Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Pelta pozval radní do Amsterdamu pár dní před přidělováním dotací

  19:45
Tři radní Libereckého kraje letěli na pozvání FK Jablonec vlastněného šéfem českého fotbalu Miroslavem Peltou na zápas evropské ligy do Amsterdamu. Jen několik dní před tím, než krajské zastupitelstvo rozhodovalo o navýšení dotací pro sport v kraji. Peltův klub je jedním ze žadatelů o dotaci.

Předseda FAČR Miroslav Pelta na letišti v nizozemském Amsterdamu. | foto: Centrum nezávislé investigace

O cestě informovalo Krajské protikorupční pracoviště (KPKP) a Centrum nezávislé investigace (CNI) a pokládá ho za provázání politiky a byznysu v Libereckém kraji.

Podpořit jablonecký tým letěli krajští radní Marek Pieter, Vladimír Mastník a Lenka Kadlecová. Všichni tvrdí, že si cestu platili sami, i když doklady o zaplacení ještě nepředložili.

Náměstek pro ekonomiku Pieter navýšení dotací pro sport o 20 milionů navrhoval. Původně také pro CNI potvrdil, že Peltův fotbalový klub zaplatil nejen letenky, ale i ubytování v Amsterdamu.

V později zaslaném emailu ale vše popřel. „Omlouvám se za rozhovor, myslel jsem si, že jde o srandu kamarádů, a tak jsem i reagoval,“ psal Pieter po několika hodinách emailem do redakce CNI. „…samozřejmě, že účet o zaplacení zájezdu na utkání mám.“

Pro MF DNES uvedl, že si myslel, že jde o žert a podle toho i po telefonu odpovídal. „Mám kolem sebe šprýmaře,“ hájil se. „O nějakém CNI jsem vůbec nevěděl. Volalo mi číslo, které jsem neměl uložené a s tím člověkem jsem se nikdy nesetkal,“ vysvětloval náměstek Pieter. Že se jedná o existující platformu zaměřenou na investigativní žurnalistiku údajně zjistil až později z internetu. Dnes tvrdí, že si cestu platil sám.

Při včerejším přiklepnutí 20 milionů na podporu sportu se zdržel hlasování. Stejně jako radní Kadlecová. Na výlet do Holandska ji prý pozval přítel. „Řekl mi, že cestu zaplatil a že má na to doklad,“ řekla včera náměstkyně Kadlecová.

Cestu do Holandska si podle vyjádření tiskového odboru kraje platil také radní pro dopravu Mastník. Zvedl ruku pro vyšší dotaci.

Na zápas Ajax Amsterdam - FK Jablonec odletěl i jablonecký radní Petr Roubíček. Ten naopak nepopřel, že jej pozval klub. „Pozval mě FK Jablonec. Část nákladů byla hrazená, například cesta. Za ostatní účastníky ale mluvit nemůžu,“ řekl včera Petr Roubíček.

Zájezd na utkání vyšel bez daně na 10 tisíc korun.

Jasno do celé záležitosti nevnesl ani jablonecký klub, který charterový let do Amsterdamu platil. „Nebudeme dávat žádné vyjádření. Spousta těch věcí jsou věcí obchodního tajemství naší společnosti,“ řekl mluvčí jabloneckého klubu Štěpán Hanuš.

Krajská opozice cestu na zastupitelstvu odsoudila. „Klub Změny považuje za nepřijatelné, aby se tři členové rady kraje a další politici včetně rodinných příslušníků nechali pozvat od jednoho ze žadatelů o dotaci na fotbalový zápas do Amsterdamu,“ řekla za klub Změny Zuzana Kocumová.

„Je to dlouhodobě a bohužel stále používaný způsob nepřijatelného ovlivňování politiků. To je ta neviditelná síť vztahů, které se udržují proto, aby byl snazší přístup k veřejným penězům,“ myslí si o cestě kolega zastupitel Jan Korytář.

Autor:
  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....