Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Na olomoucké univerzitě dál válčí o suverenitu vědeckých center. A peníze

  4:55
Na akademické půdě těžko představitelnou několikahodinovou slovní přestřelkou plnou emocí a místy i křiku vyvrcholila nedávno na jednání vědecké rady krize, která od podzimu paralyzuje olomouckou přírodovědeckou fakultu. Té hrozí, že se vznikem plánovaného ústavu CIST ztratí dvě vědecká centra, jež pomáhala před lety vybudovat.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

CIST, což je zkratka pro Czech Institute of Science and Technology, tedy Český institut vědy a technologií, má zastřešit Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH), Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) a Ústav molekulární a translační medicíny (ÚMTM), který je součástí lékařské fakulty.

Na té přírodovědecké podporuje založení ústavu většina zaměstnanců center, proti jsou naopak pracovníci zbývajících kateder. Spory, které se ještě donedávna dařilo držet pod pokličkou fakulty, nakonec přerostly v otevřenou válku, během které mimo jiné už začali vypadávat kostlivci ze skříní.

Jedním takovým se zabývala právě poslední vědecká rada. Byl jím článek, pod nímž je spolu s dalšími olomouckými přírodovědci podepsaný i ředitel RCPTM Radek Zbořil.

Součástí textu, který v roce 2007 otiskl prestižní vědecký časopis Journal of the American Chemical Society, je i graf, u něhož velmi pravděpodobně někdo umazal část křivky. Závěry vědců pak mohly vyznít věrohodněji.

Zbořil osobní účast na manipulaci s daty odmítá a považuje za účelové, že se případ řeší právě v době, kdy univerzita připravuje CIST.

„Navrhl jsem vědecké radě standardní řešení, kdy data přeměříme, ověříme závěry a budeme informovat redakci. Přijde mi ovšem nadmíru podivné, že se tyto skutečnosti vynoří po dvanácti letech právě v době vášnivých diskusí o vzniku nového ústavu na Univerzitě Palackého,“ uvedl Zbořil.

Ve vyhrocené atmosféře vznikla i petice za změny ve vedení...

Děkan přírodovědy Martin Kubala zase odmítá, že by si problém s článkem schovával až na toto období.

„Podnět, který přišel zvenčí univerzity, jsem dostal v listopadu minulého roku a byl písemný. Nechal jsem ho proto prověřit nezávislou komisí. Vědecká rada mi poté uložila, abych podal podnět rektorovi. To samé by učinil kterýkoliv děkan,“ tvrdí Kubala.

Naopak považuje za účelové, že v době, kdy případ řešil, dostal rektor petici zaměstnanců RCPTM a CRH požadující mimo jiné změnu ve vedení fakulty. Kubalu v textu, který podepsaly desítky lidí, včetně významných vědců, pracovníci center popisují jako neschopného manažera.

Ušetřen nezůstal ani ředitel CRH Ivo Frébort. Ten je podezřelý z toho, že v minulých letech neoprávněně vykázal jako odborný článek úvodník k významnému časopisu Biotechnology Advances. Na základě toho od roku 2015 přitékaly statisícové částky na pracoviště, z něhož mu podle děkana byly vypláceny odměny. I Frébort tvrdí, že se žádného pochybení nedopustil.

...další petice se naopak staví za současného děkana

Zda rektor Jaroslav Miller předá obě záležitosti etické komisi, není v tuto chvíli jasné.

„Pevně věříme, že se nejedná o pochybení, ale o rozdílné interpretace situace,“ tlumočila na konci minulého týdne Millera mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Ani tuto středu pak neřekla víc.

„V tuto chvíli jsou všechny tyto záležitosti procesovány, bližší informaci zatím nemohu poskytnout,“ uvedla.

Na přírodovědecké fakultě mezitím vznikla „antipetice“ na podporu děkana Kubaly. Je pod ní zhruba 350 podpisů a i tento text už má rektor Miller na stole.

„Už několik měsíců je na rektorát vytvářen silný tlak, aby byl odvolán pan děkan Kubala. My si myslíme, že ten tlak je neoprávněný, neadekvátní a účelový a že většina zaměstnanců fakulty ve skutečnosti za děkanem stojí,“ řekl hlavní organizátor petice Michal Botur z katedry algebry a geometrie.

Nový děkan stanovil strop pro milionové platy vědeckých špiček

Neshody přírodovědců bobtnají od loňska, kdy se Kubala ujal funkce. V děkanské volbě porazil bývalého šéfa fakulty Fréborta s tím, že zabrání údajnému Frébortem nastavenému protežování vědeckých center na úkor ostatních kateder.

Kubala brzy po nástupu upravil strukturu fakultních daní, tedy příspěvků na chod rektorátu a děkanátu. Dříve se platily vyšší odvody z peněz na výuku, což bylo nevýhodné pro katedry, zatímco peníze na vědu, tedy hlavně pro centra, byly zdaněny nižším procentem. Kubala obě sazby sblížil.

Navrhuje také změnu v metodice, podle níž se peníze na vědu rozdělují na jednotlivá pracoviště. Děkan nový režim považuje za transparentnější, ředitelé center si myslí opak. Některé jednotky mohou podle nich přijít až o desítky milionů korun a ohroženy jsou tak projekty za téměř miliardu korun.

Nový děkan omezil také platy. I to se dotklo hlavně nejlépe placených zaměstnanců center.

„Zjistil jsem, že vedoucí některých jednotek jsou jako utržení ze řetězu. Jejich roční mzda byla čtyři, pět i šest milionů korun. To nejsem schopen obhájit ani v rámci České republiky, ani Evropy,“ objasnil Kubala, který úhrnnou roční mzdu „zastropoval“ jako šedesátinásobek tarifního platu.

„Pro profesora to vychází na 3,24 milionu ročně. Myslím, že je to pořád velice lukrativní strop,“ argumentuje.

„K udržení konkurenceschopnosti jsou nutné srovnatelné platy“

Podle Radka Zbořila jsou platy vědců v RCPTM závislé na úspěšnosti v grantové politice, ale i schopnosti spolupracovat s firmami a dostat technologie do praxe.

„Ti nejúspěšnější mají platy srovnatelné s kolegy na stejných pozicích v západních zemích. To je pro udržení konkurenceschopnosti české vědy nezbytné,“ uvedl Zbořil.

Šéfové obou center tvrdí, že o založení vysokoškolského ústavu uvažují už asi dva roky a plány nesouvisí s fakultní politikou děkana Kubaly. Byť uznávají, že mohla být katalyzátorem. Od spojení RCPTM, CRH a ÚMTM v jeden ústav si slibují nejen větší vědecké úspěchy, ale také možnosti při shánění světových grantů po roce 2020, kdy centrům končí státní a evropské dotace.

Vznik ústavu podporuje i rektorát. Společně s vedením center ale na začátku nezvolily šťastný způsob – do jednání totiž nezapojily děkana přírodovědecké fakulty ani šéfy kateder. Ti se obávají, že vyvedení majetku, projektů a zaměstnanců spojených s vědeckými centry na dlouhou dobu poškodí mateřskou fakultu.

Přestože myšlenku na zřízení CIST nedávno doporučil rozpracovat do podrobností i Akademický senát UP, zástupcům center a děkanátu se dnes těžko hledá společná řeč...

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

Aktualizujeme

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...

1. října 2021,  aktualizováno  25.7 22:08

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hlavní tah na Moravu bude po deset dní zavřený, kamiony si zajedou 71 kilometrů

Tato zpráva se nebude číst lehce řidičům kamionů. V souvislosti s opravovaným silničním tahem I/35 u Moravské Třebové na ně po dobu deseti následujících dní čeká 71 kilometrů dlouhá objížďka. Trasa z...

25. července 2024  16:44

Archeologové odvezli nález do nemocnice, CT odhalilo obsah starý tři tisíce let

Výstava Detektory v archeologii na Přerovsku, která trvá v Muzeu Komenského v Přerově až do října, představuje zajímavé archeologické nálezy z různých časových období. Jedinečným exponátem výstavy je...

21. července 2024  7:03

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čmárance vandalů ho štvou, a tak je přetírá. Pomohl mi jediný člověk, říká

Premium

Nechtěl, aby si jeho dcera při cestě do školky nebo procházce parkem myslela, že počmárané zdi, hákové kříže a oplzlé nápisy jsou běžná věc. Josef Kovář z Olomouce proto nakoupil barvy a malířské...

23. července 2024

Odběr vzorků vpichy do prsou mi zprvu kritizovali, vzpomíná nestorka onkologie

Premium

Byla průkopnicí v oblasti prevence a přední českou onkoložkou. Celou svou profesní dráhu spojila s léčbou rakoviny. Právě ona zakládala onkologické oddělení v Šumperku. Jiřina Koutná v rozhovoru pro...

27. července 2024

Matador či nováček. Na olympijské medaile pomýšlejí i rodáci z Olomouckého kraje

V tomto tisíciletí se ještě nestalo, že by sportovec z Olomouckého kraje přivezl z letních olympijských her medaili. O prolomení negativní bilance se letos na XXXIII. olympiádě, která v Paříží...

26. července 2024  13:57

Kamion nedal přednost, srážka odhodila další auto do cesty třetímu. Pět zraněných

Krátce po čtvrteční sedmnácté hodině se na silnici 55 u obce Horní Moštěnice na Přerovsku stala vážná dopravní nehoda tři vozů. Starší řidič nákladního automobilu nedal při odbočování přednost...

26. července 2024  11:14

Stavba vysokorychlostních tratí z Brna začne příští rok, řekl ministr Kupka

Výstavba prvního úseku vysokorychlostní železniční trati (VRT) mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak...

26. července 2024  10:07,  aktualizováno  10:19

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....