VIDEO: Jak vybrat správný olej do salátu i na smažení

  1:18aktualizováno  1:18
Olej používá při přípravě jídla každý. Ale jak vybrat ten správný na tepelnou úpravu a do salátu? Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví.

Nadbytečný příjem tuku ve stravě a zejména špatný poměr mezi jednotlivými druhy tuků je jednou z hlavních příčin mnoha nemocí. Nadváha, obezita, cukrovka 2. typu, některé typy nádorů, na tom všem se podílejí nevhodné tuky. O margarínech, másle a dalších mazadlech jsme se už bavili (více čtěte zde), dnes se zaměříme na oleje.

Rostlinné oleje se získávají lisováním různých semen, ořechů, nebo bobulí. Z výživového hlediska bychom měli rostlinným olejům a potravinám z nich vyrobeným dávat přednost před živočišnými tuky. Tedy častěji sáhnout po oleji, nebo kvalitním margarínu než po sádle. Rostlinné oleje mají totiž vhodnější složení.

Našemu organismu dodávají ty mastné kyseliny, které si tělo nedokáže samo nijak vyrobit, a přesto je nutně potřebuje. "Ale pozor, pokud se budete prolívat olejem s tím, že vám bude prospívat, jste na omylu. Přiberete po něm stejně jako po vepřovém sádle," říká výživový specialista Petr Havlíček.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka Vím, co jím je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte ZDE.

Vím, co jím

V obchodech můžeme objevit známé druhy olejů jako slunečnicový, sójový, řepkový nebo olivový, ale také méně tradiční oleje jako sezamový, klíčkový, světlicový, avokádový nebo olej z vlašských ořechů.

Extra panenský na studenou kuchyni

Ne každý olej se hodí pro všechny způsoby použití. Rostlinné oleje se podle způsobu výroby dělí do dvou skupin, na panenské a rafinované.

Panenské oleje se získávají lisováním celých plodů zastudena. Takový olej si uchovává své aroma a je velmi bohatý na vitamíny a minerální látky, které byly obsaženy v původní surovině. Nevýhodou těchto olejů je nižší trvanlivost a především nízká tepelná stabilita. Vlivem vysokých teplot se ničí vše dobré v daném oleji, a proto se panenské oleje užívají výhradně ve studené kuchyni, například do salátů.

Rafinované oleje se získávají lisováním, nebo extrakcí za užití chemických rozpouštědel a po dalších úpravách se rafinují. Při rafinaci se získává chuťově i pachově neutrální olej, který je trvanlivý a netvoří zákaly. Tyto oleje jsou také vhodnější pro tepelnou úpravu.

Při nákupu oleje se zpravidla orientujeme podle původní suroviny. Popularitu si získal zejména olej olivový. Je jednou z hlavních součástí středomořské stravy, o níž je všeobecně známo, že má ochranný vliv z hlediska kardiovaskulárních onemocnění. Je dobrým zdrojem mononenasycených tuků, přispívá k lepšímu poměru omega 3 a omega 6 mastných kyselin ve stravě, je zdrojem vitamínu E a řady prospěšných polyfenolů.

Zdravotní účinky olivového oleje spočívají v tom, že vzhledem ke složení jeho mastných kyselin pozitivně ovlivňuje poměr HDL a LDL cholesterolu, tedy špatného a dobrého cholesterolu, a má vysoké antioxidační účinky.

Oleje střídejte

Slunečnicový olej je u nás nejoblíbenější. V teplé kuchyni mu dává přednost až 80 procent lidí. Je výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin, ale mezi těmi převažují omega 6 kyseliny. "Optimální poměr mezi omega 3 a omega 6 nenasycenými mastnými kyselinami je 1:5," upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá.

U slunečnicového je však běžný poměr 1:30 ve prospěch omega 6 nenasycených mastných kyselin.

"Omega 6 nenasycené mastné kyseliny v nadbytku působí prozánětlivě, podporují srážení krve a způsobují i kontrakce svaloviny cév, čímž celkově mohou přispívat ke vzniku nemocí srdce a cév, včetně zánětů. Proto bychom měli slunečnicový olej střídat i s jinými oleji," vysvětluje Hlavatá.

Řepkový olej obsahuje stejně jako olivový olej především mononenasycené mastné kyseliny. Zatímco olivový olej kupujeme většinou jako panenský, tedy vhodný pro studenou kuchyni, řepkový olej je vhodný nejen pro studenou kuchyni, ale také například na smažení. Mononenasycené mastné kyseliny v řepkovém oleji jsou totiž tepelně stabilnější. Složením je řepkový olej v současnosti jedním z nejvhodnějších vůbec.

A jak používat olej při vaření? "Abychom použili správný poměr omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin, použijeme při přípravě dvou porcí salátu 1 lžičku extra panenského olivového oleje a 1 lžičku řepkového oleje," říká výživový specialista Petr Havlíček.

Zároveň dodává, že při tepelné úpravě, například na přípravu steaků, je nejvhodnější rýžový olej. Stačí použít pár kapek, kterými maso potřeme. Vhodný je také řepkový olej, ale i tekutý margarín, který neprská a má ideální poměr mezi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami.

Autor:

Nejčtenější

Pití už jsem sama nedokázala zastavit, říká Michaela Duffková

Michaela Duffková

Když se před rokem Michaela Duffková rozhodla skoncovat se závislostí na alkoholu, v krvi měla více než dvě promile. Od...

V Česku sportují jen děti z bohatých rodin, ty z chudých tloustnou

Dnešní děti tancují u tyče. (ilustrační foto)

České děti prokazatelně tloustnou a jsou stále neohrabanější. Ukazuje se také, že pro mnoho z nich je sport čím dál...

Nikdy jsem džíny nepral, říká výkonný ředitel firmy, která je vyrábí

Džíny Levi's

Správně se starat o džíny podle expertů na denim prý umí málokdo. Kalhotám z tohoto odolného materiálu totiž nesvědčí,...

Nebojte se prošlých potravin, o rok déle vydrží mouka, hořčice i káva

Ilustrační snímek

Prošlé potraviny nevyhazujte. Můžete je klidně sníst i dlouho po datu, které ohraničuje jejich minimální trvanlivost....

Kvůli svému vzhledu nemám žádné přátele, říká živoucí Barbie

Tatiana Tuzová

Dvaatřicetiletá Tatiana původem z Ruska je posedlá panenkami Barbie. Aby vypadala jako ona, podstoupila několik...

Další z rubriky

4 důvody, proč si denně dopřávat ovesné vločky

Ovesné vločky (ilustrační fotografie)

Ovesné vločky patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Jsou dokonalým zdroje vlákniny, tělo na dlouhou dobu zasytí a...

Zbavte tělo škodlivin! 8 potravin, které pomohou při detoxu

Řeřicha

Cítíte se pořád unavená a bez energie? Možná potřebujete po zimním hodování a lenošení pročistit svoje tělo. Těchto osm...

I na vozíku se dá hubnout. Lenka už shodila 20 kilo. Diety nedržím, říká

Vozíčkářka Lenka se rozhodla zatočit s přebytečnými kilogramy.

V patnácti letech Lenka utrpěla při autonehodě těžké zranění. Rok strávila v nemocnici, skončila na vozíku a ruku v...

Najdete na iDNES.cz