Vojta z babyboxu v České Lípě má šanci vrátit se k vlastní matce

  16:14
Devítiměsíční chlapec odložený v České Lípě by se měl vrátit do rukou matky. Šetřením se ukázalo, že jej tam neodložila ona.

První babybox se díky Ludvíku Hessovi objevil v České republice v roce 2005. Dnes je těchto zařízení po celém Česku 76 a uloženo do nich bylo už 200 dětí. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Když krátce po Vánocích zahlásil českolipský babybox, že uvnitř je dítě, zůstali lékaři opaření šokem. Uvnitř schránky totiž ležel nikoliv novorozenec, ale devítiměsíční chlapec, který už čile lezl. Dokonce uměl říct slovo máma, na což každá matka netrpělivě čeká. Chlapec jej ale neměl komu povědět. Rodiče se ho odložením do babyboxu vzdali. 

Příběh chlapce, jehož pojmenovali Vojtěch, tím ale nekončí. MF DNES zjistila, že dítě se k matce může ještě vrátit.

„Chlapec měl u sebe v igelitových deskách složku dokumentů. To bylo klíčové. Z nich se dalo docela dobře vypátrat, kdo jsou rodiče. OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí, pozn. red) teď šetří celé rodinné prostředí, jak to tam vypadá, jaké měli problémy, jak žili. Ukázalo se, že matka je v tom nevinně, že dítě do babyboxu dal někdo jiný. Takže teď se řeší, aby se chlapec vrátil k mamince, která s jeho odložením nesouhlasila a nadále o něj jeví zájem,“ řekl MF DNES důvěryhodný zdroj obeznámený se situací. 

Českolipský OSPOD odmítl cokoliv komentovat s poukazem na ochranu soukromí dětí. Redakce z dostupných zdrojů zjistila, že v rodině už proběhlo několik jednání s úředníky. Ti preferují návrat dítěte k matce. Ta se však musí vymanit z vlivu svého partnera, který byl pravděpodobně iniciátorem odložení chlapce do babyboxu.

Postup potvrdila i mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí, které postup orgánů sociálně-právní ochrany dětí řídí.

„U odloženého dítě, jehož totožnost se podařilo zjistit, příslušný OSPOD samozřejmě vyhledá jeho rodiče, projedná s nimi vzniklou situaci, možnosti řešení a dalšího postupu, jakož i prošetří celkové rodinné a sociální poměry dítěte a jeho rodiny,“ informovala mluvčí Kristýna Křupková.

Třebaže policie zmíněný případ nevyšetřuje a ani nehodlá nikoho obvinit, není vyloučeno, že u matky kriminalisté ještě zazvoní. Rodiče totiž mají ze zákona povinnost každou změnu kolem dítěte hlásit, například i to, že už nebudou na dítě pobírat rodičovský příspěvek. Pokud by postupovali jinak, vystavují se podezření, že dítě zanedbali, ublížili mu nebo ho případně prodali a své jednání by museli vysvětlit na policii.

O dítě by se zajímali i úředníci. Jakmile je dítě zapsáno v matrice a v evidenci obyvatel, dříve či později budou rodiče některými správními orgány kontaktováni v různých záležitostech dítěte.

Nejpozději v pěti letech dítěte, kdy vzniká povinnost přihlásit jej do mateřské školy, by rodinu kontaktovala školka. Ta by je zároveň nahlásila na OSPOD. Přestupek by projednal obecní úřad. Pokud by rodiče nemohli prokázat, že je dítě naživu, obec by dala podnět policii.

Malému Vojtěchovi tak paradoxně nejvíce pomohlo, že byl při odložení již starší. Tím pádem byl veden u dětského lékaře, měl rodné číslo a byl v evidenci obyvatel. Čili byl pro úřady dohledatelný. Pokud by jej rodiče odložili ihned po porodu, ještě před přidělením rodného čísla, nejspíš by se jim ho nikdy nepovedlo vypátrat. Takové děti jsou pro systém v podstatě neviditelné. Jde hlavně o domácí porody.

Devítiměsíční dítě je už pro babybox příliš staré

Oslovení odborníci se shodují, že devítiměsíční dítě je už pro babybox příliš staré. Má totiž k matce vytvořené pouto, jehož přetržením pak může trpět celý život. „V devíti měsících dítě už bezpečně poznává matku a bývá nešťastné, pokud je od ní odpoutáno. Může se to projevit plačtivostí, ale v dlouhodobém hledisku třeba emoční nejistotou a neschopností navazovat vztahy. Takové dítě trpí,“ podotýká českolipská psychiatrička Viera Gutová.

V případu devítiměsíčního Vojty byly otazníky už od počátku. V babyboxu byl totiž odložen nejen se všemi dokumenty, ale i teple a slušivě oblečen do džínů a svetru s obrázkem na prsou, na hlavě měl teplou čepici zavázanou pod bradou. To je v silném kontrastu s tím, jak běžně vypadají děti odložené matkami hned po porodu.

„Často jsou úplně nahé, špinavé od krve a mázku. Někdy jsou zabalené jen v hadrech, pamatuji i dítě zabalené v alobalu nebo igelitovém pytli,“ vzpomněl zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Tento případ se lišil. Chlapec byl naprosto zdravý a vypadal, že o něj matka dobře pečovala. Jeho odložení též nebylo možné vysvětlit laktační psychózou, kterou mohou matky trpět v šestinedělí, nikoliv však v devíti měsících po porodu. Vypátrání matky by pak umožnilo chlapci vrátit se k ní.

„Jsem rád, že to takhle dopadlo. Už se to párkrát stalo, že dítě z babyboxu se vrátilo k rodičům a já jsem potěšen, že tento případ takhle nejspíš dopadne,“ komentoval Ludvík Hess.

Nejstarším dítětem odloženým do babyboxu byl loni dvouletý chlapec v Pelhřimově. Pojmenovali ho Karel. Bizarní případ rovněž skončil dobře. Třebaže šlo už o třetí dítě od jedné matky, které skončilo v babyboxu, přihlásil se o něj chlapcův dědeček, kterému bylo divné, že jeho vnuk zmizel.

„Babybox jsem nevymyslel pro devítiměsíční děti“

Otec a zakladatel babyboxů Ludvík Hess je zklamán z toho, že lidé do babyboxů odkládají nejen novorozence, ale i starší děti. Popírá to podle něj smysl těchto zařízení.

Když chcete ekologicky zlikvidovat auto, musíte splnit spoustu formalit. Je normální, že v tomto státě lze porodit dítě a být pro systém neviditelným a v podstatě jej odložit?
V tomhle státě je binec. Člověk má na jednu stranu spoustu povinností, ale dítě, které matka porodí třeba doma, nikdo dál nehledá. Za komunismu by se to nestalo, tehdy by dítě systému neuniklo, byly povinné prohlídky u lékaře. Dnes není ani povinnost jít s dítětem po porodu k pediatrovi.

Jak na vás působí případ malého Vojty z České Lípy?
Ten chlapec už lezl, byl vyspělý. Jsem si jist, že svou matku velmi postrádá a silně vnímá, že s ní nemůže být. Nicméně mám fotky z babyboxu, kam ho odložili. Tam se tvářil spokojeně. Byl pěkně oblečen. Takže matka se o něj asi dobře starala.

Když jste zakládal babyboxy, počítal jste s tím, že v nich budou končit takto staré děti?
Vůbec ne. To ani nebyl cíl. A mrzí mě to. Je to absurdní, neumím si představit, že někdo dá do babyboxu několikaměsíční dítě. Chápu to u novorozenců, ale ne takto starých dětí. Neplánovali jsme ani, že těch babyboxů bude 76 a skončí v nich celkem 200 dětí. Chtěli jsme, ať je babybox v Praze a Brně, dneska je kromě tří okresů všude. A nemocnice mě žádají samy, že babybox chtějí. Mě tenkrát motivoval případ dítěte, kterého matka odhodila do popelnice. Takže na druhou stranu jsem pořád rád, že si matky dají tu práci a dovezou děti alespoň do babyboxu.

Co se vlastně odehrává v mysli matky, která dá do babyboxu dítě?
Tam probíhají zmatené hormonální války a boje, někdy dochází k laktační psychóze. Nikdo z nás si neumí představit, co se odehrává matce v hlavě po porodu. Ostatně v šestinědělí je matka „chráněna“ nižší trestní sazbou, kdyby nedejbože dítěti ublížila. Ale co se odehrává v hlavě matky, která odloží devítiměsíční dítě, to nevím. Mohou tam být rodinné a sociální důvody. Nejčastěji rozepře s manželem nebo partnerem, který třeba dítě nechce. A matka mu vyhoví.

Nejstarší dítě v babyboxu mělo dva roky. Pamatujete si ten případ?
Jistě, šlo o rodinu z jižních Čech, která dítě odvezla do Pelhřimova a tam ho nacpala do té naší bedýnky. Naštěstí se o chlapce přihlásil dědeček. To bylo ale už třetí dítě, které jedna matka dala do babyboxu, žádné z nich nechtěla.

Jste v kontaktu s takovými matkami? Vysvětlují nějak své chování?
Často se se mnou spojí a chtějí se poradit. Já to ale vnímám tak, že spíš hledají alibi, aby si vnitřně zdůvodnily, že dělají dobře, když dítě odkládají. Někdy se rodiče ozvou až po odložení. Chtějí o tom dítěti zprávu. To mi zase sdělují své alibi.

Setkal jste se někdy s dítětem, které skončilo v babyboxu?
Jistě, často je za mnou vodí jejich náhradní rodiče. Scházíme se často. Většinou to ty děti vědí. Mám oblíbenou jednu dnes už desetiletou holčičku, ta je mojí citovou záležitostí. Ona o sobě s hrdostí říká, že je z babyboxu. Když jsme se potkali, vrhla se mi kolem krku a řekla, že mě má ráda. Brečel jsem. V tu chvíli jsem cítil velké zadostiučinění.

  • Nejčtenější

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

Liberec - Olomouc 4:1. Domácí dovršili obrat série a postupují do čtvrtfinále

12. března 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Prokletí domácích zápasů prolomeno. Bílí Tygři dokázali v pátém utkání jako první vyhrát na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Liberec 3:0, domácí odskočili až v závěru. Pomohlo jim břevno i Staněk

17. března 2024  14:04,  aktualizováno  18:17

Slávističtí fotbalisté porazili v duelu 25. kola na domácím stadionu Liberec o tři góly. Konečný...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Leoš Mareš zazpívá v kulturáku, kde mu rozbili auto. Teď bych to nehlásil, říká

19. března 2024  11:14,  aktualizováno  11:29

Na své první koncertní turné vyrazil moderátor a zpěvák Leoš Mareš. Po zastávkách v Kladně a Hradci...

Spor asijských obchodníků skončil brutálním útokem, muži hrozí výjimečný trest

18. března 2024  17:40

Spor mezi Vietnamci vyústil v pokus o vraždu. Majitel asijské restaurace v Jablonci nad Nisou v...

Nevraživost Čechů vůči Ukrajincům je cítit pořád, říkají ukrajinští studenti

18. března 2024  12:20

Kateryně a Dmytrovi je devatenáct let. Ona pochází z Dněpru, on z Oděsy. Před dvěma lety je do...

Muž v Jablonci napadl a těžce zranil dva lidi. Policisté jej viní z pokusu o vraždu

17. března 2024  11:18,  aktualizováno  18.3 8:48

Těžká zranění mají po pátečním napadení v jablonecké Mánesově ulici třiatřicetiletý muž a o čtyři...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...