Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Všechno zbourat. Před třiceti lety padl v Mimoni zámek i radnice

  12:30
Zřejmě žádné jiné město v Libereckém kraji nezakusilo za éry socialismu tolik hořkosti jako Mimoň na Českolipsku. Jako by nestačilo, že městu na záda dýchal vojenský výcvikový prostor obsazený okupační armádou. V osmdesátých letech minulého století přišla Mimoň ještě o své historické památky.

Mimoňský zámek. | foto: Repro z knihy Stalo se na severu Čech 1900 - 2000

Před třiceti lety, 9. června 1985, se po stovkách let definitivně uzavřela historie místního zámku, rok poté padla za oběť zbytečnému demolování mimoňská radnice.

Zámek zlikvidovali pyrotechnici natřikrát. Odstřel severního křídla se uskutečnil 28. dubna 1985, odstřel jižního křídla a střední části zámku byl v plánu 7. června.

Takto šel v roce 1985 v Mimoni k zemi místní zámek.

„Těsně před odstřelem se však nad Mimoni přehnala prudká místní bouře, přičemž blesk, který uhodil do zámku, zažehl připravené nálože, které střední část zámku z větší části samy odstřelily. Sutiny střední části se musely pod dohledem pyrotechniků odstranit, celý objekt znovu překontrolovat a poté 9. června zbývající část odstřelit. Trosky zámku byly odvezeny do močálu pod Kalvárií, kde bylo na nich později postaveno autobusové nádraží,“ uvádí web Spolku historie Mimoňska.

Armáda chtěla ze zámku udělat sklady

Se zámkem, který byl před pětačtyřicátým rokem majetkem rodu Hartigů, to šlo od desíti k pěti prakticky hned po druhé světové válce.

Nikdo totiž pořádně nevěděl co s ním, stavba léta chátrala a k rekonstrukci se nikdo neměl - náklady na ni totiž stoupaly rok od roku úměrně ke stále větší a větší sešlosti zámku.

„Od roku 1956 do roku 1971 bylo vedeno několik jednání ohledně využití zámku. Armáda z něj chtěla udělat skladovací prostory, s čímž stranické a ostatní orgány pochopitelně nesouhlasily. Dále bylo navrhováno při různých jednáních umístění městského národního výboru, pošty, knihovny, lidové školy umění, veřejné bezpečnosti, restaurace a podobně. V průběhu těchto jednání bylo konstatováno, že stav zámku je stále horší a horší, že rekonstrukce si vyžádá částku, která v průběhu let značně narůstá a je větší, než na kterou jsou v současné pětiletce peníze. Ani v jednom případě nedošlo k dohodě,“ zmiňují milovníci mimoňské historie.

Od počátku osmdesátých let se Mimoň usilovně snažila o odejmutí památkové ochrany. Po krátké přetahované s ministerstvem kultury nakonec město vyhrálo: ministerští úředníci v září 1984 vydali rozhodnutí o upuštění od památkové ochrany. Pyrotechnici měli volnou ruku.

O rok později následovala osud zámku radnice. „Někdo na místním národním výboru vymyslel, že to tak bude lepší. Všechno odstřelili,“ říká mimoňský patriot Osvald Hons.

Absurditu demolice podtrhuje fakt, že radnice pouhý rok před zbouráním prošla kompletní rekonstrukcí.

„Opravili ji tak, jak vypadala před velkým požárem v roce 1806. Měli jsme radnici v původní podobě, ale nakonec někdo rozhodl, že to je k ničemu a pyrotechnici ji odstřelili,“ připomíná Osvald Hons.

Historická radnice přitom odkazovala na to, že Mimoň bývala v minulosti soudním okresem. Právě zde sídlil okresní soud. „Po druhé světové válce tu měl kanceláře státní statek, později hudební škola, vojenské lesy a ještě později sloužila jako městský dům pionýrů a mládeže,“ dodal Hons.

Prázdná místa v centru Mimoň dodnes nezaplnila novou výstavbou.

  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Bez alkoholu a návykových látek. Turnov má první legální trať pro cyklisty

V novém trailovém centru Struhy v Turnově na okraji místní sjezdovky se už projíždějí první cyklisté. První legální trať v okolí nabízí nadšencům do horské cyklistiky zajímavou výzvu. Časem by se...

27. července 2024  7:31

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....