Stadion v Bedřichově dnes zasněžují s pomocí dvou starších děl. Hadice jsou ale...

Stadion v Bedřichově dnes zasněžují s pomocí dvou starších děl. Hadice jsou ale vedené po povrchu, na stadionu překážejí. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Hadice zmizí pod zem. Díky moderním dělům se bude v Bedřichově lyžovat déle

  • 4
I bez slibované pomoci státu chce letos Bedřichov vybudovat zasněžování stadionu, o které usiluje několik let. Pomůže Liberecký kraj. Z Bedřichova startuje Jizerská 50 a nastupuje se z něj do stop magistrály.

„Po třech letech slibů od různých ministrů jsme se shodli se starostou Bedřichova, že by už bylo dobré zasněžování postavit a nespoléhat se přitom na peníze od státu. Bedřichov je v zimě jedním z důležitých turistických taháků a hlavním vjezdem do Jizerek. Zasněžování stadionu a jeho nejbližšího okolí může o týdny prodloužit sezonu,“ řekl hejtman Martin Půta. 

Liberecký kraj pošle na vybudování zasněžovacího systému 5 milionů korun. Milion korun dá dohromady obec Bedřichov a Jizerská o.p.s. Původně měl projekt i s přispěním státu vyjít na 12 milionů korun. Nejmodernější sněžná děla ale nebudou kupovat. Obec si je půjčí od profesionálních firem. 

Hadice nyní vedou po povrchu a překážejí

Bedřichov už má stavební povolení. Projekt počítá s provozem maximálně čtyř automatických děl. Půjde o nejmodernější techniku. „Půjčení jednoho kvalitního moderního děla je otázkou jednoho sta tisíc korun. O náklady by se rozdělil Bedřichov s Jizerskou o.p.s. a taky Jizerskou 50,“ uvedl starosta Bedřichova Petr Holub. 

Stadion dnes zasněžují s pomocí dvou starších děl, hadice jsou ale vedené po povrchu. Na stadionu překážejí. Nový systém by byl výkonnější. „Nejednalo by se o nový odběr povrchové vody. Pohybovali bychom se v mezích, které máme schválené. Dnes ale zasněžování probíhá amatérským způsobem. Čerpadla jsou zastaralá, systém nás hodně zlobí,“ poznamenal starosta Holub. 

Technický sníh vyráběný na stadionu hraje v Bedřichově důležitou roli tehdy, když přijdou oblevy a magistrála se ve svých nejnižších partiích u Bedřichova stane nesjízdnou. Běžecké lyžování pak zachraňuje přibližně dvoukilometrové kolečko u stadionu, kam Jizerská o. p. s. naváží technický sníh. 

V teplém lednu 2016 se díky němu podařilo u Bedřichova vytvořit pětikilometrový okruh, což zachránilo Jizerskou padesátku.
„Cílem obce Bedřichov a Jizerské o.p.s. je vytvořit za každých podmínek nějaké kolečko na stadionu, i když nebude přírodní sníh a bude mrznout,“ zmínil starosta Bedřichova Holub.

,