Je to příběh o mužích, jejichž rájem je sauna, říká o nové knize Rudiš

  19:00
Spisovatel Jaroslav Rudiš, rodák z Turnova, představil v Liberci svoji novou knihu. V rozhovoru pro MF DNES se rozpovídal o temnotách pod českými ráji a prozradil i část děje ze svého prvního románu v němčině.

Spisovatel Jaroslav Rudiš se pohybuje mezi Berlínem, Libercem a Lomnicí nad Popelkou. | foto: Profimedia.cz

Říká, že se cítí jako migrant, že je neustále v pohybu, na cestě. Nejčastěji jako pasažér vlaků na tratích mezi Berlínem, Libercem a milovanou Lomnicí nad Popelkou, kde vyrůstal.

Tady někde v této krajině našel prý svůj český ráj. Stejně se jmenuje i jeho poslední kniha. Spisovatel Jaroslav Rudiš v ní s tragikomickým nádechem líčí slasti i strasti mužů, kteří se pravidelně fyzicky i psychicky obnažují ve své oblíbené sauně.

„Postavy v Českém ráji mají reálný předobraz a čerpal jsem i ze skutečné sauny, která se nachází někde v opravdovém Českém ráji, ale nebudu prozrazovat kde přesně,“ říká Rudiš.

Odstartuji rozhovor možná až filozofickou otázkou: Co je pro vás český ráj? Kde se nachází?
Každý si ho samozřejmě představuje jinak. Pro mě je to symbol nějakého klidu a určitě tam dobře chutná pivo. Člověk se tam cítí dobře a vládne tam humor. Na druhou stranu je to možná něco až zidealizovaného. Pro mě je český ráj asi ten pravý Český ráj a i když jsem často v Německu, Berlíně, neustále cítím, že Český ráj je můj domov. Vnímám, že jsem se tady narodil. Že jsem tu strávil svoje určující roky. Protože se domnívám, že roky třeba do dvaceti let věku vás někde ukotví. Zajímavé je také, že pod tím Českým rájem se skrývají temné věci. A ten ráj je jen taková slupka.

Jaké temno máte na mysli?
Různé příběhy. Českým rájem totiž procházela temnota dějin. Ať už to jsou postřílení Němci dva dny po válce v Rovensku pod Troskami, řádění opilého polského vojáka v roce 68 v Jičíně anebo bitva u Hradce Králové či velká bitva u Jičína. Právě i tyto podobné dějiny hrají velkou roli v mém novém románu, který vyjde na konci února v němčině a pak později v češtině.

Je to vaše první věc, která vyšla nejprve německy? Když tedy nepočítám vaše různé příspěvky do německých novin či časopisů.
Není. Vydal jsem již německy knihu povídek v jednom menším nakladatelství v rakouském Linci.

Když už jste to nakousl, jaké detaily z vás ještě vymámím k vašemu příštímu románu?
Bude se jmenovat Winterbergova poslední cesta a vracím se v něm zase do Liberce. Podstatnou úlohu v románu má liberecké krematorium, jedna scéna se odehrává v restauraci Radniční sklípek. Hrdina je vysídlený Němec, který o sobě říká, že je nemocný dějinami, že netrpí návaly hysterie, ale návaly historie. Vrací se ve vzpomínkách do svého rodného Liberce, cestuje vlaky krajinou s bedekrem z roku 1913 pro Rakousko-Uhersko, tedy s cestovatelskou příručkou pro dnes již neexistující zemi. Celé to začíná tím, že na prvních asi padesáti stránkách popisuji dění na bitevním poli u Hradce Králové. Pár scén je tam i z Českého ráje.

To jste odhalil docela hodně. Jste i vy nemocný dějinami jako hrdina vašeho dalšího knižního díla?
Asi trochu ano. Baví mě si ty dějiny ohledávat. Studoval jsem v Liberci na pedagogické fakultě němčinu a historii, ačkoliv jsem nikdy neučil. Historie je pro mě velký koníček. V Německu třeba píši takové historické eseje pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung, a to mě hodně baví. Psal jsem tam nedávno třeba o již zmíněném libereckém krematoriu. Tento útvar prakticky z našich novin vymizel, avšak v Německu naštěstí pořád existuje. Za jeden takový text jsem aktuálně obdržel česko-německou novinářskou cenu pro nejlepší německý text. Psal jsem o takzvané Bramborové válce o bavorské dědictví mezi Pruskem a Rakouskem, která se částečně odehrávala i na Liberecku.

Gratuluji k úspěchu. Pojďme se od knihy, která teprve vyjde, vrátit k aktuálnímu titulu Český ráj. Když jsem knihu četl, přišlo mi, že jde o jakýsi univerzální ráj všech mužů. Je to tak?
Dá se to tak říci. Je to příběh o mužích, jejichž rájem je sauna. Ti muži jsou v ní velmi spokojeni a zároveň cítí, že ten jejich ráj pomalu mizí. Hrozí, že tu saunu zbourají. V té sauně se obnažují, jsou tam sami sebou a snaží se být k sobě pravdiví. Každý tam řeší svoje traumata, někdo se vyrovnává se smrtí ženy, jiný s nevěrou, další s nemocemi nebo strašnými stresy v práci. Je tam šestnáct mužských postav a jedna ženská, saunérka. Náznaky ženského světa jsou slyšet jen za kachlovou zdí, kde se skrývá ženská sauna. Přesto se tu ženy hodně řeší. Je to jakási metafora mužských a ženských světů. Ženy a muži jsou věčné téma. A jsem překvapen, že knihu čte hodně žen, myslel jsem si, že tomu tak nebude.

Třeba chtějí vědět, jaký je skutečný mužský svět...
Třeba. A možná mají rádi humor. Protože si myslím, že je to moje nejvtipnější kniha, nebo jsem alespoň chtěl, aby tomu tak bylo. Je to však i dílo zároveň hodně melancholické. V audio verzi zase docela komedie, knihu totiž namluvil Petr Čtvrtníček.

Několik mých přátel ze zdejšího regionu mi řeklo, že si vaše nové dílo koupilo mimo jiné i kvůli tomu, že se domnívali, že to bude příběh z Českého ráje, myšleno z té oblasti na Turnovsku či Jičínsku. Ale tady jde spíše o metaforu jakéhosi mužského ráje. Nebyl ten název knihy trochu marketingový tah?
Myslím si, že se určitě najdou lidé, kteří si knihu koupí i z tohoto důvodu. Ale on se děj vlastně v opravdovém Českém ráji odehrává. Předobrazem sauny v knize byla opravdová sauna v jednom nejmenovaném městě právě v Českém ráji. Tady jsem odposlechl základy některých příběhů, které se v knize odehrávají. Lidé se mě třeba ptali, zda se nejedná o saunu v Lomnici nad Popelkou, že potkávají ty chlapy. Já si myslím, že jsou to příběhy, které fungují univerzálně a všude možně. Že se klidně mohou odehrávat v sauně v Jablonci nebo v sauně v libereckém bazénu, kde jsem se mimochodem za svých studentských let učil saunovat.

Na konci knihy je napsáno, že jste ji psal na třech místech po Evropě, v Berlíně, Amsterdamu a v Lomnici nad Popelkou. Kde se vám píše nejlépe? Nebo jinak, vozíte si příběhy z Německa a pak je píšete v Čechách a naopak?
Mně se hodně dobře píše v Lomnici. Mám tu klid a dobře si tady odpočinu. A hodně tady čerpám příběhy a některé jsou velmi staré. I Český ráj je vlastně takový návrat domů, je to bytostně česká kniha. Jinak já si ty příběhy vlastně s sebou neustále vozím. Píši hodně při cestách vlakem. Jsem takový migrant, neustále na cestách. Mám vlastně dvě trvalá bydliště v Berlíně a Lomnici.

Ovládáte perfektně také němčinu. Přemýšlíte i v tomto jazyce, nebo stále ještě česky?
Přemýšlím v obou jazycích. Přepínám mezi nimi. A dokonce se mi zdají sny jak v češtině, tak i němčině.

Autor:
  • Nejčtenější

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

Liberec - Olomouc 4:1. Domácí dovršili obrat série a postupují do čtvrtfinále

12. března 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Prokletí domácích zápasů prolomeno. Bílí Tygři dokázali v pátém utkání jako první vyhrát na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Liberec 3:0, domácí odskočili až v závěru. Pomohlo jim břevno i Staněk

17. března 2024  14:04,  aktualizováno  18:17

Slávističtí fotbalisté porazili v duelu 25. kola na domácím stadionu Liberec o tři góly. Konečný...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Spor asijských obchodníků skončil brutálním útokem, muži hrozí výjimečný trest

18. března 2024  17:40

Spor mezi Vietnamci vyústil v pokus o vraždu. Majitel asijské restaurace v Jablonci nad Nisou v...

Nevraživost Čechů vůči Ukrajincům je cítit pořád, říkají ukrajinští studenti

18. března 2024  12:20

Kateryně a Dmytrovi je devatenáct let. Ona pochází z Dněpru, on z Oděsy. Před dvěma lety je do...

Muž v Jablonci napadl a těžce zranil dva lidi. Policisté jej viní z pokusu o vraždu

17. března 2024  11:18,  aktualizováno  18.3 8:48

Těžká zranění mají po pátečním napadení v jablonecké Mánesově ulici třiatřicetiletý muž a o čtyři...

Volejbalová Příbram podruhé porazila Liberec a sahá po semifinále

17. března 2024  20:27

Liberečtí volejbalisté se po dvou čtvrtfinálových zápasech play off extraligy ocitli na hraně...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...