Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Frýdlantsku přestalo pršet. Voda v řekách začala klesat

  8:17aktualizováno  19:22
Deštivé počasí dopoledne vyřadilo z provozu úpravnu vody v Bílém Potoce, způsobilo výpadky elektřiny a vyplavilo některé domy. Situace se však v průběhu odpoledne zklidnila a voda v řekách začala klesat. Stav nebezpečí Liberecký kraj vyhlašovat nebude, hasiči a obce jsou schopny situaci podle posledních informací zvládnout.

Obce Višňovou, Minkovice a Poustky v sobotu odpoledne voda odřízla od světa. Zatopené byly silnice, louky, sklepy  a voda se někde dostává i do domů.

Ve Višňové odpoledne proběhla evakuace deseti lidí z nejvíce ohrožených domů. „Dvě osoby jsou v evakuačním centru obce, ostatní u svých příbuzných,“ uvedli hasiči na Twitteru.

„Je to hrozné. Ještě v pátek večer tady v korytech neteklo skoro nic, změnilo se to až po půlnoci, kdy to najednou vyskočilo a pořád to jde nahoru. Evakuovali jsme několik obyvatel, některé i za pomoci domluvy. Nechtělo se jim, ale všichni tu máme na paměti, co povodně umí. Náhradní ubytování jsme zajistili na obecním úřadě, sdělil starosta Višňové Tomáš Cyrus.

V části Předlánce voda již dopoledne zaplavila část domů a hasiči museli část lidí odvézt obojživelným vozidlem. „Na Frýdlantsku stále prší, hladiny toků stoupají, lidé jsou proto nervózní a mají strach, protože si ještě pamatují ničivé povodně, které Frýdlantsko zasáhly před deseti lety,“  popsala v 11 hodin z místa reportérka MF DNES. 

Místnost zalilo během pár sekund tekoucí bahno, popsal manžel oběti povodní

Podle informací z 18:00 však hladina řek na Frýdlansku již začala klesat. Stav nebezpečí Liberecký kraj vyhlašovat nebude, hasiči a obce jsou schopny situaci v tuto chvíli zvládnout prostředky, které mají k dispozici, řekl po jednání krizového štábu novinářům hejtman Martin Půta. Doufá, že noční déšť už nebude tak silný, jak meteorologové předpovídají, a hladiny potoků a řek budou dál klesat.

Odpoledne oznámil hejtman Libereckého kraje Martin Půta, že situace se začíná na některých místech Frýdlantska blížit ničivým bleskovým povodním z roku 2010, které tam tehdy napáchaly obrovské škody. 

Podle webu Českého hydrometeorologického ústavu začaly hladiny frýdlantských řek v sobotu před polednem kulminovat. Třetí povodňový stupeň ve 14:20 platil na dvou místech říček Smědá a Řasnice, v Bílém Potoce hladina odpoledne klesla na druhý povodňový stupeň. První povodňové stupně na čtyřech místech - na Jizeře v Jablonci a Železném Brodě, Lužické Nise v Liberci a Jeřici v Chrastavě.

Na návětrné straně Jizerských hor na Frýdlantsku spadlo za posledních 24 hodin více než 100 litrů srážek na metr čtvereční. Nejvíc ukázala srážkoměrná stanice na Smědavě v Bílém Potoce, kde naměřili bezmála 119 milimetrů srážek a ještě ráno tam pršelo.

Povodně před 10 lety

Blesková povodeň v roce 2010 v Libereckém kraji zasáhla 81 obcí. Voda zaplavila více než polovinu území kraje, vyžádala si pět lidských životů a 2000 lidí vyhnala z jejich domovů. Zůstaly po ní škody za 8,2 miliardy korun. Největší škody napáchala tehdy voda právě v povodí Smědé na Frýdlantsku a Lužické Nisy na Liberecku hlavně u Hrádku nad Nisou a Chrastavy. Třeba ve Frýdlantu kulminovala před deseti lety hladina Smědé na 405 centimetrech, v sobotu před polednem byla na 218 cm.

Obec Hejnice už ráno vyzvala obyvatele, aby přeparkovali svá auta a byli opatrní. Starosta Hejnic Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice) místní obyvatele, kteří jsou napojeni na úpravnu vody v Bílém Potoce, upozornil, aby začali doma šetřit vodou.

Velké problémy dělá právě odstavená úpravna pitné vody. Podle ředitele Frýdlantské vodárenské společnosti Petra Olyšara patrně mezi dvacátou až dvaadvacátou hodinou dojde v některých obcích pitná voda v kohoutcích. Konkrétně jde o Hejnice, Bílý Potok, Lázně Libverdu, Raspenavu a část Nového Města pod Smrkem.

Kvůli povodni totiž nefungují odběrová místa na Hájeném potoce a Smědé, které surovou vodu odvádějí do úpravny. Ta proto nemá z čeho pitnou vodu vyrábět.

Nevíme, co přesně se na odběrových místech stalo. Jestli se jen ucpala nebo jsou výrazněji poškozená či dokonce zničená. Musíme počkat až povodeň opadne, teď je nad odběrovými místy přes dva metry valící se vody. Předpokládám, že se tam dostaneme zítra ráno a opravíme to. Nicméně přesnou časovou prognózu teď neumíme dát,“ popsal Olyšar.

Dopoledne tam museli kvůli vodě uzavřít ulici Petra Bezruče, jež vede kolem řeky. Zakázaný je tam kvůli vzedmuté hladině vstup na lávky přes řeku, hrozí jejich utržení.

Život lidem na Frýdlantsku zkomplikoval i výpadek dodávek elektřiny. „Kvůli poruše na nízkém napětí ve Frýdlantu – Větrově je tam aktuálně bez elektřiny zhruba 1200 odběrných míst,“ řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Další porucha je podle ní hlášena z oblasti Mníšku, Fojtky a Krásné Studánky na Liberecku, kde je kvůli poruše na vedení vysokého napětí bez proudu zhruba 300 domácností.

Hasiči dopoledne vydali varování, aby řidiči nevjížděli na hlavní silnici z Raspenavy do Hejnic, protože hrozí, že na ní uváznou. Voda ji dopoledne začala zaplavovat. Zavřená je také silnice mezi obcemi Černousy a Boleslav a další komunikace.

Ráno hasiči uvedli, že čerpají vodu v Novém Městě pod Smrkem a Bílém potoce. V Raspenavě dávali pytle s pískem a prováděli protipovodňová opatření. „Do Višňové vyjel na pomoc obojživelný pásák z Liberce,“ řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje David Kořínek.

V obci Višňová-Poustka začali před polednem stavět provizorní, masivní val proti vodě.

V sobotu upravili meteorologové výstrahu před povodněmi a extrémními srážkami. Nejvíce ohrožen je právě sever Libereckého kraje a Chrudimsko v kraji Pardubickém. Pršet má ale i na řadě dalších míst a to po celý víkend (více čtěte zde).

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desetina středoškoláků v kraji pomýšlí na sebevraždu, nedokáže prý čelit tlaku

21. dubna 2024  7:39

Desetině středoškoláků v Libereckém kraji se podle výsledku ankety nechce žít. Jednou z možných...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Létající pivovary nabízejí ojedinělé chutě i styly, pivaři je vítají

20. dubna 2024  6:36

O tom, že jsou Češi národem pivařů, není pochyb. Dokazuje to i vznik létajících pivovarů, které už...

Lanovka na Ještěd bude delší a jen s jednou kabinou. Hotová má být za pět let

25. dubna 2024  18:15

Je rozhodnuto. Zastupitelé Liberce si dnes v podvečer odhlasovali, že k vysílači a hotelu Ještěd...

Oprava bazénu v Liberci je v nedohlednu, provizorně by mohl otevřít letos

25. dubna 2024  14:50

Očekávaný začátek rekonstrukce libereckého bazénu se stále odkládá. Přesto je od konce března pro...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

Brzy bude hotový nový dům seniorů v Hrádku. Vyrobí víc energie, než spotřebuje

24. dubna 2024  16:27

Domov seniorů se čtyřiadvacetihodinovou službou a oddělením se zvláštním režimem pro lidi postižené...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...