Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V městské hromadné dopravě lidé brzy zaplatí jízdné i kartou

  11:12
Olomoucký dopravní podnik začne po Novém roce shánět firmu, která se v jeho autobusech a tramvajích postará o dodání strojků na platbu kartou. Olomouc patří mezi poslední větší města v Česku, kde taková možnost dosud neexistuje. V každém vozidle bude alespoň jeden přístroj na tisk jízdenek.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Cestující si vytisknou při jízdě jízdenky, které budou přestupní i do krajských spojů. Aby totéž bylo možné i se současnou elektronickou nebo SMS jízdenkou, teď dopravce řeší.

Dopravnímu podniku města Olomouce (DPMO) se podařilo na novinku sehnat evropské dotace. „Připravujeme vše pro vypsání výběrového řízení v lednu,“ sdělil předseda představenstva DPMO Jaroslav Michalík.

„Naše úvaha je, že do každého krátkého dvanáctimetrového autobusu dáme jeden validátor pro příjem plateb kartou. Co se týká osmnáctimetrových autobusů nebo dlouhých tramvají, ty bychom osadili vždy dvěma validátory,“ upřesnil.

„Pokud jde o podobu jízdenek, jdeme pražskou cestou, tedy tisk jízdenky s QR kódem. Tato varianta zaručuje přestupnost na veřejnou linkovou dopravu území zóny 71, kde cestující načte kód,“ doplnil Michalík k cestování po Olomouci a okolí s dopravci krajského integrovaného systému.

Stejně jako automaty

Bezkontaktní terminály by měly také prodávat dvou a třízónové jízdenky stejně jako automaty. Zadavatelem veřejné zakázky bude dopravní podnik, administrovat ji budou úředníci z odboru investic magistrátu.

„V rámci projektu dojde k nákupu a instalaci techniky a kabeláží do vozidel MHD, integraci systému s palubními počítači vozidel a dodání obslužného back-office systému,“ uvedl investiční náměstek primátora Miloslav Tichý (ANO).

Předpokládaná hodnota této zakázky by měla být okolo dvanácti milionů korun bez DPH. „Očekáváme dotaci ve výši 85 procent, o kterou žádá dopravní podnik,“ dodal. Hotovo by mohlo být podle odhadů do roka a půl.

Olomouc mezi posledními

Olomouc by se tak přidala na seznam měst, kde budou mít cestující možnost koupit jednorázové jízdenky ve vozidlech MHD.

„Platbu kartou při nákupu jednorázových jízdenek preferují cestující ve většině měst, kde je možná. V rámci našeho sdružení je to 18 dopravních podniků, další tři tuto službu plánují zprovoznit v nejbližší době,“ uvedl předseda Sdružení dopravních podniků ČR Tomáš Pelikán.

Kromě Olomouce zbývá Most-Litvínov a Zlín-Otrokovice. „Sám v převážné míře v obchodech platím bezhotovostně a bezkontaktně kartou nebo mobilním telefonem, je to rychlejší a pohodlnější. Náš dopravní podnik musí jít s dobou a cestující to určitě uvítají,“ věří Tichý.

Dopravcům podle něj zavedení bezkontaktních plateb šetří až třetinu nákladů spojených s jízdným.

Službu zavedla jako první Ostrava

První byla Ostrava, kde lidé tuto službu mají už od roku 2016. Následně tam v roce 2020 úplně zrušili papírové jízdenky. K tomu se Olomouc zatím nechystá.

„Další rozšiřování sítě prodejních automatů není s ohledem na nové platební metody a jejich využívání cestující veřejností v plánu. Síť automatů na jízdenky plánujeme po spuštění možnosti platby kartou ve vozech udržovat ve stávající podobě,“ sdělila mluvčí DPMO Anna Sýkorová.

„Pořád si myslíme, že hlavní jsou mobilní aplikace. Hodně se nám s nimi daří a počítáme s velkým rozvojem té naší,“ naznačil další vývoj Michalík. Mezi lety 2021 a 2022 stouply tržby u jízdních dokladů pořízených přes aplikaci o 160 procent, uvádí loňská výroční zpráva.

Papírová jízdenka má výhodu

Cestující, kteří dnes přestupují s papírovou jízdenkou na linkovou dopravu v olomoucké zóně 71, jsou nicméně ve výhodě oproti těm s jízdenkou v podobě SMS nebo elektronickými jízdenkami pořízenými v aplikacích DPMO, SEJF nebo DoKapsy od ČSOB. Ty totiž platí jen na linkách dopravního podniku, což lidé dlouhodobě kritizují.

Podobná je i situace při nákupu jízdenky v aplikaci koordinátora krajské integrované dopravy (KIDSOK) pojmenované Mobil OK_new. Lístek jen pro Olomouc tam koupit nelze.

„Opravdu nemůžeme za to, že nám DPMO neumožňuje prodávat jízdenky na MHD Olomouc,“ odpověděla organizace KIDSOK na výtku uživatele v hodnocení aplikace.

Jednání mezi stranami se k tomu už konala například začátkem letošního roku. „Je potřeba to sladit, není to jednoduché ani rychlé, ale věřím, že se dostaneme ke stejnému cíli,“ ubezpečil Michálek.

Na odstranění nedostatků se tedy dál pracuje. „Dodavatel systému elektronických jízdenek DPMO připravuje k testům betaverzi podle technických parametrů IDSOK,“ nastínila mluvčí olomouckého dopravce.

„Přechod ze standardů DPMO na standardy IDSOK umožní v zóně 71 přestupy k ostatním dopravcům. Možnost nákupu jízdenek pro samostatnou zónu 71 v mobilní aplikaci IDSOK MobilOK_new bude předmětem následných jednání. Jsou zde dotčena smluvní a clearingová ujednání, tok tržeb za MHD,“ vysvětlila.

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

Sumčí albín z výstaviště si oblíbil makrely. Lidé si občas myslí, že je mrtvý

29. dubna 2024  4:51

Jan Nebor zaplácá do vody a sumec se začne obracet, aby si připlul pro makrelu. Je bílý a jmenuje...

Olomouc - Sparta 1:4, k jasné výhře zavelel slepenými góly kapitán Krejčí

28. dubna 2024  16:54,  aktualizováno  20:10

Sparťanští fotbalisté vyhráli v Olomouci s přehledem 4:1 a v posledním kole před nadstavbovou částí...

Priske: Fanoušci oceňují, co jsme vybudovali. Získali jsme spoustu bodů

28. dubna 2024  18:38

Už před zápasem si užil bouřlivý aplaus sparťanských fanoušků, kterých dorazilo do Olomouce na pět...

Přerovské farmářské trhy budou mít pauzu, všichni prodejci minule prodělali

28. dubna 2024  6:49

O důležitosti výběru místa se přesvědčili obchodníci na farmářských trzích v Přerově. V dubnu na...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...