Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Firma chce velký kravín kvůli produkci mléka, lidé se ale bojí o vodu

  15:27
V lokalitě v Třešinkách v Bělé na Semilsku má vyrůst velký kravín. Část místních je ale proti. O ustájení téměř šesti stovek zvířat tak rozhodne referendum.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Buď postavíme velký kravín, nebo skončíme s živočišnou výrobou. Tak vidí budoucnost společnosti DS Agro Libštát její jednatel Josef Chuchlík. Jenže výstavba velkokapacitního kravína v Bělé se nelíbí některým místním obyvatelům.

Celá věc došla tak daleko, že se o kravíně bude rozhodovat tuto sobotu v referendu.

„Už tu máme haly na kuřata, bioplynovou stanici, pořád to smrdí. A teď do toho velký kravín. Proč to nepostavíte jinde?“ zaznívalo od občanů na veřejném projednání.

Chov krav je ztrátový

Podle Chuchlíka už ale není čas ani energie dát kravín pro 484 krav a sto telat jinam.

„Jednáme o tom už pět let. Teprve teď se podařila změna územního plánu a obec nám to schválila. Není možné tohle podstupovat znovu někde jinde. Situace je taková, že buď kravín bude v Bělé, nebo s chovem krav na mléko skončíme, protože je dlouhodobě ztrátový. Nový kravín by ale výrobu udržel aspoň na nule. Nechceme, aby odsud mléčná produkce zmizela. Když ji zrušíme, nikdo už to pak nedá v budoucnu dohromady,“ vysvětloval před zaplněným obecním sálem Chuchlík.

DS Agro Libštát provozuje dnes tři kravíny. V Libštátě, Košťálově a Svojku. Jenže stavebně i technologicky jsou přežité.

„Třeba v Košťálově máme do stropu tři a půl metru. To je hrozně málo. Zvířata potřebují co největší přísun čerstvého vzduchu, jinak je problém s amoniakem, který produkují. Chceme pro naše zvířata lepší podmínky. Budou pak zdravější, čímž se jim omezí i dávkování léků, které se pak stejně dostávají do mléka. Nehledě na to, že provoz jednoho velkého kravína je ekonomicky výhodnější, než když máme dnes krávy na třech místech,“ sdělil Chuchlík.

Podle něj je i výhoda v tom, že kejda z kravína by šla rovnou do bioplynové stanice, která už v areálu stojí, a která vyrábí z přebytků rostlinné a živočišné výroby teplo a energii.

Místní se bojí o vodu

Někteří místní ale mají obavu o zásoby vody. Nový kravín má mít spotřebu 22 tisíc kubíků ročně, zatímco teď z vrtu v Bělé odebírá Agro Libštát jen 12 tisíc kubíků. „Voda se nedá vyrobit. Nikdo neví, jak to s ní bude dál. Pořád se tu mluví o lepších podmínkách pro zvířata, ale co lidi? Nepřipraví nás nový kravín o vodu?“ zněl další dotaz ze sálu.

Podle Chuchlíka se ale dnes spotřebovává z vrtu v Bělé jen deset procent jeho kapacity. Provoz kravína by tak vrt neměl ohrozit. Zbytečné jsou prý i obavy ze zvýšené dopravy. Nový kravín má spotřebovat o tři tisíce tun krmiva víc než kravíny stávající. A krmivo musí na místo dovést náklaďáky.

Na druhou stranu ale odpadne dovoz kejdy a močůvky do bioplynové stanice z kravínů ze Svojku, Košťálova a Libštátu, protože zásobovat ji bude nový kravín propojený s bioplynkou potrubím.

Podle Chuchlíka se tak doprava zvýší o jeden náklaďák denně. Zároveň firma zaplatila projektovou dokumentaci pro výstavbu 14 zálivů pro bezpečnější vyhýbání aut na úzké silnici mezi Bělou a Libštátem. A darovat chce i jeden milion na stavbu cyklostezky mezi oběma obcemi. Jak moc to rozhodnutí obyvatel ovlivní, zatím není jasné. Bělá má 269 obyvatel, proti kravínu zatím bylo zhruba sto lidí.

Zhruba v těchto místech by měl kravín vyrůst.

Zhruba v těchto místech by měl kravín vyrůst.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

Advantage Consulting, s.r.o.
ZKUŠENÝ PROJEKTANT VYTÁPĚNÍ (48 - 53.000 KČ)

Advantage Consulting, s.r.o.
Liberecký kraj
nabízený plat: 48 000 - 53 000 Kč

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....