Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jednání zkrachovalo, kraj chce pozemek pro silnici v Olomouci vyvlastnit

  4:53
K řešení, které může skončit i na několik let u soudů, dospěla situace kolem pozemku nezbytného pro výstavbu silniční spojky průmyslového areálu na severu Olomouce s kruhovým objezdem u hypermarketu Globus. Jednání o prodeji k dohodě nedospěla kvůli rozdílným představám o ceně, kraj tak plánuje sáhnout k vyvlastnění.

Pohled na kruhový objezd na konci olomoucké ulice Pražská napojený na D35. Chystané páté rameno by se na něj mělo připojit zprava. | foto: Filip Fojtík, MAFRA

O nutnosti odlehčit severní části Olomouce, kde se postupně rozšiřují průmyslové areály, se ve městě mluví dlouho.

„Ve čtvrti Řepčín je dlouhodobým tématem výstavba tří hal a protihlukového valu. V halách se budou kompletovat elektronická a strojní zařízení, společnost získala v březnu územní rozhodnutí,“ připomenuli například po své zářijové schůzi členové opoziční olomoucké koalice STAN a Zelení.

„Bude zde nepřetržitý provoz, ten však přinese další dopravní zatížení, z areálu má – podle původní analýzy – vyjíždět a vjíždět osmdesát nákladních aut denně a další osobní auta ve větším počtu,“ dodali.

Lidé z okolí, stejně jako kraj a radnice, vidí řešení v propojení ulice Křelovská s okružní křižovatkou.

„Obyvatelé jsou proti zvýšení dopravy a argumentují i tím, že areál měl být původně postaven až po dostavbě pátého ramene od kruhového objezdu u Globusu. Tak by byl zajištěn provoz z Řepčína. Výstavbu ramene však brzdí majitelka jednoho z pozemků, která jej odmítá prodat. Naši členové stojí na straně obyvatel Řepčína a Hejčína, kteří nechtějí citelný nárůst provozu v těchto částech města,“ usneslo se uskupení.

Nová spojka patří mezi priority radnice i kraje

Situace však není tak jednoduchá, nejde totiž jen o získání pozemku. Na okružní křižovatce se kvůli nehotovému západnímu obchvatu potkávají auta jedoucí k nákupnímu centru s provozem na dálnici D35.

„Nebyli jsme nadšeni tím, že by se do okružní křižovatky u Globusu mělo za současné situace doplňovat další, páté rameno. Ale jelikož v příštím roce zahajujeme dostavbu dálničního obchvatu, prostor se otevírá,“ nastínil nedávno ředitel krajské správy Ředitelství silnic a dálnic Martin Smolka na konferenci Olomoucké dopravní fórum.

„Připravují se projekty, mohla by se udělat průsečná křižovatka na výjezdu z Globusu,“ doplnil.

Dokončení západního obchvatu se blíží, odvede kamiony od Globusu

Tehdejší hejtmanův náměstek pro dopravu za ODS Michal Zácha, který o týden později rezignoval kvůli trestnímu stíhání za účast v korupční kauze Autostráda, prohlásil, že kraj bude usilovat o vyvlastnění potřebného pozemku.

„Je to teď ve fázi majetkoprávního vypořádání. Opravdu už apeluji, a to zadání tady je, aby se rozjel vyvlastňovací proces. Jestli bude dotažen do konce, na to neumím odpovědět, ale čerpám z vlastní zkušenosti. Už teď byly procesy rozpohybovány u nás na kraji,“ sdělil.

Myšlenku vyvlastnění před časem podpořil i hejtman Josef Suchánek (STAN a Piráti). Stavbu považuje za přínosnou též vedení Olomouce.

„Pro nás bude podstatné, aby bez přerušení pokračovala funkční spolupráce s krajem v oblasti projektové a majetkové přípravy dopravních staveb, ať už se jedná o přestavbu mostu a křižovatky Dobrovského–Dlouhá, či stavbu severního spoje do Řepčína,“ uvedl na sociální síti náměstek primátora pro rozvoj Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti) v reakci na Záchovo obvinění a konec ve funkci.

Může být nutné vyvlastnit tři hektary

Majitelku pozemku zastupuje společnost První olomoucká realitní, podle níž kraj s vyvlastněním neuspěje.

„Vyvlastnit lze pouze jasně definovanou nemovitou věc, nikoli část pozemku. Definovaná je zápisem v katastru nemovitostí, to však v tomto případě není. Musel by být proveden geometrický plán a vložen do katastru, to už zkoušeli,“ komentoval situaci předseda představenstva firmy Pavel Srovnal.

„Nelze si ale myslet, že když tomu katastrální úřad přičlenil parcelní číslo, znamená to, že je to vloženo do katastru,“ dodal. Na stavební úřad by se podle něj musela obrátit majitelka.

Silnice má spojit okružní křižovatku (modře) s ulicí Křelovská (šedě), aby nákladní auta ze čtvrti Řepčín nejezdila přes Erenburgovu ulici (červeně).

Silnice má spojit okružní křižovatku (modře) s ulicí Křelovská (šedě), aby nákladní auta ze čtvrti Řepčín nejezdila přes Erenburgovu ulici (červeně).

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

„Nikdo jiný oprávněný není. Jinak stavební úřad nemůže vydat souhlas s oddělením nebo rozdělením pozemků, tudíž rozdělen být nemůže. Teoreticky by mohli vyvlastnit celý pozemek, ale neumím si představit, jak bude kraj zdůvodňovat, že je potřeba vyvlastnit tři hektary, protože tudy chce vést silnici druhé třídy. Nejde o dálnici,“ podotkl.

Přeložka je nicméně v plánech územního rozvoje kraje vedena jako součást koridoru označeného coby veřejně prospěšná stavba.

Žádala 60 milionů, pak slevila na 40

Majitelka s krajem v minulosti o prodeji jednala. Za pozemek o rozloze přes 32 tisíc metrů čtverečních požadovala 1 841 korun za metr, tudíž 60 milionů. Posléze padl i návrh s cenou 50 eur za metr, při nynějším kurzu zhruba 1 227 korun.

Kraj nabízel na základě znaleckého odhadu výrazně méně – 630 korun. Z pozemku chtěl navíc jen zhruba desetinu, což dávalo v součtu přibližně 2,2 milionu.

K dohodě nedošlo, definitivní konec vyjednávání však přineslo zadání kraje nechat vypracovat geometrický plán na oddělení pozemku, o čemž však majitelka nevěděla.

Kraj naštval majitelku klíčové parcely, stavba silniční spojky je ohrožena

„I kdyby teď přistoupili na naše původní návrhy, není vůle dál s krajem jednat. A pokud by na vyvlastnění dosáhli, odvolali bychom se,“ uvedl Srovnal s tím, že je připraven záležitost dovést až k Ústavnímu soudu.

Že se při vstřícném jednání dohodnout lze, dokládá na příkladu výkupů pozemků pro olomouckou tramvajovou trať, kde byli na straně prodávajících stejní aktéři. Pro poslední etapu nyní jako první z dvanácti dotčených vlastníků prodali část o výměře 1 728 metrů čtverečních za celkem 5,18 milionu korun.

„První potřebnou část se podařilo vykoupit za tři tisíce korun za metr, což je o něco více, než je cena obvyklá, ale stále v normě, pokud jde o výkup pro stavbu ve veřejném zájmu,“ okomentoval to investiční náměstek primátora Miloslav Tichý (ANO).

Na Olomoucku řeší komplikace při přípravě stavby nové silnice i ve Šternberku, kde se Ředitelství silnic a dálnic pustilo do zajišťování pozemků pro obchvat, který má ulevit přetíženým ulicím. Část místních ale proti vybrané trase protestuje.

14. srpna 2023

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

Priske: Fanoušci oceňují, co jsme vybudovali. Získali jsme spoustu bodů

28. dubna 2024  18:38

Už před zápasem si užil bouřlivý aplaus sparťanských fanoušků, kterých dorazilo do Olomouce na pět...

Olomouc - Sparta 1:4, k jasné výhře zavelel slepenými góly kapitán Krejčí

28. dubna 2024  16:54,  aktualizováno  17:49

Aktualizujeme Sparťanští fotbalisté vyhráli v Olomouci s přehledem 4:1 a v posledním kole před nadstavbovou částí...

Přerovské farmářské trhy budou mít pauzu, všichni prodejci minule prodělali

28. dubna 2024  6:49

O důležitosti výběru místa se přesvědčili obchodníci na farmářských trzích v Přerově. V dubnu na...

Světlomet míval osmnáct součástek, dnes i 380, líčí šéfové mohelnické továrny

27. dubna 2024

Premium Tři desetiletí letos uplynula od chvíle, kdy tehdejší továrna Hella Autotechnik v Mohelnici na...

Advantage Consulting, s.r.o.
ÚDRŽBÁŘ NA 2 SMĚNY (30-33.000 KČ)

Advantage Consulting, s.r.o.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 33 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...