Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Pelta chybí téměř po čtvrt století na kandidátce jablonecké ODS

  10:50
Dlouhých dvacet čtyři let života hájil Miroslav Pelta barvy ODS v pozici jabloneckého zastupitele. Bývalý šéf Fotbalové asociace ČR, majoritní vlastník fotbalového klubu FK Jablonec a také vlivný podnikatel nyní poprvé od roku 1994 není na kandidátce strany pro říjnové komunální volby.

Jablonecký prezident Miroslav Pelta (vlevo nahoře) sleduje z tribuny zápas svého týmu v Ostravě. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Může a nemusí to souviset s tím, že je Miroslav Pelta obviněn v kauze manipulací se státními dotacemi pro sport, či že jeho jméno figuruje v případu ovlivňování veřejných zakázek Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Tady ve věci obviněn není, ale loni na místo v dozorčí radě tohoto podniku rezignoval.

Troje komunální volby dozadu byl fotbalový boss ještě na šestém místě kandidátky jablonecké ODS. Do roku 2012 byl i radním města. Místní ODS pouze naznačila, proč s tímto mužem aktuálně do voleb nepočítá.

Pravděpodobně jde o Peltovo vlastní rozhodnutí. „Na počátku procesu sestavování kandidátní listiny rozesíláme členům dotaz, zda chtějí kandidovat. Z těch, kdo projevili zájem, se kandidátka sestavuje,“ uvedl stručně za ODS její regionální manažer Vladimír Kordač.

MF DNES se telefonicky i přes sekretariát FK Jablonec snažila získat vyjádření samotného Miroslava Pelty. Ten však vůbec nereagoval. Je ovšem známo, že bývalý nejvyšší muž české kopané se s novináři o svých kauzách odmítá bavit, pokud již svolí k rozhovoru, jeho tématem musí být pouze sport.

Před téměř dvěma měsíci ovšem poskytl rozhovor serveru Seznam Zprávy. Svoje kauzy vidí jako nedorozumění a útok na svoji rodinu a zdraví.

„Vadí mi, že ty věci zasahují moji rodinu. A bohužel to má dopad i na moje zdraví, trpím panickými atakami. Mám z toho zvláštní pocit, že jde ve skutečnosti o útok na moje manželství, na moji manželku. Nechci to zlehčovat, ale nemám z toho dobrý pocit,” svěřil se Pelta serveru.

Nedělal městu dobré jméno, říká opozice

Konec Pelty na kandidátce jablonecké ODS momentálně nekomentoval ani její současný lídr, náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele. Na dotazy MF DNES odpověděl, že čerpá řádnou dovolenou v zahraničí.

Konec působení šéfa jabloneckého fotbalu v zastupitelstvu kvituje opoziční zastupitel Jakub Macek, kandidující do voleb jako lídr uskupení Společně pro Jablonec.

„Osobně jsem rád, že pan Pelta po neuvěřitelných dvaceti čtyřech letech v zastupitelstvu končí. Byl totiž v častém střetu zájmů, je s ním spojeno mnoho kontroverzí, byl zapleten do několika závažných kauz a hlavně čelí policejnímu obvinění kvůli manipulacím se sportovními dotacemi. Nechci zpochybňovat jeho přínosy, ale ve výsledku nedělal městu dobré jméno. Největší otázkou pro mě zůstává, kdo místo něj bude v zastupitelstvu lobbovat za jeho zájmy,“ uvedl Macek.

Jen o čtyři roky služebně mladší než Pelta je v jabloneckém zastupitelstvu radní Pavel Žur z Nové budoucnosti pro Jablonec. Říká, že Miroslava Peltu hodnotí neutrálně.

„To, že už nechce kandidovat, je čistě jeho rozhodnutí a volba. Splnil si určitá očekávání, v hodně věcech městu pomohl. Některé jeho kroky může někdo subjektivně hodnotit záporně, ale já spíše obdivuji, že pan Pelta byl ochotný něco pro město udělat. Maximum například udělal pro podporu sportu, místního fotbalu či fotbalového svazu. V aktivitách, které se týkaly důležitých investic či schvalování rozpočtu, jsme spolu byli ve shodě. Osobně jsem měl jen odlišný pohled na využití lokality na Proseči než on,“ řekl Žur.

Autor:
  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Bez alkoholu a návykových látek. Turnov má první legální trať pro cyklisty

V novém trailovém centru Struhy v Turnově na okraji místní sjezdovky se už projíždějí první cyklisté. První legální trať v okolí nabízí nadšencům do horské cyklistiky zajímavou výzvu. Časem by se...

27. července 2024  7:31

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....