Víc se hýbejte
Studie z roku 2016 prokázala, že lidé, kteří pravidelně sportují, mají nižší riziko nemocnění třinácti druhy rakoviny. Mimo jiné se to týká nádorů prsu, dělohy, tlustého střeva, jater nebo ledvin.
Odborníci mluví o 150 propocených minutách týdně, přičemž ideální pohyb je chůze, pomalý běh, jízda na kole nebo plavání, v kombinaci s intenzivnějším silovým tréninkem. Své udělá i změna životního stylu – pokud máte sedavé zaměstnání, dělejte si často přestávky a projděte se, domů choďte pěšky a místo výtahu použijte schody.
Jezte zdravě
Jídelníček jako prevence rakoviny. Jaké potraviny zvolit? |
Zásady zdravé stravy jako prevenci před rakovinou shrnula i Světová zdravotnická organizace. Patří mezi ně konzumace ovoce a zeleniny pětkrát denně, co nejméně sladkého a tučného či omezení hovězího, vepřového a skopového masa, bůčku a uzenin, protože ty se pojí s rakovinou tlustého střeva.
Naopak příznivě u tohoto onemocnění působí vláknina, kterou proto do jídelníčku přidejte. Poslední, co byste měli změnit, se týká soli. Velké množství soli zvyšuje riziko zhoubného nádoru žaludku, nejezte proto více než 5 gramů soli denně.
Hlídejte si hmotnost
Nadváha a obezita se považují za epidemii 21. století. A je na tom hodně pravdy, protože vysoká hmotnost má pro naše zdraví obrovské následky. Podle britského výzkumu by se dalo ročně předejít téměř 23 tisícům nádorů, pokud by si pacienti udržovali správnou hmotnost.
Vypočítejte si proto BMI a ověřte si, jestli na sobě nemáte začít pracovat. Správná hmotnost odpovídá BMI mezi 18 a 25. BMI nad 25 znamená nadváhu, nad 30 pak obezitu.
Omezte pití
Riziko rakoviny zvyšuje také popíjení alkoholických nápojů. Podle expertů stojí za třemi procenty nádorů. Muži by neměli vypít denně více než dva drinky, ženy pak jeden. Drinkem se přitom rozumí malé pivo, 1,25 deci vína nebo 0,25 ml tvrdého alkoholu.
Platí ovšem víc než jindy, že méně znamená více a že bychom alkohol rozhodně neměli konzumovat každý den, spíše jen výjimečně.
Típněte cigaretu
Kouření je celosvětově největší příčinou vzniku rakoviny, udává se, že cigarety stojí až za čtvrtinou všech diagnostikovaných nádorů a umírá kvůli nim až desetina dospělých. Rakovina plic je třetí nejčastější rakovinou, u žen dokonce druhou, a přitom naprosté většině těchto nádorů by se dalo předejít. Kouření přispívá ke vzniku nádorů plic asi z 90 procent.
Neškodí přitom jen aktivní kouření, naopak. Je prokázán i negativní vliv zakouřeného prostředí. U nekuřáků, kteří onemocní rakovinou plic, je to jedna z hlavních příčin.
Nekuřáctví je proto zásadní způsob prevence. Už rok po típnutí poslední cigarety se riziko rakoviny plic snižuje o třetinu a po 15 letech je už stejné jako u nekuřáka.
Chraňte svou kůži
Také rakovině kůže lze snadno předcházet. Melanom totiž vzniká působením UV záření. Vyvarujte se proto pobytu na slunci, především pak v čase kolem poledne, kdy je záření nejsilnější.
Pravidelně také používejte přípravky s ochranným faktorem – minimálně SPF 30, ale lépe s padesátkou.
Kontrolujte se
Pozorovat a kontrolovat se je také velmi důležité. Ženy by si měly pravidelně jednou za měsíc vyšetřovat prsa, muži pak varlata. Pozornost věnujte také znaménkům na kůži či stopám krve ve stolici. Zpozornět byste měli také při krvi v moči nebo dlouhodobě krvácejících dásních.
Velký vliv na prognózu onemocnění má včasné odhalení nádoru. Účastněte se proto screeningových programů a podstupujte pravidelné preventivní prohlídky a vyšetření.
25. listopadu 2009 |