Salátové variace s čočkou, avokádem a hovězím potěší i masožrouty

  0:05
Jestli vaše kuchařské umění se saláty začíná a končí okurkovým salátem a šopákem, přinášíme vám recepty na nápadité zeleninové variace, se kterými budete za hvězdu.

Do salátu patří hlavně čerstvá zelenina, ale můžete do něj "propašovat" i maso. | foto: archiv redakce

Salát s hovězím masem a bazalkou

Čím dochutit?

ZELENÁ BOHYNĚ: majonéza, zakysaná smetana, pažitka, ančovičky, kerblík, estragon, citronová šťáva a pepř
MEDOVÁ HOŘČICE: půl na půl med a hořčice, nastavte olivovým olejem nebo octem
RANČERSKÝ DRESINK: podmáslí, sůl, česnek, cibule, pažitka, petržel, kopr, černý pepř, paprika a mletá hořčičná semínka

Příprava 30 minut, vaření 5-7 minut

  • 300 g hovězí steak
  • pepř
  • olej
  • 1 větší salátová okurka
  • 3 hrsti různých druhů bazalky
  • 1 chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1/2 lžičky třtinového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky rybí omáčky (fish sauce)
  • 1 lžička pasty sambal oelek

1. Maso potřeme olejem, opepříme a necháme je krátce odležet při pokojové teplotě.
2. Okurku oloupeme, podélně rozřízneme, vyškrábneme střed s jádry a nakrájíme ji na plátky. Bazalku omyjeme, odstřihneme tužší stonky a osušíme ji.
3. Chilli papričku rozřízneme, vyškrábneme semínka a najemno nasekáme.
Česnek oloupeme, nadrobno pokrájíme.
4. V misce vyšleháme limetkovou šťávu, cukr,olej, rybí omáčku, sambal oelek a vmícháme česnek a chilli papričku.
5. Na pánvi zprudka opečeme steak z obou stran. Hotový steak po 5–7 minutách odležení nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky.
6. Maso promícháme s bazalkou, okurkou a ochutíme připravenou zálivkou.

NÁŠ TIP: Podívejte se na trzích nebo v dobrých zahradnických centrech po různých druzích bazalky a ochutnávejte.
Existují bazalky, které mají různé listy, různé barvy a různé chutě a vůně.

Salát s avokádem, grepem a šunkou

avokádový salát s grepem a šunkou

Příprava 30 minut

  • 4 lžíce přírodního cukru  
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 římský nebo ledový salát
  • 2 velké růžové grapefruity
  • 200 g sušené šunky
  • 2 velká zralá avokáda
  • čerstvá pažitka

1. V misce prošleháme cukr s octem, špetkou soli a čerstvě mletým pepřem. Přišleháme olej.
2. Salát rozebereme na listy, opláchneme ve studené vodě, osušíme je a natrháme.
3. Grepy oloupeme a vyřežeme ze slupek jednotlivé filety. Šťávu z nich zachytíme do misky a přilijeme do zálivky. Šunku natrháme nebo nakrájíme na proužky.
4. Na talíře rozdělíme salátové listy, v míse promícháme filety grepu se zálivkou.
Avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecky a ve slupce je nařežeme na plátky, plátky vyloupneme do mísy lžící, promícháme.                                                                                                                                                                                               5. Směs rozdělíme na salátové listy, ozdobíme plátky šunky a ihned podáváme.

NÁŠ TIP: Místo cukru použijte med nebo agávový sirup. Salát můžete doplnit červenou cibulí nakrájenou na tenké plátky.

Čočkový salát s houbami

čočkový salát s houbami

Příprava 20 minut, vaření 50 minut

  • 1/2 cibule  
  • 3 stroužky česneku
  • 2 malé mrkve
  • 50 g slaniny
  • 200 g zelené puy čočky
  • 100 g černé čočky beluga
  • 6 středních žampionů
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 200 g baby špenátu
  • 6 lžic oleje
  • 1 lžíce přírodního cukru
  • 400–500 ml horkého zeleninového vývaru
  • sůl
  • 1–2 lžíce červeného vinného octa
  • 1/2 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 malé salátové okurky
  • 50 g loupaných lískových oříšků

1. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno pokrájíme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu pokrájíme na tenké proužky. Obě čočky propláchneme a necháme okapat. Žampiony očistíme a nakrájíme na tenčí plátky. Tymiánové lístky otrháme a nasekáme. Špenátové listy propereme, odstřihneme tužší stonky a osušíme.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme lžíci oleje a pokrájenou slaninu, kterou necháme vyškvařit. Přidáme pokrájenou mrkev a cibuli a společně restujeme asi pět minut. Pak přidáme cukr, česnek a krátce orestujeme.
3. Přisypeme černou čočku a zalijeme vývarem, tak aby byla ponořená, stáhneme plamen a pomalu vaříme, bez míchání, jen přiléváme vývar podle potřeby.
4. Po deseti minutách vaření přidáme zelenou čočku a přiléváme vývar, dochutíme solí, vaříme na mírném plameni.
5. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a zprudka orestujeme plátky hub.
6. V misce prošleháme zbylý olej, vinný ocet a hořčici. Okurku oloupeme a škrabkou podélně rozkrájíme na tenké plátky.                 
7. Hotovou měkkou čočku promícháme s houbami, rozdělíme na jednotlivé porce, ozdobíme špenátovými listy, plátky okurky a oříšky. Podáváme s připravenou zálivkou.

NÁŠ TIP: Salát se dá připravit i z naší české čočky, postup je stejný, jen čočku předem namočte a počítejte s delší dobou vaření.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...