Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Tábory se plní. Děti přijdou o návštěvy rodičů, omezí koupání i památky

  11:24
Termíny pobytových i příměstských táborů v Libereckém kraji jsou téměř plné, přestože přesné podmínky, za jakých budou probíhat, zatím neznají rodiče ani pořadatelé. Měsíc a půl před odjezdem dětí na tábor se však organizátorům vrací optimismus.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

„V únoru, kdy se vypisovaly letní termíny, to bylo složitější,“ říká Tomáš Zakouřil, ředitel volnočasového střediska Žlutá ponorka Turnov. Nyní se ukazuje, že zájem rodičů z Libereckého kraje je minimálně stejný jako v předchozích letech. Někde se dokonce bude navyšovat počet turnusů i kapacita.

Podobná situace nastala už loni. Organizace tenkrát bojovaly s covidovou nejistotou poprvé. Dnes už tuší, do čeho jdou. Jsou flexibilní, protože nařízení mohou ze dne na den ovlivnit program, způsob stravování, ubytování i celkový chod tábora.

Přesné podmínky pro pobyt dětí pravděpodobně nebudou znát až do poslední chvíle. Shodují se však na tom, že tábory aktivně připravují. Chtějí zajistit dětem program na léto, a rodiče jsou za to rádi.

Organizátoři sbírají přihlášky, připravují se na omezení počtu dětí ve skupinách nebo při přepravě. Dopředu ruší návštěvy rodičů, zamýšlí se nad případným testováním.

„Děti budou moci jet, fungovat a vidět se s kamarády. A to ostatní je podružné. Potřebují kompenzovat sociální deficit, který nachytaly přes zimu,“ řekl Zakouřil.

Testování je zatím velkou neznámou. Některé tábory si testy mohou samy nakoupit, jiné nemají peníze, zároveň ale nechtějí zvyšovat ceny. Pro pořadatele by bylo testování dětí na pobytových táborech organizačně náročné. Ale na definitivní rozhodnutí ministerstva zatím čekají.

„Museli bychom testovat spoustu dětí pravidelně týden co týden. Nemáme na to prostory, ani kapacitu,“ řekl Pavel Dostál, ředitel střediska Vikýř v Jablonci nad Nisou.

Podle Marty Kultové z libereckého Větrníku budou odběrová místa před začátkem táborů v obležení rodičů s dětmi. „Na poslední chvíli budou muset někam na testy a kapacita odběrových míst by nemusela stačit. K nám do DDM platí testy ze škol 72 hodin,“ upřesnila. 

Podle zatím posledního vyjádření ministra zdravotnictví Petra Arenbergera se však budou testy hradit ze zdravotního ­pojištění, a to nejen pro letní tábory, ale třeba i pro školy v přírodě.

Omezování kapacity se nechystá

Omezování kapacity na jednotlivých táborech zatím nikdo nechystá. Všichni spoléhají na zkušenosti z loňska, kdy se do nařízených počtů vešli, a doufají, že by letos mohla být opatření benevolentnější. 

„Dříve jsme měli naplněnost příměstských táborů 60–70 procent až do posledních dnů. Teď už jsou plné z 95 procent. Zdá se, že to rodiče řeší s předstihem. Chtějí, aby děti na tábor jely, aby měli jistotu, kde o prázdninách budou,“ popsal Zakouřil. 

Ostatní pořadatelé mají podobnou zkušenost, potvrzují větší nebo stejný zájem o tábory ve srovnání s lety před pandemií. Ve Vikýři mají plno ze 70 procent, ale i tak považují čísla za velmi dobrá. Rodiče letos vyčkávali na rozvolnění ve školách a děti přihlašovali pozvolněji.

„Báli jsme se, jestli se rodiče nebudou bát. Ale když zjistili, že za neproběhlé kroužky vracíme poměrnou část, tak se nebáli přihlásit děti ani na tábory,“ řekla ředitelka Větrníku. 

Ubude návštěv koupališť a památek

Storno podmínky i letos zůstávají obdobné, výjimkou je zrušení tábora ze strany organizátora. To se rodičům většinou vrátí vše. Shovívavost panuje i v případě předčasného ukončení pobytu – rodiče se dočkají vrácení poměrné částky za nevyužitý program, vše záleží na domluvě.

„Dcera jede se stejnou organizací na tábor počtvrté, šíleně se těší, všichni se tam znají. V žádném případě se o ni v souvislosti s covidem nebojím. Myslím si, že tábor je pro děti mnohem větší přínos než hrozba. Přihlásila jsem ji hned, jak to šlo,“ řekla Markéta T. z Liberce, matka desetileté dívky.

Podle Lukáše Malého z krajské rady Junáka je možné, že se bude muset omezovat stýkání mezi tábory a výlety do „civilizace“. Jinak by mladé skauty opatření zásadněji ovlivnit neměla, tábořiště bývají izolovaná i za normálních okolností. Minimalizují se však návštěvy koupališť, památek a sportovních areálů.

„Některé tábory navštěvují horolezecké stěny, trampolíny a jiná sportoviště. Sice pořád doufáme, ale zatím jsme nic nesjednávali. Na to nemáme odvahu,“ uvedla ředitelka Větrníku.

Letní tábory jsou dalším krokem k normálu, který děti potřebují. Setkají se s kamarády, dlouhá hibernace před počítačovou obrazovkou skončí. Pobyt v přírodě mezi vrstevníky jim připomene, že existují i jiná témata než roušky, testování nebo distanční výuka. Tábory přežily první zatěžkávací zkoušku, letos je čeká další.

„Organizování táborů v dnešní době je tak trochu sázka do loterie,“ dodal Pavel Dostál z jabloneckého Vikýře.

Autor:
  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....