Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Místo rozhledny čtyři vyhlídky. Krkonoše střeží Horník, Liška, Medvěd a Ovce

  8:15
Od nápadu postavit nad Rokytnicí nad Jizerou rozhlednu uběhlo sedm let. Z rozhledny se ale staly čtyři vyhlídky pojmenované po patronech města. Jejich podobu navrhli architekti ze studia Mjölk.

Liška, Medvěd, Ovce a Horník. Dříve pouze patroni města Rokytnice nad Jizerou, dnes i názvy nových zastavení v lesoparku Hlídka na Stráži, z nichž se návštěvníci mohou pokochat krásou vrcholků hor i korun stromů. Stačí vystoupat na vrch Stráž nad městem a pár metrů za hotelem začíná lesopark s novými vyhlídkami. Jejich podobu navrhli architekti z libereckého studia Mjölk.

Prvním zastavením je Liška, jejíž chvost čnící nad srázem bude jistě vděčným místem fanoušků instagramu. „Chtěli jsme, aby zážitky z vyhlídek byly různé a každá dala lidem jiný zážitek. Na Lišce už se někteří lidé mohou trochu bát, dostanou se hluboko nad propast,“ vysvětluje Jan Mach ze studia Mjölk. 

Jen pár metrů od křehce působící Lišky čeká na příchozí o něco rozložitější Medvěd. „Stojí v lese a je veliký, aby se na něj vešlo hodně lidí. Můžou se tam zdržet, pořádat pikniky a podobně,“ přibližuje architekt. Další zastávkou je Ovce, malá konstrukce, určená spíše pro děti, které ji ocení jako prolézačku. 

Poslední a nejimpozantnější je Horník. Na něj se člověk musí vydat nejprve po žebříku, pak po lávce a nakonec vyšplhat po strmých schodech. Za odměnu jej čeká exkluzivní výhled z kabinky tyčící se téměř ve vzduchoprázdnu.

Koncepci staveb volili architekti tak, aby zapadala do okolní krajiny. Zvolili proto lehce působící stavby z ocelové konstrukce opláštěné tvrdým dřevem. Podle architektů by měly vydržet dlouhé roky.

Jejich instalace nebyla podle starosty Rokytnice Petra Matyáše jednoduchá. Umístit bylo potřeba dvanáct a půl tuny ocelových konstrukcí v těžko dostupném terénu. 

„Sami jsme byli zvědaví, jak si s tím firma poradí. A poradila. Měli různé kladkostroje a výsuvné ruční jeřáby, kterými jednotlivé díly umisťovali,“ popsal starosta s tím, že firma nepoužívala pomoc vrtulníků, jak bývá v případě těchto staveb časté. Podle architektů bylo na některých místech nutné vyvrtat až osmimetrové vrty ve skále, aby vyhlídky byly dostatečně stabilní.

Místo rozhledny série vyhlídek

Nápad postavit nad Rokytnicí vyhlídky vznikl už před sedmi lety. Původně ale město počítalo podle starosty s rozhlednou. „Ta by ale byla problémová, musela by být hodně vysoká, postavená z oceli a betonu. Pak přišli architekti s návrhem na sérii vyhlídek,“ vysvětlil Matyáš. Podle něj nápad konzultovali i s veřejností. Jak přiznal, z počátku se ne všem nápad zamlouval. 

„Objevily se nějaké stesky. Ne všem se líbilo, že se do skal vrtá. Pro spoustu místních je to srdcové místo a zaznívaly názory, že se to tady zničí,“ vysvětluje Matyáš s tím, že v poslední době už negativní ohlasy nezaznamenal.

Projekt podle starosty nekomplikoval ani Krkonošský národní park. Viděl přínos v tom, že vznikne atraktivní zastavení v níže položených místech a turisté se tak více rozptýlí po horách a uleví se těm nejvytíženějším lokalitám.

Projekt, který vyšel na zhruba devět milionů korun, se podařilo z velké části zafinancovat z dotací.

Vyhlídkový lesopark Hlídka na Stráži je součástí projektu s názvem Česko-polská hřebenovka - západní část - Rokytnice a Piechowice s výhledem na Krkonoše. V polském partnerském městě Piechowice vznikla vyhlídková plošina Złotý Widok, který nabízí pohled z opačné strany hor než Hlídka na Stráži.

Čtyři patroni Rokytnice, Liška, Medvěd, Ovce a Horník symbolizují čtyři vesnice, které se v dávných časech spojily v město Rokytnici.

  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Bez alkoholu a návykových látek. Turnov má první legální trať pro cyklisty

V novém trailovém centru Struhy v Turnově na okraji místní sjezdovky se už projíždějí první cyklisté. První legální trať v okolí nabízí nadšencům do horské cyklistiky zajímavou výzvu. Časem by se...

27. července 2024  7:31

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky
Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky

Úžeh je přehřátí organismu, ke kterému dochází při nadměrnému vystavení těla přímému slunečnímu záření. Nejčastěji se projevuje malátností, bolestí...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....