Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Obleva už lyžaře v Bedřichově nepotrápí, vzniká tu lepší zasněžování

  8:51
Běžkaři se už letos na bedřichovském stadionu dočkají nového zasněžovacího systému. V době mírné zimy má usnadnit nástup do běžeckých stop.
V Bedřichově vzniká nový zasněžovací systém.

V Bedřichově vzniká nový zasněžovací systém. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Projekt měl být ještě rozsáhlejší, počítal se zasněžováním i vyšší partie magistrály až po křižovatku u Buku. Navzdory slibům tří ministryň ale dosud stát na původní dvanáctimilionový projekt neposlal ani korunu.

„Začali jsme už konečně konat. Máme vysoutěženého dodavatele. Se zasněžováním jsme spěchali, abychom jej letos už používali. S novým systémem se nám vytvoření běžkařského kolečka povede mnohem snáz. Čerpací stanice by měla být už v listopadu,“ řekl starosta Bedřichova Petr Holub. 

Technický sníh vyráběný na stadionu je důležitý, pokud přijdou oblevy a magistrála se ve svých nejnižších partiích u Bedřichova stane nesjízdnou. Běžecké lyžování pak zachraňuje přibližně dvoukilometrové kolečko u stadionu, kam Jizerská o. p. s. naváží technický sníh.

Nový systém bude výkonnější

Zasněžovací systém vyjde na šest milionů. Milion dá obec. Celou sumu by ale Bedřichov se třemi sty stálými obyvateli a sedmimilionovým rozpočtem vydat nemohl. Pět milionů korun proto Bedřichovu pošle Liberecký kraj. Částku už odsouhlasili radní, podpořit by ji ale měli i zastupitelé.

„Podle mých zpráv z výborů sportovního a školského uvolnění částky bez problémů prošly. Myslíme si, že stadion v Bedřichově se stává unikátním místem nejen pro sport, ale i pro rekreaci a cestovní ruch. Toto území patří mezi ty, kde chce kraj podporovat infrastrukturu,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Tulpa.

Projekt na zasněžování zahrnuje čerpací technologie a rozvody. Obec také pořídí jedno sněžné dělo. Povolení na odběr povrchové vody z nádrže Dolina má obec pro bedřichovský stadion už z roku 2011. O navýšení nežádala.

Stadion dnes Bedřichov zasněžuje pomocí dvou starších děl, hadice jsou ale vedené po povrchu. Na stadionu překážejí. Nový systém bude také výkonnější.

Nástupním místem na bedřichovském stadionu podle sčítání projde nebo na kole či lyžích projede přes 800 tisíc lidí ročně. „Bedřichov je nejfrekventovanějším nástupním místem Jizerské magistrály a zároveň výchozí bod pro strojovou úpravu většiny lyžařských tras. Projdou tudy statisíce návštěvníků z kraje, celé republiky i ze zahraničí. Zasněžování poslouží i jako podpora Jizerské 50, která se na stadionu koná,“ doplnil starosta. 

„Věřím, že tohle bude první etapa. Doufám, že se v budoucnu podaří sehnat i další souhlasy na pokračování zasněžovacího systému až na křižovatku u Buku,“ doplnil hejtman Martin Půta.

Kapacita parkovišť nestačí

Vysoká obliba Bedřichova jako nástupního místa do stop má ale i odvrácenou tvář. Během mrazivých a slunných víkendů se brzy zaplní parkoviště a doprava v obci pravidelně kolabuje. O víkendech se v Bedřichově pohybuje až pět tisíc lidí. Veřejná parkoviště v Bedřichově mají kapacitu přibližně 600 míst. S parkovišti u Kapličky v Hraběticích a na Severáku je to asi tisícovka. Další zhruba tisícovka míst je u penzionů.

Problém by mohl vyřešit projekt Libereckého kraje a Bedřichova, který počítá s vybudováním elektronických informačních tabulí. Ty by už v Liberci nebo v Jablonci varovaly řidiče, že do Bedřichova nebo na Severák nemají kvůli zaplnění parkovacích míst jezdit. Na České chalupě nebo na Maliníku by pak motoristy mohly přímo zastavit elektronické tabule se zákazy vjezdu. Pokračovat dál by mohli jen rezidenti nebo ubytovaní hosté. 

„Museli bychom pak s dopravním podnikem dořešit posílení veřejné dopravy. Je ale potřeba to řešit. Situace bývá v některých dnech naprosto neudržitelná,“ zmínil hejtman Půta.

Nikoliv digitální, ale mechanické výsuvné značky by mohly v případě kolapsu uzavřít Bedřichov už během letošní zimní sezony. „Rádi bychom ale měli v budoucnu chytřejší a flexibilnější systém pomocí digitální tabule,“ dodal starosta Holub. Bedřichov by měl zpracovat projektovou dokumentaci, zaplatit by jej mohl kraj.

Autor:
  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....