kapičky oleje. Podle vědců je jich ovšem daleko víc, než jsme si mysleli. Většinou jsou pouhým okem neviditelné a je velmi snadné je vdechnout. Ve větším množství pak prý můžou být potenciálně nebezpečné, jedná se totiž o cizorodou látku, která do dýchacího ústrojí nepatří.

„I jediná kapka vody přitom uvolní velké množství oleje. Ten vodu v pánvi obalí jakýmsi filmem, ale v horku se voda začne odpařovat. Film pak praská a kapičky oleje se rozletí do vzduchu,“ popisuje Jeremy Marston z Texas Tech University, která se na výzkumu podílí.

Zní to skoro komicky, ale podle Marstona může jít o důležité zjištění. „Už víme, že každý rok na světě zemřou miliony lidí kvůli znečištění vzduchu v místnostech. Zatím ale nevíme, kolik z nich mají na svědomí špatně větrané kuchyně.“ S pomocí nejnovějších technologií teď spolu se svým týmem nahrává, co se při smažení děje, a doslova počítá kapky. Měří také, jak daleko dopadnou a jaký druh ventilace může riziko zmenšit.

Nejhorší situace je podle vědců v kuchyních čínských restaurací. Na woku se tam smaží hromady zeleniny a často také kuře. Právě zelenina a drůbež přitom obsahují největší množství vody, a olej se tak uvolňuje v obrovském objemu.

Nezdravé prostředí prý ale při smažení vzniká i doma. Řešení? Co nejvíce větrat. Nebo si několik let počkat na výsledky výzkumu, které prý možná odstartují úplně nový trend v navrhování ventilačních systémů.