Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Elitní český vědec se podle komise podílel na zmanipulování dat v článku

  18:11
Univerzita Palackého utrpěla značný šrám na renomé. Elitní chemik Radek Zbořil se podle etické komise školy podílel na manipulaci s daty v odborném textu pro prestižní časopis. Pochybil i další autor, fyzik Martin Heřmánek, který podle komise o úpravě dat věděl, ale nehlásil ji. Zbořil to odmítá, Heřmánek naopak svůj díl viny nepopřel.

Ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Univerzity Palackého Radek Zbořil. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

„Zatímco doktor Heřmánek přinejmenším věděl o manipulaci s dotyčným grafem, profesor Radek Zbořil nezabránil jeho úpravě a publikaci. Jako korespondenční autor zároveň adekvátně a včas nereagoval na impulzy, jež upozorňovaly na toto konkrétní pochybení,“ shrnul výsledek několikaměsíčního zkoumání rektor Univerzity Palackého (UP) Jaroslav Miller.

Toho, kdo konkrétně data upravil, se podle Millera nepodařilo identifikovat. Závěr, že Zbořil úpravu vyvolal, považuje za neprokázaný. „Vyžadoval by hlubší expertní šetření celé záležitosti,“ uvedl.

Text, jímž se komise zabývala, vyšel v roce 2007 v renomovaném vědeckém časopise Journal of the American Chemical Society (JACS). Článek patří k nejcitovanějším a Zbořil na něm mimo jiné z velké části postavil svou profesuru.

Součástí textu byl i graf, který měl hlavní autor článku Heřmánek o rok dříve ve své disertační práci.

Na rozdíl od originálu však u grafu v JACS chyběla část křivky prokazující přítomnost šťavelanu železnatého ve zkoumaném nanomateriálu. Někdo ji umazal, takže závěry vědců pak vyzněly věrohodněji.

Kauza se vynořila na konci loňského roku, pár měsíců poté, co se na přírodovědecké fakultě rozhořel spor o vznik nového vědeckého ústavu Czech Institute of Science and Technology (CIST), který má vzniknout odtržením dvou přírodovědných a jednoho medicínského centra od mateřských fakult.

Je to účelová kampaň kvůli sporu o fakultní centra, říká vědec

Zbořil, uznávaný expert na nanostruktury a člen Učené společnosti, který vede Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů přírodovědecké fakulty, už dříve obvinění označil za účelové a své nynější odsouzení chápe právě jako důsledek napětí, které na univerzitě kvůli vzniku superústavu vládne.

„Závěry etické komise jsou založeny na dojmech, pocitech a výpovědích bývalých zaměstnanců UP, se kterými jsem měl vážné spory kvůli etice jejich vědecké práce. Tyto závěry jsou jen vyvrcholením sporů uvnitř UP,“ napsal ve svém vyjádření Zbořil.

Ve zlém se chemik rozešel s hlavním autorem článku v JACS Heřmánkem i s jedním z dalších spoluautorů Čeňkem Gregorem. Právě on podal loni podnět k děkanovi, aby se záležitostí zabýval.

„Na falšování dat jsem upozornil už v roce 2012. S mým oznámením se od té doby nedělo nic. Proto jsem ho podal znovu,“ vysvětlil Gregor, který podle svých slov přišel na nesrovnalosti v grafu u článku náhodou během přípravy na obhajobu své disertační práce. Své podezření sdělil hodnotitelské komisi.

Fakt, že na podezření spojené se svým školitelem Zbořilem poukázal, podle něj zřejmě vedl k tomu, že ani napodruhé disertační práci neobhájil a z univerzity musel odejít.

Komise sestavená začátkem roku novým děkanem fakulty Martinem Kubalou došla k závěru, že o manipulaci s daty není pochyb, konkrétního viníka ale neoznačila. Záležitost pak putovala k etické komisi.

Druhý z vědců cítí spoluzodpovědnost za manipulaci s daty

Zbořil se před komisí snažil dokázat, že data mohl zmanipulovat jedině první autor textu Martin Heřmánek. Opíral se o závěry znalce z oboru kriminalistiky a kybernetiky, který potvrdil, že Heřmánek manipuloval se stejnými výchozími daty v jiném svém díle, kde byl výhradním autorem, a že tato data vykazují „analogické prvky manipulace jako v případě článku v JACS“.

Ze zdůvodnění rozhodnutí etické komise, které má MF DNES k dispozici, ale vyplývá, že víc než elitnímu vědci věřila ostatním autorům textu.

„Tvrzení předložená profesorem Zbořilem se jeví jako účelová, uváděná ve snaze obhájit své pochybení. Naopak věrohodná se jeví tvrzení ostatních, včetně doktora Heřmánka, který uvedl, že profesora Zbořila na chybějící píky (naměřené odchylky, pozn. red.) výslovně upozorňoval a že byl odmítnut s tím, že by s originálními výsledky mohl mít editor problém,“ uvádí komise.

Že by manipulaci s daty inicioval, Zbořil striktně odmítá. „V celém posudku pro toto tvrzení není předložen jediný konkrétní důkaz,“ tvrdí.

Martin Heřmánek potvrdil, že o manipulaci s daty v JACS věděl, ale rovněž odmítá, že byl iniciátorem.

„Cítím spoluzodpovědnost. Závěry komise přijímám, domnívám se, že vystihují situaci a popisují události tak, jak proběhly,“ sdělil vědec, jenž z univerzity odešel před devíti lety.

Jaký postoj zaujme vedení fakulty i univerzity není nyní jasné. „Řešení budeme hledat společně s panem rektorem,“ řekl děkan Kubala.

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

Aktualizujeme

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...

1. října 2021,  aktualizováno  25.7 22:08

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hlavní tah na Moravu bude po deset dní zavřený, kamiony si zajedou 71 kilometrů

Tato zpráva se nebude číst lehce řidičům kamionů. V souvislosti s opravovaným silničním tahem I/35 u Moravské Třebové na ně po dobu deseti následujících dní čeká 71 kilometrů dlouhá objížďka. Trasa z...

25. července 2024  16:44

Archeologové odvezli nález do nemocnice, CT odhalilo obsah starý tři tisíce let

Výstava Detektory v archeologii na Přerovsku, která trvá v Muzeu Komenského v Přerově až do října, představuje zajímavé archeologické nálezy z různých časových období. Jedinečným exponátem výstavy je...

21. července 2024  7:03

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čmárance vandalů ho štvou, a tak je přetírá. Pomohl mi jediný člověk, říká

Premium

Nechtěl, aby si jeho dcera při cestě do školky nebo procházce parkem myslela, že počmárané zdi, hákové kříže a oplzlé nápisy jsou běžná věc. Josef Kovář z Olomouce proto nakoupil barvy a malířské...

23. července 2024

Matador či nováček. Na olympijské medaile pomýšlejí i rodáci z Olomouckého kraje

V tomto tisíciletí se ještě nestalo, že by sportovec z Olomouckého kraje přivezl z letních olympijských her medaili. O prolomení negativní bilance se letos na XXXIII. olympiádě, která v Paříží...

26. července 2024  13:57

Kamion nedal přednost, srážka odhodila další auto do cesty třetímu. Pět zraněných

Krátce po čtvrteční sedmnácté hodině se na silnici 55 u obce Horní Moštěnice na Přerovsku stala vážná dopravní nehoda tři vozů. Starší řidič nákladního automobilu nedal při odbočování přednost...

26. července 2024  11:14

Stavba vysokorychlostních tratí z Brna začne příští rok, řekl ministr Kupka

Výstavba prvního úseku vysokorychlostní železniční trati (VRT) mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak...

26. července 2024  10:07,  aktualizováno  10:19

Lupiči se vydávali za policisty, kvůli pár stokorunám jim hrozí až 12 let

Kriminalisté zadrželi čtyřčlennou skupinu, kterou obvinili z dubnového loupežného přepadení v Prostějově. Muži vydávající se za policisty přepadli dvaačtyřicetiletého muže i s jeho ženou. Místo...

26. července 2024  9:17

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....