VIDEO: Auto narazilo do domu, ten vzplál. Řidiče zachránili jeho obyvatelé

  • 15
Před plameny zachránili řidiče havarovaného auta obyvatelé rodinného domku v Dolanech u Olomouce. Paradoxně právě kvůli jeho chybě přišli jeho zachránci o část stavení. Řidič jim totiž do domu naboural a následný požár jeho auta se rozšířil i na dřevěnou garáž a půdu.

K nehodě a následnému požáru došlo v neděli v brzkých ranních hodinách a vyjíždělo k ní několik hasičských jednotek.

„V Dolanech u hlavní komunikace dále na Šternberk sjelo osobní vozidlo z cesty, prorazilo plotovou konstrukci a silným nárazem posunulo před domem zaparkované jiné vozidlo do dřevěné garáže. Poté skončilo v rodinném domku,“ uvedl mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Auto po nárazu začalo hořet.

„Vyděšení obyvatelé z rodinného domku nejdříve uslyšeli divné zvuky z prostor kuchyně. Poté, co se jim naskytl pohled na zcela poničenou a přesunutou kuchyňskou linku, vyběhli ven. V hořícím vozidle zůstal zraněný řidič, dostali jej do bezpečí,“ popsal záchranu řidiče Hošák.

Jenže mezitím, co zachraňovali řidiče, požár domu se začal rozšiřovat. Podle hasičů plameny přeskočily na další auto, dřevěnou garáž a nakonec začala hořet i půda rodinného domku. „Včasným zásahem hasičů se podařilo zamezit rozšiřování hoření do obytné části,“ podotkl Hošák.

Při požáru se zranili dva lidé – kromě řidiče havarovaného auta i jedna obyvatelka domu. „Nadýchala se nebezpečných zplodin hoření,“ informoval Hošák.

Hasiči i s využitím termokamery dohledali menší ohniska. Část dřevěné stavby museli rozebrat a dohasit skrytá hoření. Z půdy pak vynosili uskladněné věci. Ještě zajistili dřevěnou konstrukci garáže a vyprostili a odstavili na bezpečné místo poškozená auta. Škody vyšetřovatelé upřesňují, ale podle Hošáka půjde o statisíce korun.