Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Průtah Přerovu ulevil, stále ale vzhlíží k dokončení D1 a myslí na obchvat

  4:53
Zásadní část průtahu Přerovem, takzvaný průpich, má za sebou rok od otevření. Městu významně ulevil, na druhou stranu se poté do ulic mohla i přes nesouhlas radnice vrátit těžká nákladní doprava. V plánu jsou ještě úpravy Tovární ulice u kruhového objezdu, na větší stavbu v podobě obchvatu však nejsou peníze. Město o něj chce usilovat aspoň v budoucnu.

Ke zprovoznění první etapy přerovského průtahu, takzvaného průpichu, došlo na přelomu října a listopadu 2022 ještě před úplným dokončením stavby. | foto: Luděk Peřina, ČTK

Úsek, pro který se mezi místními vžilo označení průpich, je dlouhý přibližně kilometr. Čtyřproudá silnice vedoucí přes areál bývalé Juty, jež byla dokončena loni na přelomu října a listopadu, zvýšila plynulost dopravy a zkrátila průjezd městem.

Šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl tehdy řekl, že po předchozím zprovoznění estakády nad železnicí se jedná o další dokončenou modernizaci důležité silnice I/55.

„Zlepší trvale špatnou dopravní situaci v Přerově. Konečnou úlevu ale městu přinese až vybudování dálničního obchvatu v podobě posledního chybějícího úseku D1,“ uvedl.

Dvě odvolání proti povolením k úseku D1 u Přerova stavbu neohrozí, míní Kupka

Zkušenosti z prvního roku jeho slova potvrzují. „Zprovoznění průpichu vnímáme rozhodně jako přínos. Provoz se přesunul z centra na průtah,“ zhodnotil přerovský náměstek pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

Ten očekává, že po dostavbě dálnice D1 se situace dále zlepší tím, že tranzitní doprava začne jezdit po dálničním obchvatu a průtah bude sloužit už jen pro místní a regionální dopravu.

„Zástupci města vždy apelovali na to, aby byl průtah dokončen před dálnicí, a v době její dostavby tak mohla doprava přes město projíždět. V této chvíli tudíž probíhá výstavba strategických silnic podle již dříve schválených koncepcí,“ dodal Navrátil.

Zbylou část průtahu seškrtali o 650 milionů

Stavba posledního, desetikilometrového úseku D1 mezi Říkovicemi a Přerovem začala v lednu skrývkou zeminy a kácením stromů, řidičům se má otevřít na jaře 2026. Dokončit zbývá i průtah v délce kilometru, projekt ale musel být seškrtán.

„V nejširší variantě spolu s rozšířením Mádrova podjezdu a napojením na další komunikaci se částka dostala na 820 milionů. To není v současných možnostech rozpočtu kraje ani Přerova,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu a přerovský radní pro školství, sport a grantovou politiku Michal Zácha (ODS), když se věcí zabývalo v září krajské zastupitelstvo.

Po jednáních s ministerstvem dopravy proto odsouhlasilo „zeštíhlenou“ verzi. „Spolu s Přerovem jsme zvolili variantu s rozšířením ulice Tovární plus výstavbou okružní pětiramenné křižovatky s jedním ramenem vedoucím k Mádrovu podjezdu,“ nastínil Zácha.

„Dostali jsme se tak na částku 170 milionů, kdy už bychom byli schopni čerpat dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury a tento poslední kus průtahu městem dostavět. Nezavíráme si tím ovšem cestu do budoucna, pokud by kraj chtěl stavbu spolufinancovat,“ doplnil.

Po vyřízení všech povolení a dokončení výběrového řízení či nezbytného majetkového vypořádání by podle Záchy mohla stavba ve zredukovaném rozsahu začít v březnu 2026. Hotová má být do dvou let.

Radnice se hodlá myšlence obchvatu věnovat i nadále. „Do budoucna určitě chceme usilovat o propojení přes Mádrův podjezd a celý jihozápadní obchvat včetně napřímení ulice Kojetínská. Tyto stavby jsou důležité pro další rozvoj tohoto území a také komfortní napojení dálničního přivaděče Přerov-západ,“ předestřel Navrátil.

„Rozšíření podjezdu a dobudování obchvatu zůstává v dlouhodobějším plánu a termín výstavby bude záviset na finančních možnostech kraje po roce 2028,“ nastínil Zácha.

Boj o vytlačení nákladní dopravy pokračuje

Dokončení D1 je pro Přerov důležité také kvůli tomu, že po otevření průpichu se do města mohly vrátit nákladní vozy s hmotností nad 12 tun. Město chtělo omezení vjezdu ponechat, u krajského úřadu ani na ministerstvu dopravy však neuspělo.

„Ze zákona není možné na silnicích první třídy zakázat tranzitní dopravu. Na cestách druhé a třetí třídy to pak lze udělat pouze v případě, že je k dispozici objízdná trasa,“ vysvětlil vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Olomouckého kraje Ladislav Růžička.

Přerov se žádostí neuspěl, ochrana před kamiony tam skončila

Znovu už to proto Přerov zkoušet nebude. „Už jsme jednou požádali a nebylo nám vyhověno. Vzhledem k tomu, že se situace nezměnila, nepředpokládáme, že by další žádost byla vyřízena kladně. Samozřejmě, že jsou situace, kdy je průjezdnost Přerovem problematičtější, například když se opravovala dálnice D46 na Prostějov nebo když se stane nehoda,“ uvedl náměstek Navrátil.

Snahu o vytlačení těžké tranzitní dopravy má dlouho i Olomouc. Se zákazem pro průtah ve Velkomoravské ulici a výpadovku tvořenou Brněnskou ulicí ale zatím též neuspěla.

„S těmito ulicemi jsme zatím nijak nepokročili, zkusíme znovu oslovit ministerstvo dopravy. Už to bude třetí nebo čtvrtý ministr, je to boj s větrnými mlýny, ovšem nevzdáváme se,“ komentoval to v září primátor Miroslav Žbánek (ANO), jenž je zároveň místopředsedou Svazu měst a obcí České republiky.

Na jih od Olomouce s novým zákazem uspěli

„Náhradní průjezd Přerovskou nebo Lipenskou ulicí by pro dopravce neznamenal výraznou komplikaci a hlavně to není tolik zastavěné obytné území. Cítím od státu neochotu vycházet vstříc samosprávám,“ dodal Žbánek.

Pro vozy nad 12 tun je v krajském městě od roku 2009 uzavřen průtah v ulici Foerstrova, na konci roku 2016 byl omezen vjezd nákladní dopravy nad 6 tun do centra, o rok později přibyl zákaz průjezdu aut nad 12 tun ulicí Hamerská a před dvěma lety omezila radnice těžká nákladní auta i v ulicích v jižní části města.

Stejný cíl se podařilo vybojovat některým sousedním obcím. V září třeba vydal prostějovský magistrát povolení k umístění zákazu do konce příštího roku pro silnici třetí třídy od Olomouce po Polkovice.

„Celý proces započal v srpnu 2022 a skončil o třináct měsíců později. Je neuvěřitelně zdlouhavý, výsledkem nejistý, finančně náročný, administrativně komplikovaný a bez jakékoli možnosti se proti rozhodnutím odvolat,“ shrnula Michaela Sigmundová (Nezávislá volba pro obec), místostarostka Kožušan-Tážal, jedné z obcí na trase.

2. června 2023

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Světlomet míval osmnáct součástek, dnes i 380, líčí šéfové mohelnické továrny

27. dubna 2024

Premium Tři desetiletí letos uplynula od chvíle, kdy tehdejší továrna Hella Autotechnik v Mohelnici na...

Čada a Prostějov jako Bonnie a Clyde. Nerozlučné spojení bude pokračovat

1. května 2024  8:57

Před rokem v rozhovoru pro iDNES.cz říkal: „Už nechci trávit Vánoce na hale. Chci moct odjet si na...

Vojenský újezd Libavá je opět na jeden den otevřený turistům, ukáže i tank

1. května 2024  5:56

Unikátní příležitost podívat se do jinak veřejnosti uzavřeného vojenského výcvikového prostoru...

Sigma poprvé usedla nad nabídkou Američanů. Detaily sdělí až po sezoně

30. dubna 2024  22:53

Až do úterního večera jednal spolek SK Olomouc Sigma MŽ o nabídce americké společnosti Blue Crow...

Silnice ošizené v kauze zmanipulovaných zakázek chce kraj nechat přestavět

30. dubna 2024  16:30

Analýzy ošizených krajských silnic v korupční kauze Autostráda zřejmě skončí jejich rozebráním a...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...