Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Polsko má dostat kus Liberecka. Je to rozvracení republiky, zuří starosta

  18:40
Ministerstvo vnitra řeší územní dluh České republiky vůči Polsku a hledá pozemky, které by sousedům mohlo nabídnout. A jeden z nich si vyhlédlo nově i v Horním Vítkově. Les o rozloze 52 hektarů ale Chrastava dát nechce. Podle jejího starosty Michaela Canova na to stát nemá právní nárok.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

„To území je minimálně tisíce let součástí českých zemí, ale to není hlavní důvod, proč o něj nechceme přijít. Podstatné je, že ze strany ministerstva je tento krok protizákonný. Už v roce 1958 posvětil ústavní zákon česko-polskou smlouvu o konečném vytyčení státních hranic, kde není ani slovo o tom, že bychom Polsku jakékoli území dlužili. A v roce 1992 ve smlouvě mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Polskou republikou o dobrém sousedství, solidaritě a přátelské spolupráci doslova stojí, že smluvní strany vůči sobě nemají žádné územní nároky a takové nároky nebudou vznášet ani v budoucnosti,“ popsal starosta.

Zaráží ho, jak může ministerstvo ignorovat mezinárodní úmluvu. „Žádné území Polsku nedlužíme,“ zlobí se Canov.

V pondělí 14. prosince mají chrastavští zastupitelé o návrhu ministerstva hlasovat. Podle Canova jej ale s největší pravděpodobností všichni zamítnou. A pokud ani to ministerstvo nepřesvědčí, je připraven se bránit.

„Plánuji, že usnesení zastupitelstva zašleme nejen na ministerstvo vnitra, ale i panu premiérovi, poslancům a senátorům z Libereckého kraje a hejtmanovi. Doufám, že tím celý absurdní nápad, jak z části Chrastavy udělat Polsko, skončí,“ uvedl.

Pokud stát od svých plánů neustoupí, je připraven podat žalobu pro rozvracení republiky.

Konkrétní pozemky zatím ministerstvo neprozradilo

Podle ministerstva vnitra má Česká republika Polsku vracet území o rozloze 368 hektarů. Už na konci loňského roku vytipovali úředníci pozemky, které mohou jako kompenzaci nabídnout, jenže vzhledem k církevním restitucím některé z nich ze seznamu vypadly, a tak se musela najít náhrada.

A jednou z nich má být právě les v Horním Vítkově. „Návrhy nově vytipovaných ploch nejprve projednáme s dotčenými hejtmany a starosty. Následně navrhneme cílové řešení, které s uvedenými samosprávnými celky projednáme. O výsledku nejdříve informujeme pana ministra a po jeho schválení předložíme materiál do vlády,“ uvedla mluvčí ministerstva vnitra Martina Němcová s tím, že ke konkrétním pozemkům se zatím ministerstvo vyjadřovat nebude.

Chrastava ale není jedinou obcí v Libereckém kraji, kterou chce stát připravit o část území. O největší kus mají přijít obce na Frýdlantsku, především Kunratice, Horní Řasnice, Bulovka či Heřmanice.

Starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný se tomu brání již několik let. „Stále do toho seznamu patříme, s čímž samozřejmě nemůžeme souhlasit a nelíbí se nám to. Teď navíc ještě přišel požadavek na zvýšení o dalších zhruba dvacet hektarů. O třináct hektarů navíc by měla přijít Bulovka, o sedm a půl Horní Řasnice,“ prohlásil starosta. Většinou jde o lesy nebo pastviny, které vlastní stát.

Starosta Canov se domnívá, že pokud Česká republika Polsku něco dluží, nechť to zaplatí. „A pokud to nejde kompenzovat finančně a musí zaplatit územím, tak ať to zaplatí územím, které bylo do roku 1958 součástí Polska, nikoli prastarým historickým územím Čech,“ dodal.

  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Bez alkoholu a návykových látek. Turnov má první legální trať pro cyklisty

V novém trailovém centru Struhy v Turnově na okraji místní sjezdovky se už projíždějí první cyklisté. První legální trať v okolí nabízí nadšencům do horské cyklistiky zajímavou výzvu. Časem by se...

27. července 2024  7:31

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....