Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Nehod je víc než požárů, hasiči předvedou svůj vyprošťovací um na šampionátu

  16:35
Liberec bude hostit mistrovství republiky dobrovolných hasičů ve vyprošťování u dopravních nehod. V jablonecké Preciose prvním třem nejlepším družstvům vyrobili originální trofej.

Statistiky hovoří jasně: více než u požárů zasahují hasiči u dopravních nehod. Jen loni v celé zemi vyjížděli k ohni ve 20 390 případech, zatímco 21 708 událostí byly autonehody. Zhruba u každé třinácté pak musí pasažéry zaklíněné ve vozidlech vyprošťovat. Celkem 9 660 lidí při střetech na českých silnicích v minulém roce zachránili.

I proto je pro tyto incidenty důležitá řádná příprava jako cvičení či různá odborná školení. K jednomu z tréninků patří také mistrovství České republiky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí ve vyprošťování u dopravních nehod.

Jeden rok soutěží profesionální hasiči, obrok dobrovolní. Pořadatelské otěže jsou putovní, letošní sedmý šampionát padl na organizační bedra Hasičskému záchrannému sboru Libereckého kraje (HZS LK). Klání se uskuteční v sobotu 2. září ve Sport Parku Liberec.

Jak taková soutěž probíhá, přibližuje krajský ředitel hasičů Jan Hadrbolec. „Při soutěži jsou vybrány scénáře, které vychází z reálných nehod. Družstva o nich nevědí, jsou před nimi v izolaci, nevidí ani jejich přípravu, aby se na zásah nemohli předem nachystat. Jde o simulaci toho, co je může čekat při reálné nehodě,“ vysvětluje Hadrbolec.

Rozhodčí hodnotí taktiku, technické provedení nebo poskytnutí předlékařské první pomoci. „Soutěžící to musí stihnout do dvaceti minut. Prvních patnáct je v jejich režii, po jejich uplynutí, pokud není vyproštěna zraněná osoba, dochází k simulovanému zhoršení jejího zdravotního stavu. V osmnácté minutě pak družstva dostávají trestné body,“ pokračuje Hadrbolec v areálu jablonecké Preciosy, kde v úterý probíhala ukázka vyproštění pod vedením jabloneckých profesionálních hasičů.

Trofeje vyrobil sklářský gigant

A proč právě v Preciose? Ta vyrobila trofeje pro první tři nejlepší družstva na republikovém šampionátu. Ceny z českého křišťálu vycházejí z loga, které krajští hasiči pro toto měření sil navrhli. Nechybí symbol hydraulických nůžek, plamene ani Ještědu.

Jan Hadrbolec prozrazuje, že hasiči se tak na chvíli stali také designéry. „První tři nejlepší týmy se ohodnocují medailí a pohárem, ale to vlastně dávají všude. Hledali jsme proto něco, čím bychom to mohli ozvláštnit, co by mohlo být něčím zajímavé. Kolegové přišli s nápadem oslovit skláře, protože jsme přece jen ve sklářském regionu. Volba Nadace Preciosa byla jasná, jelikož s ní dlouhodobě spolupracujeme. Myšlenky, grafické návrhy vycházely z loga, které jsme si sami vytvořili. To bylo asi před rokem, když jsme začali MR připravovat. Ten symbol se proto měl promítnout do té trofeje,“ osvětluje šéf krajských hasičů.

Andrea Kroupová, ředitelka Nadace Preciosa, dodává, že je to první spolupráce na jiné úrovni. „S krajskými hasiči spolupracujeme dlouho, ale vždy to bylo zejména na finanční bázi, například jsme poskytovali dary na různé vybavení. Tohle je poprvé, co nás hasičský sbor požádal o jiný typ spolupráce, o tři exkluzivní trofeje. Jsme rádi, že jsme mohli pomoci,“ říká Kroupová.

Auta na zničení dodává Škoda

Hasiči mimo Preciosy kooperují také s mladoboleslavskou firmou Škoda Auto. Právě od ní mají automobily sloužící k nácviku vyprošťování. „Jde o vozidla, které automobilka používá pro testovaní, zkoušky různých komponentů. Jsou pak určeny k likvidaci, rozhodně nejdou do běžného provozu. Probíhá i odborná příprava přímo ve škodovce, kam naše jednotky jezdí a seznamují se například s konstrukčními či bezpečnostními prvky vozů nebo s elektromobilitou,“ odhaluje Jan Hadrbolec.

Vedle nácviku taktických postupů u vyprošťování při silničních nehodách je podle něj velice důležité vědět, s čím se hasiči mohou v reálném prostředí potkat.

Třicetiletý muž zemřel při nehodě na Liberecku, vůz skončil na střeše

„Proto se musíme pečlivě seznamovat s konstrukcemi jednotlivých vozidel. Každý nový typ, každé vylepšení pro nás může představovat určitou problematiku při vyprošťování. V autě například mohou být umístěny patrony pro aktivaci airbagu, různé prvky pasivní bezpečnosti, třeba že sloupek je vyztužen ocelovým plechem. Velkým tématem je také elektromobilita. Hasiči se proto velmi důkladně obeznamují s bezpečnostními kartami jednotlivých vozidel. Je toho celá škála. Proto jak profesionální, tak dobrovolní hasiči věnují opravdu hodně času této odborné přípravě,“ doplňuje krajský ředitel hasičů.

Dorazí i policisté

U nehody dokážou zasáhnout profesionálové i dobrovolné jednotky. V Libereckém kraji je 32 dobrovolných jednotek, jež mají takzvanou předurčenost.

„To znamená, že v našem kraji jsou předurčeny na zásah u dopravních nehod. Musí být vybaveni určitým stupněm výbavy, mít hydraulické vyprošťovací zařízení. A také musí projít odbornou přípravou, školeními a každý rok se jim ještě věnují naši instruktoři,“ upozorňuje Hadrbolec.

Návštěvníci republikového klání ve vyprošťování se kromě samotné soutěže mohou těšit i na pestrý doprovodný program jako občerstvení, hudební vystoupení nebo na dětskou zábavní zónu se skákacími hrady. Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje bude také prezentovat vybranou zásahovou techniku.

„Svůj stánek tu bude mít třeba státní policie a městská policie, bude tu i sanitka záchranné služby. Jde vlastně o poslední akci před nástupem dětí do školních lavic, mohou se stát účastníky dopravní nehody. A my cílíme na preventivně výchovnou činnost v rámci předcházení dopravním nehodám,“ dodává ředitel.

Liberecký kraj budou při MČR reprezentovat dobrovolní hasiči ze Železného Brodu, kteří na konci května vyhráli v této disciplíně krajské kolo.

Autor:
  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....